fbpx

Viața perfectă pentru tine

Pentru tine cum arată viața perfectă? Probabil că ai aflat deja că este imposibil să arăți impecabil la orice vârstă și orice oră, să fii perfect sănătos, să ai o mulțime de zerouri în cont și o carieră de succes, o familie iubitoare și concedii peste tot în lume.

Cam așa cred că ar arăta viața perfectă, aia care nu există bineînțeles. Învățăm de mici că perfecțiunea nu există, însă cumva de-a lungul vieții ne întărim convingerea că le putem avea pe toate.

Avem acces la atât de multe informații, milioane de cărți, bloguri, emisiuni TV, încât ajungem să credem că putem avea orice în 10 pași simpli. În plus, suntem bombardați constant de știri legate de vedete sau oameni de afaceri celebri – unde călătoresc, ce realizări au, activități interesante etc. Aproape totul pare roz, la fel ca pe Facebook.

Viața perfectă pe Facebook / Instagram 

Mai multe studii și analize au demonstrat că timpul petrecut pe Facebook ne influențează starea de spirit în mod negativ. Majoritatea persoanelor postează momentele fericite din viața lor, cum probabil faci și tu: realizări, poze în care au ieșit bine, activități interesante, concedii etc. Asta ca adevăr evident, să nu includem și momente regizate, editări foto sau eforturile disperate de ”a da bine” în online din lipsa fericirii reale. Mai jos un video interesant:

Încearcă să petreci cât mai puțin pe Facebook și mai mult timp experimentând diferite lucruri, să descoperi ce îți place ție cu adevărat să faci, nu ce arată bine în online, ce primește like-uri sau este admirat. Până la urmă dacă nu suporți să faci ceva, dar primești multe like-uri pentru această activitate, chiar te mulțumește? Merită tot timpul și energia depusă în ceva ce nu te împlinește pe moment?

Ce întrebare este, de fapt, importantă

Așa cum scria și Mark Manson în articolul ”The most important question of your life”  – este mai important să te întrebi ”Pentru ce ești dispus să te sacrifici în viață?” decât ce îți dorești să obții în viață. Ce ”chinuri” poți îndura pentru a-ți atinge obiectivele? 

Nimic important nu se obține ușor și fără compromisuri, fie că acel compromis înseamnă mai puține ore de somn, mai puține ieșiri cu prietenii sau să renunți la o activitate relaxantă pentru a face loc în programul tău.

Gândește-te bine la ce lucruri sunt cu adevărat importante pentru tine pe termen lung. Acele lucruri care îți aduc împlinire și de care își vei aminti cu drag în 10-20 de ani sau chiar vei continua să beneficiezi de pe urma lor.

Diferențiază fericirea de plăcerea de moment și concentrează-ți 90% din energie în fericirea pe termen lung.

Foarte important este să îți pui întrebări legate de orice faci – te aduce mai aproape de scopul tău, îți aduce bucurie, simți că depui mai mult efort decât merită? Repetă întrebările constant pentru că obiectivele noastre se schimbă încontinuu, așa este natura umană.

Fii sincer cu tine și renunță la lucrurile pe care nu ți le mai dorești, chiar dacă acum 5 ani era cel mai important lucru pentru tine.

De prea multe ori rămânem atașați de concepțiile în care am crezut toată viața și nu îndrăznim să recunoaștem față de noi că am greșit. Uneori ego-ul nostru este mai mare decât însăși dorința de a fi fericiți. Un lucru de care sunt sigură este că renunțarea la ego este cel mai important pas spre o viață fericită. 

Influența altor persoane 

Poate lucrul cel mai strâns legat de ego este importanța părerii altora despre noi. Multe realizări sunt inutile dacă nu suntem aplaudați la scenă deschisă, apreciați sau chiar invidiați de cei din jurul nostru.

În general, oamenii din jurul nostru ne influențează în două feluri:

  1. Activitățile și interesele pe care le au: fac ceva cu care rezonăm, îi admirăm, aduc un plus societății etc.?
  2. Caracterul și atitudinea față de tine: te susțin și încurajează în ceea ce faci, sunt pozitivi și o companie plăcută sau se plâng mereu și îți transmit o energie proastă?

Deși este greu să renunți la prietenii de ani de zile, dacă ținem cu adevărat la starea noastră de bine, trebuie să renunțăm la persoanele care ne transmit o energie negativă sau cu care nu mai avem lucruri în comun.

Cum să ai viața perfectă pentru tine

Chiar dacă nu atingi perfecțiunea, acel mit care ne face să ne simțim de multe ori inferiori, poți trăi viața perfectă pentru tine. Poți să îți investești energia în lucurile în care te împlinesc pe termen lung, poți accepta că faci greșeli și că fiecare experiență, bună sau rea, este un prilej de dezvoltare, poți renunța pe cât posibil la ego și dorința de a-i impresiona pe alții.

Și mai mult decât atâta, poți îndrăzni să ieși din mulțime, să îți trăiești viața în stilul tău. Există atât de mulți oameni pe planetă, atâtea informații și oportunități, încât nu cred că mai este nimic extrem de ieșit din comun și nici o mare societate căreia să te adaptezi.

Indiferent că vrei să devii milionar, să te dedici muncii caritabile sau să faci artă; să te căsătorești și să faci 10 copii sau să te retragi în munți, cu siguranță îți vei găsi locul.

Cum spune și sloganul serialului de succes ”Big Little Lies” – Viața perfectă este o minciună perfectă! Iar decât să trăiești o viață care să arate ”perfect” pentru cei din jur, dar care să nu îți aducă o reală bucurie, mai bine să pari neinteresant sau ciudat și îți trăiești viața așa cum vrei.

Tu care crezi că este ”secretul” vieții perfecte? 

Share this:
Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *