Tu cum alegi să-ți trăiești cele 4000 de săptămâni? - Beauty of Life

Tu cum alegi să-ți trăiești cele 4000 de săptămâni?

by Ana Musat
4000 de săptămâni beauty of life

Tocmai am terminat de citit cartea 4000 de săptămâni a lui Oliver Burkeman și după mulți ani de căutat strategii de time management și obsesia de a fi cât mai productivă, pot spune cu mâna pe inimă că am găsit-o! Asta este cea mai bună carte de ”time management pentru muritori”, cum o numește el. Posibil să nu fie ceea ce te aștepți să citești, însă claritatea și liniștea pe care le facilitează merită toate paginile…x10.

Cu cât te concentrezi mai mult să-ți folosești timpul, cu atât mai mult începe să ți se pară fiecare zi ceva pe care trebuie să-l suporți, în drum spre un viitor mai calm, mai bun, mai satisfăcător, care nu sosește niciodată.

Oliver Burkeman

Dacă ne concentrăm exclusiv pe destinație, ajungem să trăim în viitor, să ne vedem valoarea într-un timp în care nu am ajuns încă și vom ajunge vreodată.

Conștientizarea asta este de bine, înseamnă libertatea de a ne bucura de prezent așa cum este el și a experimenta viața. Trăim ACUM, iar asta aduce mult mai multă satisfacție decât fantezia unui viitor ideal care, evident, e mereu în viitor.

3 idei importante cu care am rămas din 4000 de săptămâni

Sunt foarte multe idei valoroase, însă acestea m-au ”scuturat” bine, pe lângă reminder-ul evident că suntem muritori. Adică sigur vom muri fără să facem un milion de lucruri care ni se păreau interesante. De asemenea, o singură viață înseamnă alegeri limitate. Nu poți fi și sportiv de performanță și artist, antreprenor de succes, părinte a 10 copii sau orice altceva ai mai visa…și e ok!

Cu cât ești mai eficient, cu atât vei avea mai multe de făcut

Ești omul bun la toate și descurci de minune să jonglezi cu task-urile. Super! Asta înseamnă că o să ai constant din ce în ce mai multe de făcut, pentru că toți vor apela la tine, iar tu îți vei lua tot mai multe angajamente. Pentru că poți!

Am trăit-o pe pielea mea și deși uneori chiar fac o mulțime de lucruri într-o zi, le fac și pe grabă și tot mai sunt multele altele pe care aș vrea să le mai fac.

Nu le poți face pe toate

Ai zice că e logic, dar tot ne trăim de multe ori viața crezând că e posibil să le facem pe toate, să avem o carieră de vis, casa perfect îngrijită, o viață socială super activă și un stil de viață mereu sănătos.

În plus, cu cât faci mai multe, cu atât realizezi că sunt și mai multe lucruri de experimentat și de făcut. Cum e și cu cărțile – pe măsură ce citești mai mult, realizezi că sunt atât de multe alte cărți pe care vrei să citești. 🙂

Odată ce înțelegi cu adevărat că în mod garantat vei rata aproape toate experiențele pe care le are lumea de oferit, faptul că încă mai sunt atâtea pe care încă nu le-ai trăit nu mai pare o problemă. Atunci te vei putea concentra pe a savura pe deplin mica ta felie de experiențe pentru care chiar ai timp – și vei fi cu atât mai liber să alegi, în orice moment, ce contează cel mai mult.

Oliver Burkeman

Planurile de viitor sunt doar un gând

Evident că ne facem planuri de viitor, structura ne ajută să ne organizăm mai bine în jurul valorilor importante pentru noi. Însă un plan este doar o intenție pe care o pui pentru viitor. Este bine să-l avem, însă ar fi minunat să nu ne pierdem în el și să ne petrecem multe ore acum, planificând un viitor care nu știm dacă și cu ce va mai veni la pachet.

Este o exprimare a gândurilor noastre actuale despre cum am vrea, la modul ideal, să ne folosim influența modestă asupra viitorului. Viitorul, firește, nu are nicio obligație să se conformeze.

Oliver Burkeman

Cu gândul la viitor ne furăm din prezent. La fel cum nu te poți bucura cu adevărat de un moment ACUM dacă ai scos telefonul să filmezi sau să pozezi. Din nou, amâni bucuria lui acum pentru un moment în viitor când vei revedea experiența. Cât de des te uiți la poze vechi?

Mi se pare minunat să te bucuri de cât mai multe momente de acum. Asta este viața, de fapt, un milion de acum care se desfășoară clipă de clipă.

Pentru că timpul e prețios, nu-i așa, îți las mai departe cele 10 instrumente pe care le propune Oliver la finalul cărții și care rezumă destul de bine esența cărții.

10 instrumente pentru acceptarea finitudinii

Odată ce nu mai este nevoie să te convingi că lumea nu este plină de nesiguranță și tragedie (pentru că este), ești liber să te concentrezi pe a face tot ce poți ca să ajuți. Iar odată ce nu mai ai nevoie să te convingi că vei face tot ce trebuie făcut (pentru că nu poți), ești liber să te concentrezi pe a face câteva lucruri care contează.

Când încetăm să mai sperăm în viitor, că cineva va face ceva sau se va întâmpla ceva, ne luăm puterea înapoi și pur și simplu începem să facem ce avem de făcut. Nu ne mai lăsăm soarta în mâinile altcuiva sau al unui viitor care nu va veni.

În loc să ne luăm în stăpânire viețile, căutăm lucruri care să ne distragă atenția sau să ne pierdem în cât de ocupați suntem și în munca de zi cu zi, în încercarea de a ne uita problema adevărată.[…]Numai privindu-ne deschis finitudinea putem intra într-o relație cu adevărat autentică cu viața.

Oliver Burkeman

1. Abordează productivitatea în regim de “volum fix”

Fă-ți o listă infinită și una finită. În lista infinită adaugă absolut tot ce ai vrea să faci, iar în cea finită doar câteva pe care chiar să le faci. Poți încerca cu 10 lucruri într-o săptămână. Limitează-ți timpul doar la acestea și adaugă lucruri noi din lista infinită doar după ce termini din cele vechi.

Pentru că viața este scurtă și avem un număr limitat de acțiuni, o întrebare foarte utilă pe care ți-o poți pune oricând ai o decizie de luat este: Alegerea asta mă diminuează sau mă dezvoltă?

Oferă-ți timp să răspunzi cu sinceritate. Dacă o relație, un proiect sau o activitate te ajută să fii mai bun, mai împlinit, atunci este în regulă. Dacă dimpotrivă, te face mai puțin autentic și o versiune a ta diminuată, atunci este indicat să renunți.

Uneori alegem confortul de moment de a sta în relația aia călduță sau la job-ul ”sigur” și ne risipim energie prețioasă. Decât să rămânem paralizați în nehotărâre, mai pune luăm taurul de coarne, ne asumăm disconfortul și alegem ce-i mai bine pentru noi.

2. Etapizează

Ia fiecare lucru pe rând 👉🏼 un singur proiect până îl termini. Dacă este vorba de ceva ce durează zile întregi, evident că vei face și alte lucruri, de genul luat masa, dormit, răspuns la telefon, petrecut timp cu familia. Însă rezistă tentației de a începe mai multe lucruri simultan, în iluzia că le vei termina mai repede.

Acceptă anxietatea de a avea încă x lucruri pe listă și așteaptă să termini ce faci acum. Treptat, vei ajunge la fiecare lucru important pentru tine.

3. Hotărăște dinainte ce să faci prost

În perioadele mai ocupate la muncă, îți poți seta că nu vei face așa multe antrenamente sau în perioada de vacanță a copiilor, setează-te că nu vei performa la muncă. Un fel de “le poți avea pe toate, doar că pe rând“. Pentru a avea energiei suficientă pentrut tot ce îți propui, asumă-ți că nu vei excela la toate.

Să-ți accepți limitele înseamnă să renunți la speranța că, dacă dobândești tehnicile potrivite și depui ceva mai mult efort, vei reuși să satisfaci solicitările nelimitate ale celorlalți, să-ți îndeplinești toate ambițiile, să excelezi în toate rolurile sau să acorzi fiecărei cauze caritabile sau crize umanitare atenția pe care pare să o merite.

Oliver Burkeman

În cazul meu, am renunțat la machiaj și mi-am simplificat foarte mult rutina de îngrijire și stilul vestimentar, astfel încât să petrec cât mai puțin timp pentru a mă pregăti să ies din casă. De asemenea, accept că oricât de mult îmi place ordinea, nu este o prioritate pentru mine acum, așa că în loc să petrec ore în șir făcând curat, prefer să gătesc mâncare sănătoasă în schimb sau să citesc mai mult.

4. Concentrează-te și pe ce ai terminat deja, nu doar pe ce a rămas de terminat

Dacă nu te simți bine cu tine decât după ce ai terminat ce aveai de făcut, nu te vei simți niciodată bine cu tine. Te vei trezi și vei trăi constant într-o stare de productivitate. Mereu se vor adăuga lucruri de făcut pe listă, iar perioada aia de liniște nu mai vine odată…

Fă dimineața o listă cu “Lucruri rezolvate” și notează tot ce faci, de la spălat pe dinți, mâncat, până la terminat raportul, trimis mailul sau orice altceva. O să vezi că se vor aduna foarte multe lucruri și ești deja mai productiv decât crezi. Iar satisfacția este mai mare când vezi câte lucruri ai făcut, decât ce a rămas nerezolvat pe listă.

5. Consolidează-ți empatia

Concentrează-ți capacitatea finită de empatie cu ce contează cel mai mult pentru tine. Toate cauzele par prioritare și urgente. Acum este nevoie să eliminăm sărăcia, să salvăm planeta, să adoptăm animale abandonate, să avem grijă de bătrâni etc.

Poate alegi să faci voluntariat în comunitatea locală, să te implici în educație sau să te dedici reciclării selective. Nu că restul nu ar fi importante, dar nu poți contribui peste tot. Ești mai eficient și mai valoros dacă te dedici unui singur lucru.

6. Acceptă tehnologia plictisitoare și ne-multifuncțională

Șterge-ți din aplicații, oprește notificările, folosește kindle pentru citit sau device-uri care au un singur scop. Altă idee ar fi să faci tehnologia cât mai neinteresantă, să-ți setezi ecranul alb negru dacă ai funcția, să semene mai mult a unelte decât a jucării distractive.

Pentru mine a făcut o diferență foarte mare să-mi opresc toate notificările. Da, toate, mai puțin calendarul și sms-ul. Astfel, nu mai sunt atrasă constant de zecile de notificări din social media, mail-uri, aplicații etc.

Orice mail sau mesaj pe Instagram poate aștepta măcar câteva ore. Aș zice chiar și zile, dar dacă îți stabilești 2-3 intervale zilnice de câte 30 de minute în care să le verifici, sigur vei fi la curent cu ce e important.

7. Caută noutatea din lucrurile comune

În copilărie totul parcă durează o veșnicie pentru că totul este nou. Pe măsură ce îmbătrânim, timpul parcă se comprimă și trece zburând. Asta pentru că cele mai multe activități devin rutină și nu mai suntem atât de prezenți.

Percepe viața la intensitate dublă și experiența ta de viață va fi de două ori mai plină decât este acum.

Orice activitate care te ține în prezent este utilă în acest sens. Încearcă o rută nouă spre birou, petrece timp în natură, observă păsările, joacă-te cu copiii sau încearcă un hobby nou.

Oliver spune că este ideal ca hobby-ul ales să fie ceva la care ești mediocru, tocmai pentru a nu fi tentat să lucrezi la el pentru un rezultat viitor, să nu-l transformi în “dezvoltare”, ci doar să te bucuri în moment.

Timp liber, care poate fi hobby, înseamnă să faci lucrurile doar de dragul de a le face, fără niciun beneficiu viitor (cum ar fi să te plimbi în explorare, nu să-ți faci pașii). De asemenea, cu cât este mai ciudat, cu atât mai bine în general. Sunt șanse mai mari să nu-l faci pentru validare externă, deci îi scad șansele de a lucra la el pentru un scop din viitor.

8. Fii ”cercetător în relații”

Dorința de a avea control asupra relațiilor, cum ne petrecem timpul cu ceilalți sau așteptarea unui rezultat anume, ne face să ratăm experiențe care ne-ar îmbogăți.

Când te confrunți cu un moment dificil sau plictisitor, încearcă să adopți intenționat o atitudine de curiozitate, în care scopul tău nu este să obții un rezultat anume sau “să fie ca tine”, ci în care să înțelegi cine e persoana de lângă tine.

La fel și în ceea ce privește viitorul, în loc să-ți faci griji sau speranțe, fii curios și întreabă-te: Oare ce urmează?

În aceeași categorie intră și relațiile de iubire și motivele pentru care ele eșuează, așa cum am discutat și cu Alex în video-ul despre relații sănătoase aici. De multe ori, problema este că celălalt este doar un celălalt, nu fantezia pe care ne-o creasem la început.

Se întâmplă de multe ori să intrăm în relații cu speranța inconștientă ca partenerul să ne asigure și o senzație nelimitată de stabilitate, dar și o senzație nelimitată de surprize.

Calitățile care fac un om o sursă constantă de surprize sunt în general opusul celor care sunt o sursă de stabilitate. Să le cauți pe ambele într-o ființă umană reală nu este cu nimic mai puțin absurd decât să visezi la un partener care are și doi metri înălțime, și un metru cinzeci.

Oliver Burkeman

Este important să accepți limitările partenerului, la fel cum sunt de acceptat și limitările tale. Nu le pot avea pe toate, iar tu nu le poți face pe toate. Cu cât ești mai ancorat în prezent și în relația cu omul care este acum partenerul tău, cu atât mai fericit și împlinit vei fi.

9. Cultivă-ți generozitatea instantanee

Oricând ai un impuls să feliciți pe cineva, să dai un telefon, să donezi sau să te implici într-o cauză, fă-o pe loc. Recompensa e pe măsură și e mai valoroasă dacă e instantanee, chiar dacă imperfectă, decât daca este analizată prea mult. De multe ori ajunge să fie deloc, dacă tot amâni până când “termini toate lucrurile urgente/importante”.

Durează puțin și aduce multă satisfacție și împlinire.

10. Exersează inacțiunea

“Descopăr că toată nefericirea oamenilor vine dintr-un singur lucru, acela că nu știu să rămână singuri într-o odaie.”

Blaise Pascal

Setează ți timp să nu faci nimic câte 5 minute pe zi. Nimic adică nici gândit sau concentrat pe respirație. Te va ajuta să accepți prezentul și să nu mai încerci să evadezi mereu, să nu mai faci alegeri greșite, în grabă sau să petreci fiecare moment în slujba productivității pentru scopuri viitoare. Adică amânând mereu împlinirea pentru “atunci când o să…”

Despre importanța momentelor de liniște vorbește și Carlos L’Abbate aici, la fel ca în multe alte articole pe blogul lui sau cartea ”Despre prezență”, pe care ți-o recomand cu drag.

Într-un final, dacă îți umpli fiecare zi și fiecare moment cu diferite activități pentru dezvoltarea ta în viitor, viața nu va fi decât un efort continuu. Timpul limitat îți va provoca suferință și te vei simți mereu dator să faci lucruri pentru a-ți justifica existența.

Pur și simplu bucură-te de viață ACUM.

A te odihni de dragul odihnei, a te bucura de o oră leneșă de dragul unei ore leneșe presupune să accepți mai întâi faptul că asta este tot: că zilele tale nu înaintează către o stare viitoare de fericire perfect invulnerabilă și că a le aborda pe baza unei asemenea presupuneri înseamnă a-ți secătui de valoare cele 4000 de săptămâni.

Oliver Burkeman

Așa că…bucură-te de săptămâna asta chiar acum, așa cum este. ❤️

Sunt curioasă, ție ce idee îți cea mai mare valoare? Lasă-mi în comentarii orice simți în legătură cu informațiile din acest articol. 🙂

Share this:

2 comments

Fuzzy April 26, 2023 - 9:10 am

Foarte bine exprimat! Cartea “4000 de saptamani” a lui Oliver Burkeman aduce inovatie si armonie atat in ceea ce priveste timpul si productivitatea, cat si in viata ta personala. Asa cum ai exprimat, e super sa ai claritate si liniste in ceea ce priveste managementul timpului si savurarea prezentului. Felicitari pentru recenzie si pentru multele cunostinte aduse de aceasta carte!

Reply
Ana April 27, 2023 - 1:52 pm

Mulțumesc. Mi s-a părut minunată cartea! ❤️

Reply

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy