Visul – apel de trezire inconștient - Beauty of Life

Visul – apel de trezire inconștient

by Anca Cojocaru
ce ne spune visul

Ai probleme să îți amintești anumite lucruri? Ți se pare greu să te concentrezi pe sarcini complexe? Dormi mai puțin de șase ore?

Dacă da, probabil nu dormi suficient.

Somnul este important pentru funcționarea zilnică, în timp ce privarea de somn te face mai sensibil la evenimentele stresante din viața ta. Somnul este esențial pentru capacitatea ta de a face față stresului emoțional din viața de zi cu zi. Atunci când stresul zilnic nu este reglat corespunzător, acesta poate fi reflectat în subconștient – în visul tău.

Ce este visul?

Visele sunt imagini, gânduri sau sentimente ce apar în timpul somnului. Imaginea vizuală este cea mai comună, dar visele pot implica toate simțurile. Unii oameni visează color, în timp ce alții au vise alb negru, iar personale nevăzătoare tind să aibă vise legate de alte simțuri –  auditiv, olfactiv și gustativ.

Caracteristicile unui vis

  • Perspectiva la prima persoană
  • Este involuntar
  • Conținutul poate fi ilogic, chiar incoerent
  • Poate include alte persoane ce interacționează cu cel care visează
  • Provoacă emoții puternice

Deși aceste caracteristici nu sunt universale, ele se regăsesc într-o oarecare măsură în majoritatea viselor.

De ce visam?

  • Consolidarea memoriei – visul poate avea o funcție cognitivă importantă de consolidare a memoriei și a abilitaților de a ne aminti lucruri
  • Procesarea emoțiilor – abilitatea de a „repeta” sentimentele în diferite contexte imaginate reprezintă metoda creierului de a gestiona emoțiile din viața de zi cu zi
  • Curățenia mentală – visul ar putea reprezenta modul creierului de a „îndrepta”, de a îndepărta informații parțiale, eronate sau inutile
  • Reluarea – visul poate fi o metodă prin care evenimentele recente pot fi revizuite și analizate

Când visăm?

visul, somn

În medie, majoritatea oamenilor visează aproximativ două ore pe noapte. Visul se poate desfășura în orice stadiu al somnului, dar cele mai intense vise apar în timpul etapei REM (caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor).

În timpul fazei de somn REM, activitatea creierului se intensifică considerabil în comparație cu stadiile non-REM, ceea ce ajută la explicarea tipurilor de vise distincte din timpul acestor etape. Visele în timpul somnului REM sunt de obicei mai vii, fantastice, și / sau bizare. Prin contrast, visele non-REM tind să implice un conținut mai coerent –  implică gânduri sau amintiri întemeiate pe un anumit timp și loc.

Lupta emoțiilor

luptă

Emoțiile nu numai că au un impact asupra somnului, dar există dovezi ce atestă rolul somnului în reglarea emoțiilor. Evenimentele stresante din timpul zilei îți pot afecta somnul, iar calitatea și cantitatea de somn pot influența modul în care reacționezi la aceste evenimente ce îți pot afecta bunăstarea generală.

Studii recente au arătat că ipostazele negative, cum ar fi singurătatea, durerea sau ostilitatea, s-au dovedit a fi legate de creșterea tulburărilor de somn. În schimb emoțiile pozitive, cum ar fi iubirea, s-a dovedit a fi asociată cu o durată de somn scăzută, dar o calitate a somnului îmbunătățită.

Suprimarea emoțiilor – o soluție ?

Chit că societatea te vrea mereu calm și puternic (indiferent de circumstanțe) suprimarea emoțiilor nu este o soluție. Acest lucru îți poate afecta grav sănătatea – oboseală, tensiunea arterială crescută și probleme de somn.

Nu numai atât, dar și visele tale pot fi afectate. În mod natural, creierul tău încearcă să îți „rezolve” emoțiile, dar el nu poate face asta singur. Atunci când refuzi să îți recunoști emoțiile, creierul tău este forțat să le proceseze singur. În timp ce dormi, amintirile sunt procesate și stocate. Când refuzi să te confrunți cu emoțiile tale negative pe timpul zilei, creierul lucrează la combaterea emoției negative în timp ce dormi.

Astfel, emoțiile vor ieși la suprafață în timpul somnului – un apel inconștient.

Emoții asociate cu un somn neodihnitor

Furia

furie

Un studiu recent și-a propus să evalueze nivelul furiei indivizilor lipsiți de somn. Participanți au fost repartizați aleatoriu, fie să își păstreze programul obișnuit de somn, fie să își limiteze somnul la doar 5 ore de somn pe parcursul a două nopți. Apoi, nivelul furiei a fost evaluat ca răspuns la zgomote enervante.

S-au descoperit următoarele:

  • oamenii bine odihniți s-au adaptat la zgomot
  • cei care au fost restricționați au manifestat mai multă furie ca răspuns la zgomot

Astfel, pierderea somnului a subminat adaptarea emoțională la circumstanțe frustrante.

Îngrijorarea

ingrijorarea

Oamenii de știință au descoperit că lipsa de somn poate crește tendința de îngrijorare – poate avea legătură cu un eveniment sau o situație din viitorul apropiat (numită anxietate anticipativă). Acest lucru este valabil mai ales pentru „anxioșii înnăscuți” sau pentru cei care sunt îngrijorați în mod natural. Aceștia sunt mai predispuși să dezvolte tulburări de anxietate.

O scădere generală a emoțiilor pozitive

tristețe

Nu numai că este posibil să experimentezi mai multe emoții negative din cauza somnului neodihnitor, dar momentele fericite nu te vor face să te simți la fel de bine. Un studiu a constatat că atunci când oamenii experimentează lucruri pozitive după o noapte albă, se bucură mai puțin de acel eveniment.

Cum îți poți construi o igienă corectă a somnului

Creează o rutină de culcare

  • Organismul tău trebuie să recunoască ceea ce vei face. Rutina de culcare îi va semnala corpului tău că vei dormi

Pune somnul pe primul loc

  • Include-l în lista ta de sarcini – poate fi tentant să alegi munca în detrimentul somnului, deși el ar trebui să fie întotdeauna o prioritate

Practică o tehnică de relaxare înainte de culcare

  • Cu 30 de minute înainte de culcare, încearcă să te relaxezi – meditează, spune o rugăciune, încearcă câteva exerciții de respirație

Pregătește camera pentru somn

  • Ar fi ideal ca dormitorul să îndeplinească anumite condiții ce pot îmbunătăți calitatea somnului tău
  • Pentru început, temperatura camerei nu ar trebui să fie mai mare de 19 grade Celsius.
  • O saltea și o pernă potrivită îți poate face patul mai primitor și mai confortabil
  • Este recomandat ca în dormitor să nu fie un televizor, iar dacă există, să fie închis cu 30 de minute înainte de somn

Limitează alcoolul și cafeina

  • Consumul de alcool poate crește riscul de coșmaruri. Cafeina este un stimulent ce îți poate strica programul de somn, prin intermediul ei creierul tău rămâne în priză chiar și atunci când vrei să dormi.

Totuși, a dormi mai bine nu se întâmplă peste noapte. Realizează pași mici, chit că va fi doar o schimbare sau două, acestea vor face o diferență majoră în igiena somnului tău.

Lectură suplimentară

Îți recomandăm, mai ales dacă ești fan al conținutului audio și acest episod din podcastul MindArchitect, despre importanța somnul sau ”Visele, terenul de joacă sigur pentru experiențele din lumea reală”.

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy