fbpx

Slăbește sănătos, fără să scazi nivelul de energie

FIT vs. “SLAB” ⬇

Deși avem o mulțime de motive pentru a ne iubi și a ne accepta, căutăm mai mereu o variantă nouă sau să ne încadrăm în tipare. Uneori nici nu o facem conștient, ci ne lăsăm pradă influențelor. Bineînțeles, a căuta să fim cea mai bună variantă a noastră nu e nimic rău, dar ce preț plătim cu adevărat pentru acestă schimbare? Cum ne putem da seama că varianta pe care ne-o dorim ni se potrivește?

Ne dorim să dobândim cât mai multe cunoștințe, să ne autodepășim în mediul de afaceri sau în direcția profesională în care activăm, iar pentru asta folosim și ultimul moment din timpul liber pentru a ne potrivi în imaginea pe care noi ne-am facut-o.

Ne dorim să știm să reacționăm ca partener în relație sau ca părinte și să fim pe plac, iar pentru asta căutăm mai mereu tipare cărora să ne raportăm. Ne-a mai rămas să ne dorim să arătăm fără cusur…Și ne dorim! Dar oare știm ce ni se potrivește? Facem cu adevărat diferența între imaginea ideală și optimul pe care-l poate susține metabolismul nostru?

slăbește sănătos livia intuneric nutrition

În ceea ce privește aspectul meu, mi-am dorit mereu două lucruri: să fiu slabă și să fiu mai înaltă. Ce crezi că am făcut pentru a face acest lucru posibil? Sau, mai bine zis, câte nu am facut… . Am ales mereu tocuri nepotrivite și am evitat pe cât am putut mersul cu încălțări sport. M-am pedepsit cu diete restrictive și episoade de detoxifiere traumatizante pentru aparatul digestiv, reproductiv, etc.

Dacă nu mi-am putut pune niciodată target în privința înălțimii (adică nu mi-am putut spune că până la Crăciun o să mai cresc 5 centimetri), în schimb, în privința greutății… .

Ce am INȚELES și am ALES eu puțin mai târziu (mai târziu – adică atunci când nu mai aveam direcții, dar simțeam nevoia de schimbare):

 1.  Greutatea IDEALĂ nu corespunde întotdeauna cu greutatea OPTIMĂ.

Chiar dacă eu îmi doream să am 52kg, NU PUTEAM să “FUNCȚIONEZ ” la greutatea aceea. Tot ceea ce puteam face atunci era sa fiu slabă și fără vlagă, rămânând cu mintea setată pe acea cifră. Nu doar că mă chinuiam să ajung acolo, dar corpul meu nu reușea să mă recunoască, iar imediat cum săream din schema de înfometare, pierdeam greutatea ideală.

 • A fi FIT înseamnă A putea FACE FAȚĂ unei situații limită de la finalul unei zile epuizante.

Așa că mi-am dorit SĂ FIU FIT, pentru că am multe roluri de îndeplinit în zi și multe obiective așteaptă să fie atinse. Acest lucru a însemnat să regândesc programul meu de masă, cantitățile din farfuria mea, proporțiile de macronutrienți și micronutrienți, în funcție de activitatea mea fizică și intelectuală, dar și de obiectivele mele.

slăbește sănătos

Am început să mănânc și să am energie, am reușit să pun masă musculară, să-mi definesc musculatura, dar ce e cel mai important este că am ajuns să mă simt bine cu mine.

Iar acum dacă te întrebi Deci poți mânca și arăta bine în același timp? răspunsul este DAA.

Îmi pasă de aspectul meu, dar cel mai mult mă bucur de mine când am energie și asta aleg acum. Am decis să înlătur concepțiile idealiste cu privire la greutatea pe care eu mi-o stabilisem, dar care nu mă facea fericită și pe care corpul meu nu o recunoștea, în favoarea unei greutăți puțin mai mari, dar care mă lasă să transmit sănătate și vitalitate. Altfel spus, să slăbesc sănătos.

Așadar:

 • aleg să mă raportez la nivelul de energie pe care pot să-l obțin prin alimentație și antrenament, chiar dacă acest lucru înseamnă depășirea greutății ideale cu 3 kilograme.
 • Nu vreau să înțelegi că NU trebuie să slăbești dacă ai ENERGIE.
 • Încearcă să ajungi la o greutate normală și echilibrează procentul de masă musculară și grăsime pentru a avea un aspect plăcut și energie.

Ce poți face tu pentru a te bucura de cea mai bună forma a ta?

Slăbește sănătos

 1. Decide să acționezi pentru sănătatea ta și adaugă pe lista priorităților tale acest aspect!
 2. Alege orice formă de mișcare care te reprezintă/îți place (antrenamente în sală, antrenamente de fitness online, aerobic, alergare, fotbal, tenis, urcare pe munte, înot, urcarea-coborârea scărilor din bloc, bicicletă, cordă, etc) și pe care să o practici de câteva ori pe săptămână negreșit (minimum de 3 ori), indiferent de locul în care te afli!
 3. Stabilește-ți un program de antrenament/mișcare, care să se plieze programului tău și de care să nu te dezici! Nu uita că e o prioritate!
 4. Organizează-ți mesele! E primul lucru de unde poți pleca atunci când vrei să faci schimbări sănătoase în alimentația ta. Fie că ai trei sau cinci mese, asigură-te că între ele nu mai există ronțăială, iar tu te încadrezi în programul orar stabilit de tine.
 5. Asigură-te că ai un mic-dejun echilibrat și consistent! Este masa responsabilă de energia ta pe parcursul întregii zile. Dacă simți nevoia să mănânci dulce seara, este foarte probabil să nu fi avut mic-dejun, sau să fi fost insuficient. Atenție: o banană nu este un mic-dejun!; ea poate însemna o gustare sau poate completa micul dejun.
 6. Alege făină, paste, orez, ovăz care conțin fibre, în defavoarea produselor rafinate, deoarece ajută la instalarea senzației de foame și ajută la menținerea greutății.
 7. Evită produsele de patiserie/cofetărie! Alege preparate dulci gătite în casă cu îndulcitori naturali sau fructele.
 8. Bea apă! Caută mijloace pentru a-ți aminti și bea apă, indiferent dacă îți este sau nu sete!
 9. Asigură-ți un somn odihnitor în fiecare noapte!
 10. Dacă vrei să te abați, trișează o masă, nu o zi întreagă!
slăbește sănătos

La final, înainte de a-ți face planul de bătaie, aș vrea să-ți răspunzi la următoarele întrebări:

1. Ai o greutate normală?

2. Ai găsi resurse să te ridici și să alergi dacă ai fi provocat sau în pericol în acest moment?

3. Pe o scară de la 1 la 10, câtă energie consideri că ai acum?

Ți-ai răspuns? Ești mulțumit? Îți dorești mai mult?

Vreau să-ți cunosc obiectivele! Te rog să-mi spui cu ce crezi că te-aș putea ajuta în acest proces?

Lasă-mi un comentariu aici sau scrie-mi pe pagina de Facebook sau pe contul de Instagram.

Share this:
Livia Întuneric on FacebookLivia Întuneric on Instagram
Livia Întuneric
Iubesc sa ma dezvolt și caut sa învăț ceva nou în fiecare zi. Ma provoc în direcții diferite și îmi plac lucrurile complicate. Sunt creativa, atenta la detalii și dedicata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *