Tu știi când să spui nu?

Tu știi când să spui nu?

by Ana Musat
cum sa spui nu

Știi ce se întâmplă când vrei să mulțumești pe toate lumea?

În termeni (ne)populari…te prăjești. Și nu e de deloc bine, cel puțin pentru mine nu a fost (am scris aici despre experiență), și încă nu pot spune că am depășit momentul.

Work in progress…

Mulțumirea este ceva ce ține de sine, deci nu ai cum să-i ajuți pe alții. Ba mai mult, cu siguranță nu te mulțumești pe tine încercând să-i faci pe alții fericiți. Tu unde ești în ecuația asta?

Tu cât de des spui ”DA”?

Am citit undeva o idee care mi-a rămas în minte și mă bântuie constant de atunci:

Whenever you say ‘yes’ to something unimportant, you’re saying ‘no’ to something important

Pornind de la asta și de la sutele de întrebări existențiale pe care le am constant, am vrut să aflu mai multe despre motivele pentru care spuneam atât de des ”da” și cum putem ieși din acest obicei. 

Am luat-o la întrebări pe Viviana Andone, psihoterapeut, iar din experiențele ei din cabinet ne-a relatat cele mai frecvente 2 situații: 

a. Oamenii nu știu să își gestioneze sentimentul de vină. Când este mic, copilul observă cum îşi gestionează adulţii emoţiile şi astfel surprind diverse comportamente: mame supărate care plâng sau preferă să se izoleze şi să aplice „silent treatment”, sau furioase şi se descarcă ridicând tonul sau trântind o uşă.

În plus, mai sunt şi verbalizări care se asociază cu emoţia, de tipul „m-au enervat la muncă toţi clienţii ăştia care…”, fraza spusă pe un ton apăsat sau ridicat. Una peste alta, copilul învaţă reacţii la emoţii. Nu spun că cele de mai sus sunt cele mai constructive, dar ăsta e un alt subiect.

Câţi dintre noi pot spune cum gestionau părinţii noştri sentimentul de vină şi cum îl gestionau în mod constructiv? De multe ori, când suntem mici simţim vinovăţie în diverse situaţii, însă nu ne învaţă nimeni ce putem face cu vina. Astfel, aceasta devine o emoţie incomodă, pe care vom tinde să o evităm. Dacă nu ştiu ca adult ce să fac cu emoţia asta, mai bine mă feresc să o simt, în concluzie voi spune DA la orice ca să nu trebuiască să o experimentez.

E mai simplu să experimentez frustarea (care e furie cu neputinţă) şi să mă plâng că oamenii vor diverse lucruri de la mine şi că eu trebuie să le fac pe toate şi mai mult, nici nu mă înţelege nimeni. Ba chiar mă ajută şi capăt şi compasiunea celorlalţi dacă mă plâng. Dar vina? Ce fac cu ea?

b. Oamenii consideră că dacă spun NU vor fi respinşi. Însă e mai mult o fantezie decât o realitate. Dacă învăţăm să spunem NU asertiv, vom observa că oamenii nu se supără, sunt înţelegători şi găsesc alte variante prin care să îşi soluţioneze cererea. Ba mai mult, chiar îi ajutăm spunându-le NU, pentru că îi „forţăm” să fie creativi şi să găsească soluţii.”

spune nu respins

Eu mă încadrez mai degrabă în al doilea scenariu și mi se întâmplă în continuare să prefer să spun DA, când cineva îmi cere ceva, decât să spun NU și să ratez ocazia de a-i oferi celuilalt un strop de fericire, decât să-l supăr mai rău. 

Ambele supoziții sunt greșite. Puține persoane sunt chiar atât de fericite când le ajuți cu ceva, cât să poți zice că le-ai făcut viața mai bună, plus că nu este responsabilitatea ta. Apoi, dacă persoana în cauză chiar are dificultăți, în cele mai multe cazuri nu o ajuți cu adevărat. Aceasta va rămâne în rolul de victimă și poate deveni dependentă de oamenii din jur, crezând că doar cu ajutorul altora se poate descurca. 

Am exclus de aici scenariul în care sunt și oameni care vor profita de bunăvoința ta și e foarte greu să mai stabilești limite de la un punct încolo.

Cu cât vei spune mai des NU, cu atât vei vedea că oamenii nu aveau chiar așa mare nevoie de ajutor, se descurcă și fără tine, dar mai ales ai timp pentru lucrurile pe care ți le dorești tu. 

Cum ieșim din tiparul de ”people pleasing”?

Tot Viviana ne spune că ”cei care sunt în zona de „people pleaser” așteaptă ca bucuria lor să vină de la ceilalți, așteaptă validarea şi aprecierea celorlalţi. Doar pe acest subiect am putea discuta câteva ore bune ca să înţelegem de unde vine şi care sunt sursele, de ce oamenii aşteaptă validare externă şi de ce nu îşi iau din interior.

Dar, foarte pe scurt, deşi a devenit poate un clişeu, e bine să îţi iei validare în primul rând din interior, iar tot ce vine de la ceilalţi să fie un bonus.

Cum poţi obţine această satisfacţie din interior?

Te reconectezi la tine, te gândeşti la lucrurile de care eşti mândru, la reuşite şi la abilităţi specifice care te-au ajutat (faptul că eşti atent la detalii, faptul că ai putere de muncă, faptul că eşti spontan.. etc.). Sunt lucruri mărunte pe care avem tendinţa să le pierdem din vedere dar sunt foarte importante şi relevante.”

Cum știi când este cazul să spui ”DA”?

DA-ul sănătos este cel care nu te frustrează. Este DA-ul din care tu ai de câştigat o bucurie şi o validare internă, în care ai de învăţat şi ai un beneficiu. În DA-ul nesănătos ne frustrăm, spunem DA şi apoi nu suntem pe deplin încântaţi de ceea ce urmează să facem, nu vedem beneficiul şi simţim că pe noi nu ne ajută cu nimic… e doar pentru ceilalţi. 

spune nu

Ce poți face să începi chiar de azi să refuzi ”elegant”:
”Să fim puţin mai conştienţi de noi şi mai reflexivi.  Dacă cineva ne cere un lucru, să nu răspundem imediat nici cu DA, nici cu NU. Să ne luăm câteva momente (1-2 minute) în care să ne punem câteva întrebări:

  • Dacă spun DA, mă voi simţi apoi frustrat?  Dacă spun DA e strict pentru că nu vreau ca celălalt să se supere? Mi-aş dori să spun NU, dar mi se pare dificil? Cum pot formula un NU asertiv, care să îl facă pe celălalt să înţeleagă că îi mulţumesc că s-a gândit la mine, dar că apelez la bunăvoința, empatia şi înţelegerea lui să nu se supere dacă spun NU? 

Îi mulțumesc Vivianei pentru contribuție și o găsești aici pentru mai multe articole interesante.

Egoismul pozitiv ca stil de viață

spune nu choose yourself
Pune-te pe tine pe primul loc.

Anul trecut, dacă nu chiar 2018, pe când a început să mă roadă foarte mult faptul că spuneam pe bandă rulantă DA la orice solicitări primeam și am început să simt că ajung la capătul puterilor, mi-a sărit în ochi un eveniment pe Facebook. 

M-am bucurat foarte mult să găsesc pe Facebook un eveniment despre ”cum să spui NU” al Noelei Zaharia. Chiar dacă nu eram în oraș atunci și nu am putut participa, am ajuns să descopăr mai multe despre conceputul de #EgoismPozitiv, pe care îl promovează Noela.

Noela împarte pornirea de a spune mereu DA în:

  • FRICA de pierde experiențe noi, de a rata ceva interesant. Acel FOMO foarte vehiculat, care ne împinge să ne împrăștiem atenția în toate direcțiile posibile și să vrem totul.
  • NEVOIA de apreciere, de a fi acceptați, iubiți etc.

Găsești aici și cele 6 nevoi de bază pe care trebuie să le ținem în echilibru pentru a trăi fericiți.

Rezultatul acestui comportament este că ”dacă nu spunem NU atunci când avem nevoie, corpul nostru o va spune pentru noi, luând forma unei afecțiuni.” (aici articolul Noelei)

La mine s-a manifestat în numeroase episoade de amigdalită sau otită, care nu întâmplător au legătură cu ascultarea și verbalizarea. De fiecare dată m-a ținut ”pe bară” câteva zile, zile în care nu s-a întâmplat nicio tragedie, nu am pierdut nimic important, nu s-au prăbușit proiectele și nu a fost nimeni afectat…în afară de mine.

Din păcate, uneori avem nevoie de niște lecții mai dure pentru a înțelege lucruri elementare. Primul și cel mai important fiind că trebuie să ai tu farfuria plină, înainte de a da și altora.

spune nu choose yourself
Concentrează-te perioada asta pe creșterea ta și reîncărcarea bateriilor.

Urmând regula de bază din procedurile de siguranță în avion, mai întâi să-ți pui tu masca de oxigen, abia după aia să-i ajuți pe cei de lângă tine, fă o prioritate din a te pune pe tine pe primul loc.

Acum că este contextul COVID-19 este mai ușor să ne reconectăm la noi, să realizăm ce ne face fericiți, să ne dedicăm 100% din atenție nouă. Cu siguranță fiecare dintre noi are nevoie de un moment de respiro, de o pauză de la cursa constantă după rezultate, bani, like-uri, activități bifate etc.

Voi posta în fiecare zi pe pagina de Facebook Beauty of Life articole interesante, resurse utile și sfaturi despre cum să te reconectezi mai bine la tine, să-ți planifici timpul și să-ți reconsideri prioritățile, cât să te faci în primul rând pe tine fericit, înainte de a-ți oferi timpul și energia altor persoane.

https://www.facebook.com/beautyoflife.ro/

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy