[VIDEO] Relații de cuplu sănătoase, cu Alex Aninoșanu - Beauty of Life

[VIDEO] Relații de cuplu sănătoase, cu Alex Aninoșanu

by Ana Musat
relatii de cuplu beauty of life

Continuăm seria de interviuri video ”Învață să te iubești” cu Alex Aninoșanu, trainer, coach și actor. Așa cum am spus și în video, este exemplul meu personal de iubire sănătoasă și persoana care m-a învățat minunata comunicare nonviolentă, despre care vorbim și în video.

Dacă nu reușești să-ți găsești persoana potrivită sau nu simți că ai o relație fericită și împlintă, sper să ai răbdare să urmărești interviul. Te asigur că merită și îți vei găsi măcar un răspuns sau o informație care te va ajuta.

Noi am mai scris și anul trecut un articol despre așteptările în relația de cuplu – versiunea EI și versiunea LUI, în urma multor discuții cu prietenii. Așa cum vei vedea, versiunile sunt destul de diferite și e important să înțelegem punctul de vedere al celuilalt, care de multe ori este mult mai simplu decât ne imaginăm.

Fără alte detalii inutile (la fel cum va fi și rezumatul interviului), iată mai jos ce am discutat. 🙂

Cum începe o relație de cuplu sănătoasă

Prima problemă este cum să ne găsim un partener potrivit pentru că oricât de mult ne iubim pe noi, nu putem forma un cuplu cu noi.

O relație sănătoasă pornește dintr-un punct în care ambele persoane se plac reciproc și sunt autentici. Ne putem minți frumos, însă tot noi vom fi răniți când măștile vor cădea. Nu poți menține o versiune a ta construită fals, la fel cum vei fi dezamăgit și dacă celălalt începe să se ”schimbe”. De multe ori, nu se schimbă de fapt, ci începe să-și arate versiunea autentică.

Uite ce spune și Alex:

În accepțiunea mea, o relație de cuplu sănătoasă se întâmplă atunci când se întâlnesc doi oameni care au atât atracție, cât și compatibilitate. Dacă de atracție te prinzi destul de ușor, cu compatibilitatea este puțin mai complicat. Mi se pare foarte important să aduc în relați cine ești tu cu adevărat, nu o proiecție a ceea ce ai vrea să devii.

Mai există oameni autentici și buni?

Aplicațiile de dating din ultimii ani (și social media, de fapt) ne ajută să cunoaștem mai mulți oameni, dar este și mai dificil să cunoaștem autentic oamenii. Cunosc multe persoane care ies la foarte multe întâlniri și tot nu găsesc persoane ”interesante”. Până ajung la întâlnire, au deja 15 proiecții și presupuneri, de fapt. 🙂

Este important să cunoști cu adevărat omul din fața ta, nu să-ți faci proiecții despre cum va arăta un viitor împreună incert. Cum mai spune uneori: dacă o persoană spune că nu e pregătită/nu vrea o relație serioasă, crede-o pe cuvânt. Nu încerca să convingi pe cineva că meriți și nici nu-ți face vise despre viața perfectă de cuplu, doar pentru a avea motive să-i demontezi pe toți din jur.

Când găsești pe cineva care chiar îți place, în perioada în care explorezi dacă e o opțiune bună sau nu, închide celelalte uși! Nu vei putea aprecia ceva bun în viața ta dacă te gândești mereu la ce ar putea fi MAI bun.

Tu știi ce îți dorești cu adevărat?

Pornește de la această întrebare, înainte de toate și iată și un lucru acționabil: fă o listă cu ce îți dorește și este cu adevărat important pentru tine și o listă cu lucrurile pe care știi că nu le poți tolera.

Războiul sexelor 🙂

Că suntem diferiți, știm deja, dar care sunt diferențele cele mai mari? Am discutat cu Alex în special despre așteptările în relație, dar și despre comunicare și cum evităm conflictele dureroase.

Una dintre primele diferențe răsare chiar de la primele întâlniri. Bărbații se îndrăgostesc, de obicei, de persoana care ești în prezent, pe când femeile se îndrăgostesc de potențialul pe care îl are un bărbat. Inevitabil, ambii vor avea provocări, pentru că toți ne schimbăm.

Tocmai de aceea este important ca fiecare să se afișeze autentic, încă de la început, și să comunice deschis. Este mai important să fii cu omul potrivit, decât să faci impresie bună care se va destrăma ulterior. La fel cum este bine, ca femei, să spunem explicit ce așteptări avem, ce ne dorim și ce este important pentru noi decât să ne hrănim cu proiecții și planuri de viitor imaginate doar de noi.

Așteptările implicite vs așteptările exprimate

Photo credit: Andrew Miller

Aici este o bubă des întâlnită în relații: nu comunicăm explicit ce dorim, ne așteptăm să se întâmple. Iar când nu se întâmplă, suntem dezamăgiți și supărați pe parteneri că nu au intuit ce ne doream.

Comunicarea nonviolentă, foarte pe scurt, este formată din 4 etape:

  1. Prima etapă este cea în care observ comportamentul celuilalt. Ex.: atunci când lași vasele murdare timp de o săptămână… Observă un comportament explicit, nu face presupuneri, nu arăta cu degetul.
  2. Cum mă face pe mine să mă simt? Ex.: asta mă face să mă simt ca servitoarea ta, nu partenera. Nu poți combate ce simte o persoană, așa că nu există riscul ca celălalt să devină defensiv.
  3. Aducem în față valorile noastre și de ce este important un lucru pentru noi. Ex.: eu am trăit într-o casă în care părinții erau ordonați, ceea ce mi-a indus o nevoie de structură.
  4. Facem o solicitare concretă. Ex.: îmi doresc ca de 2 ori pe săptămână să speli vasele.

Bonus: întrebarea poți face asta pentru mine?, care să-i dea celuilalt autonomia unei decizii asumate.

Comunicare este esențială, așa că este și cel mai important lucru pe care să-l dezvolți la tine pentru a avea relații de calitate. Am scris aici un articol despre vulnerabilitate și inclusiv o recomandare de documentar pentru a aprofunda beneficiile vulnerabilității.

Este greu să fii vulnerabil, mai ales dacă ai crescut cu ideea că oamenii puternici nu plâng și nu sunt afectați de nimic. Realitatea este că toți suntem vulnerabili și ușor de rănit, fie că o vedem/acceptăm, fie că o îngropăm adânc. Din experiența mea, odată ce începi să fii vulnerabil și să exprimi exact ce simți, se face foarte multă liniște în minte și te simți tot mai împăcat cu tine.

Vulnerabilitatea este un cadou pe care ți-l faci ție și de care se bucură toți cei din jur.

Concluzii pentru relații de cuplu fericite

Am discutat mai multe subiecte interesante în interviu, însă dacă nu l-ai urmărit sau simți nevoia unui rezumat, sper să rămâi cu 4 informații esențiale despre cum să ai o relație de cuplu fericită din acest material:

  1. Fii autentic încă de la început – vrei ca celălalt să te iubească pentru ceea ce ești cu adevărat, iar tu vrei ca cel pe care îl descoperi să fie autentic, onest, nu?
  2. Comunică-ți așteptările explicit. Comunicarea este cheia unei relații de succes, învață să exprimi lucrurile pe care ți le dorești. Cere-i celuilalt lucrurile pe care ți le dorești, spune ce nevoi ai. Chiar dacă nu îți poate oferi totul, este important să-ți faci cunoscute dorințele, precum și intențiile. Vrei ce-i mai bun pentru tine, nu?
  3. Folosește comunicarea nonviolentă. Face minuni, crede-mă! Încearcă succesiunea de pași descrisă mai sus cu oricine și vei vedea că te vei face mult mai bine înțeles.
  4. Lasă spațiu să ți se facă dor. Este important să ai planurile tale (dacă implică o altă persoană, devin planurile voastre și lasă loc de frustrări și dezamăgire, că 2 oameni nu vor trage egal la un obiectiv). Fă singur lucrurile pe care ți le dorești, nu-i pune partenerului în cârcă dorințele tale.

Odată ce găsești pe cineva cu care ești împlinit, alege-l în fiecare zi. Pentru a-l găsi, caută mai întâi în tine și găsește iubirea de sine. Nu poți să dai către ceilalți, dacă nu ești bine cu tine.

Alex Aninoșanu

Și indiferent că ești singur sau în 2, alege-te pe tine în primul rând! Pentru mine personal, a fost lucrul cel mai greu și dureros. Cu toate că eram iubită, nu mă iubeam pe mine și se simțea și în relație. Nici acum nu mă iubesc pe deplin, e un proces lung și mai ales lent, însă îmi umplu constant ceașca, mă aleg pe mine și se simte al naibii de bine. 🙂

Dacă ai orice întrebare, scrie-ne oricând, pe orice canal preferi – comentarii, YouTube, Instagram, email. Răspundem cu drag tuturor mesajelor. 🙂


Ajută-ne cu teme de conversație și haideți să construim ceva frumos cu #invatasateiubesti. Tu ce oameni frumoși urmărești și ar avea ceva interesant de spus? Pe tine ce teme te preocupă? Ce lucruri, gânduri și întâmplări stau în calea fericirii? Ce nu poți accepta la tine și vrei să schimbi cu orice preț?

Lasă-ne orice întrebare sau sugestie în comentarii și pe Instagram sau scrie-mi la ana@beautyoflife.ro


Pentru mai multă inspirație alătură-te grupului ”Învață să te iubești” pe Facebook sau urmărește-ne și pe Instagram.

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy