fbpx

Yoga, meditație, nutriție și spiritualitate, cu Nirvana Yoga

Am cunoscut-o pe Veronica (Leya Swamini) la un seminar de nutriție din cadrul Yoga Day. Pe lângă informațiile utile, mi-a transmis și foarte multă energie pozitivă, așa că am vrut să aflu mai multe.

Mă bucur că mi-a acceptat propunerea de a realiza un interviu. Rezultatul, mai jos. 🙂

nirvana yoga
Sursă: Yoga City


 

Povestește-ne puțin despre Nirvana Yoga. Ce este și cum a luat naștere?

Nirvana Yoga este un sistem de yoga fondat de Guru Madhavacharyan. Este bazat pe mai mult de 40 de ani de cercetare științifică în domeniul yoga. Este un sistem complet și complex și sunt foarte fericită că am șansa să îl învăț și să îl predau. 🙂

Am ajuns în ashram în luna martie 2014, unde am petrecut 3 luni minunate alături de Guruji, Mathaji (nevasta lui Guru) și discipolii yoghini de acolo. Am cunoscut o lume diferită față de orice știam, unde calmul, dragostea, răbdarea erau firești. Unde spiritualitatea era însăși aerul respirat de fiecare persoană care pășea acolo.

Am învățat multe de atunci până acum și pentru restul călătoriei mele sunt sigură ce înseamnă arta de a trăi. Am învățat că transfomarea minții și a sufletului sunt cele mai puternice unelte pentru o transformare totală a conștiinței în care trăim.

Am învățat că asanele yoga sunt doar 10% din ceea ce înseamnă yoga și că mare parte din călătorie are legătură fix cu interiorul nostru.

Nirvana Yoga este o modalitate de descoperire de sine cum nu am mai cunoscut până acum, de aceea după atâția ani de căutări am simțit că am ajuns acasă.

Este atât de mult de povestit, încât mi-ar lua pagini întregi de cuvinte. Vă invit totuși să citiți pe website-ul nostru multe detalii despre terapii și călătoriile inițiatice în India, ca să puteți picta cu ochii minții ce înseamnă acest sistem, iar dacă vă simțiți atrași, să ne și însoțiți în India în ianuarie 2017.

Încă sunt persoane care asociază yoga cu o religie sau cult. Ce înseamnă yoga, de fapt?

Yoga este arta de a trăi. Cuvântul yoga vine din sanskrita ‘yuge’ și înseamnă uniune. Uniunea dintre minte și corp, prin respirație. Asta nu înseamnă că în timpul asanelor trebuie să urmărim respirația sau să o controlăm. Înseamnă că, pe lângă oxigenul pe care îl inspirăm atunci când luăm o gură de aer, se mai întâmplă ceva pe plan energetic. Este vorba de prana, de energia forței vieții.

Yoga nu este fitness, este o știință exactă despre cum funcționăm ca și corp tridimensional. Avem o minte, un suflet și un corp, cel din urmă fiind cel pe care îl schimbăm de la viață la viață, iar primele două fiind definitorii pentru cine suntem ca oameni.

Yoga este purificarea minții și a sufletului pentru a permite uniunea, contopirea cu energia universală din care venim. Eu îi spun Dumnezeu, voi poate îi spuneți altfel.

În yoga nu contează culoarea pielii tale, nu contează înălțimea sau forma coapselor, dacă ești musulman sau protestant, contează doar să vrei să te cunoști pe tine însuți, înseamnă că ești curios să înțelegi de unde vii și unde te îndrepți.

Covorașul este locul ideal unde poți începe să răspunzi la aceste întrebări.

Cum arată, din punctul tău de vedere, o zi de alimentație perfect echilibrată și sănătoasă?

Hmmm…cred că totul începe cu planul mental. Nu poți să ai o zi echilibrată de niciun fel dacă ești stresat, anxios sau supărat.

O minte calmă și rațională va face alegeri pozitive.

6:30 am – un pahar mare de apă

6:45-8:15 am – practica yoga preferată (areiki, meditație, asane)

8:30 am – ora ideală pentru micul dejun (suc verde cu semințe de chia/ cereale cu lapte vegetal/pâine cu maia cu avocado și condimente/fructe proaspete)

13:00-13:30 prânzul – o masă completă cu proteină vegetală, grăsimi sănătoase, carbohidrați.

18:30-19:00 – cina. Ușoară, cu multă apă. Fără amidon, fără grăsimi, după apusul soarelui fără frunze verzi (produc dioxid de carbon în corp).

1 pahar mare de apă înainte de culcare și peste 2, 3 l de apă zilnic.

Care crezi că sunt cele mai simple lucruri pe care le poate face o persoană pentru a duce o viață echilibrată și fericită?

Cred că a trăi în prezent este cea mai simplă uneltă de a fi fericit din toate punctele de vedere.

Astăzi voi mânca sănătos. Astăzi voi face mișcare. Astăzi voi fi calm, iubitor, generos. Nu contează ce ai făcut ieri și cu siguranță nu contează ce crezi că vei face mâine.

Adevărul este că dacă te concentrezi în fiecare zi pe momentul prezent, vei reuși să construiești lucruri minunate și în interior și în exterior.

Dar a trăi pentru momentul prezent este aproape imposibil pentru majoritatea oamenilor. De aceea vă invit pe covoraș să învățați ce înseamnă asta. 🙂

Ce activități le recomanzi persoanelor care vor să experimenteze latura spirituală a vieții?

Guruji ne spunea că oamenii au impresia că viața și spiritualitatea sunt două, pe când viața și spiritualitatea sunt unul și acelasi lucru.

De aceea mulți dintre noi așteptăm vârsta de 60 de ani, când suntem bătrâni și ne-am trăit viețile, ca să începem să facem ceva.

Însă adevărul este că o dată ce conștientizăm că spiritualitatea este parte din noi și începem să punem acest lucru în acțiune, viața noastră devine mai armonioasă, ca manifest interior și ca manifest în relații, la job, în vacanță.

Mai mult decât o recomandare exactă a terapiilor pe care trebuie să le faceți, pentru că suntem diferiți și avem nevoi diferite, v-aș recomanda să nu alergați în foarte multe părți, bifând săptămânal nu știu câte stiluri de yoga, masaje, meditații etc. Să o luați ușor, să încercați pentru o lună, două, un stil, să observați dacă există beneficii și apoi fie să continuați, fie să găsiți altceva.

Și să nu renunțați până nu găsiți ceea ce căutați. În totalitate, perfect.

Să faceți practicile alese zilnic, cu determinare și perseverență. Să aveți activități relaxante alături de oameni dragi în natură, cât mai aproape de esența voastră.

 

Poți descoperi mai multe informații utile pe www.nirvanayoga.ro. 🙂

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *