Zonele albastre - o călătorie în 5 colțuri de rai pentru centenari - Beauty of Life

Zonele albastre – o călătorie în 5 colțuri de rai pentru centenari

by Delia
zonele albastre sanatate

Știu că te-ai întrebat măcar odată cum ar fi să poți trăi veșnic. Asta încă nu se poate, dar cine a zis că nu poți să trăiești mai mult decât 90% din restul oamenilor?

Dacă ești de părere că o astfel de idee este aproape imposibilă, permite-mi să te invit, cu ajutorul imaginației, timp de un articol, într-o călătorie intercontinentală în 5 colțuri de rai ale planetei, numite deloc întâmplător: zone albastre, unde vei descoperi că pentru a trăi îndelungat, ai nevoie de atât de puțin.



Câte ceva despre Dan Buettner și descoperirea zonelor albastre

Dan Buettner este un explorator, producător și jurnalist care a prezentat publicului larg, prin intermediul unui articol publicat în National Geografic, noțiunea de zone albastre.

Acest concept se bazează pe ample cercetări în domeniul demografiei, cercetări în urma cărora Buettner a publicat 3 cărți, toate ajungând pe lista de bestsellers a New York Times.

Acum, că ai aflat câte ceva despre omul din spatele descoperirii secretului unei vieți mai longevive, cred că ai vrea să știi  și unde trebuie să mergi, nu?

Dacă e să mă întrebi pe mine, cred că fiecare dintre noi își poate transforma viața într-una mai longevivă, dar stai… nu eu am descoperit prima asta.

Cele 5 zone unde oamenii ating vârsta centenară sunt: Peninsula Nicoya din Costa Rica, Okinawa din Japonia, Loma Linda din   California, Zona Montană Barbagia din insula Sardinia și Insula Ikaria din Grecia.

De ce în aceste locuri media de vârstă depășește 100 de ani?

Alimentația în zonele albastre

În toate aceste locuri, hrana provine exclusiv din surse naturale. Nu se consumă feluri de mâncare cu un aport caloric crescut, iar din dieta zilnică lipsesc cu desăvârșire mâncărurile semipreparate și dulciurile.

mancare sanatoasa zonele albastre

Peninsula Nicoya

În bucătăria din Peninsula Nicoya se întâlnesc principii de dietă mediteraneană, cartoful, porumbul și fasolea dulce fiind de bază pentru locuitorii acestui colț de rai. Există fructe specifice precum Papaya, peștele jucând și el un rol esențial în completarea alimentației.

Okinawa

Pentru oamenii din Okinawa, peștele și orezul sunt ingrediente nelipsite din alimentație, mâncarea este gătită exclusiv natural, iar carnea este consumată foarte rar, spre deloc.

Loma Linda

Dieta oamenilor din Loma Linda este una exclusiv vegană, carnea, lactatele, dulciurile și consumul de alcool sunt interzise, religia având o influență semnificativă atât în stilul alimentar, cât și în cel de zi cu zi.

Barbagia, Sardinia

Datorită terenului stâncos și abrupt, care nu poate permite o dezvoltare corespunzătoare a agriculturii, bărbații din Barbagia, Sardinia, practică păstoritul. Locuitorii de aici consumă foarte multe lactate, dieta lor fiind bazată, la fel ca și în cazul celorlalte zone, pe alimente cu un conținut glicemic mic.

Unul din evenimentele sociale, extrem de populare în această regiune este degustarea vinului, creat, firește, în propriile locuințe.

Ikaria

Dieta celor din Ikaria, Grecia este centrată, în principiu, pe legume și plante. Câteva dintre alimentele cultivate și consumate sunt vinetele, ceapa, fasolea verde, dovleceii, cartofii.

Se cultivă struguri, deosebit de bogați în antioxidanți, ceea ce le conferă un pigment roșu suplimentar. Datorită acestei producții, locuitorii de aici sunt   recunoscuți pentru vinul Cannonau.

Stilul de viață – ce au în comun oamenii din zonele albastre

Mișcarea fizică zilnică, nenumăratele drumeții pe munte, grija față de semeni, spiritualitate și scopuri clare în viață sunt doar câteva din elementele definitorii în aceste locuri.

stil de viață zonele abastre

Fac parte din comunități cu preocupări spirituale asemănătoare

  • servesc mesele la ore timpurii
  • hrana este obținută doar din culturile proprii
  • își dedică o zi pe săptămână doar pentru familie
  • 15-20 minute pe zi sunt doar pentru ei și propriile gânduri.

Acțiuni simple, pe care mulți, în goana noastră neîncetată de a fi cât mai eficienți, de a ajunge în cât mai multe locuri, într-un timp cât mai scurt, uităm să le facem.

Uităm că lucrurile care ne aduc fericire sunt atât de aproape: o masă cu cei dragi, o plimbare pe munte, 10 minute doar pentru noi, de atât avem nevoie să ne reîncărcăm pozitiv, deci, implicit să trăim mai mult, mai bine, mai frumos.

Poți afla mai multe pe site-ul Blue Zones și te invit să urmărești și discursul lui Dan Buettner de la TED, în care vorbește despre descoperirile sale.

Ție cât de rezonabile ți se par aceste obiceiuri? Le poți integra în viața ta?

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy