fbpx

Singurătatea este ok…

Una dintre problemele secolului este, dacă nu cum să ai o relație fericită, singurătatea.

De ce ne raportăm de prea multe ori la ce ne lipsește pentru a fi fericiți, în loc de pur și simplu să trăim clipa, să ne mulțumim cu ce trăim acum și ce suntem acum?

Oare de câte studii legate de fericire, câte interviuri cu bătrâni sau bolnavi în stadiu terminal etc., este nevoie pentru a înțelege că, în viață, este important să ne bucurăm de ce ne oferă viața în fiecare moment?

Pentru că nimic nu se repetă, nu ne mai întâlnim niciodată cu ce trăim ACUM, la vârsta asta și la experiența asta de viață.

Fericirea de unul singur

Orice aș spune acum, sună ca un clișeu dintr-o carte motivațională, care duce la impresia că trăim într-un univers paralel, în care mulțumirea este un vis de neatins. Oare?

Mulțumirea sună a ceva mediocru și prea la îndemână, pentru că în societatea modernă totul “trebuie” să fie extraordinar, senzațional, ieșit din comun.

Mulțumirea mi se pare mie senzațională, să fii mulțumit că, deși abia ai ieșit din casă săptămâna asta și n-ai chef să vorbești cu nimeni, totuși ai ce să mănânci, unde să dormi și ce să citești (incredibil, dar pentru foarte mulți asta chiar este o problemă). Mulțumirea că, deși tocmai ți-ai pierdut locul de muncă, ai un nou orizont de oportunități la dispoziție, care să te aducă mai aproape de ce visezi să faci.

Și lista poate continua…

Mulțumirea nu este mediocritate și nici nu te reține din a te dezvolta continuu.

Viața este despre a te dezvolta în fiecare zi, despre a experimenta, a învăța și a munci constant la perfecționarea ta ca om, ca profesionist, ca suflet.

Asta nu înseamnă că nu le poți face pe toate fiind mulțumit de ce ai realizat până acum și ce ai.

Iar dacă nu ești mulțumit, întreabă-te de ce nu ești, ce poți face și treci la treabă. Azi, nu mâine! Sigur poți face azi ceva care să te aducă mai aproape de ce vrei să fii mâine.

singuratatea e ok

Revenind la “problema singurătății”, orice ar spune societatea, nu la a-ți găsi pe cineva se rezumă viața. Nu cu orice preț, cel puțin.

Cum jobul perfect nu ne pică în brațe din prima, nici relația perfectă nu apare ca în filme. Trebuie să îndeplinești și tu niște criterii. Folosind aceeași analogie, pentru jobul ideal trebuie să ai o anumită experiență, să te recomande niște abilități, să te potrivești cu mediul de lucru, să poți face față provocărilor postului etc.

De exemplu, îți dorești pe cineva care arată foarte bine. Dar tu ai grijă de tine, faci sport, mănânci sănătos?

Îți dorești pe cineva cu mulți bani. Dar tu faci mulți bani, muncești să îți dezvolți cariera?

Ești măcar aproape de idealul pe care ți-l dorești?

Cum să îți găsești “sufletul pereche” în 2 pași simpli:

Ca disclaimer, nu cred în suflete pereche..sau poate există, dar pentru momente diferite în viață, nu unul și atât! 🙂

1. Să știi ce îți dorești

Și nu mă refer la un ideal de revistă. Important este să te cunoști pe tine, ce calități ai, ce defecte. Ce ești dispus să accepți și ce nu.. și așa mai departe.

Abia apoi poți ști, măcar în linii mari, ce îți dorești să ai lângă tine. Ce lucruri ai accepta, ce calități trebuie să aibă pentru a se potrivi cu ale tale, peste ce defecte poți trece și la ce lucruri poți renunța pentru a construi o relație fericită etc.

E simplu, vei atrage lângă tine pe cineva ca tine, cu aceleași valori și țeluri comune și vei rămâne cu persoana dispusă să “tragă” în aceeași direcție.

2. Lucrează constant la dezvoltarea ta

Cred că de multe ori atragem persoane nepotrivite fie pentru sunt ca noi, dar vrem să schimbăm acele laturi ale noastre, fie pentru că sunt așa cum ne-am dori noi să fim, dar fără să o simțim cu adevărat sau să ni se potrivească.

Mai este și varianta dependenței de “cineva”, care mi se pare doar tristă. Nu știu dacă e mai tristă pentru tine sau pentru cealaltă persoană. E doar o slăbiciune, la fel ca dependența de alcool, țigări sau droguri, doar că ultimele nu le implică neapărat și pe alte persoane.

Cu toții avem dependențe, vicii și defecte, dar ideal ar fi să nu includă și sentimentele altor oameni.

Teoria este partea simplă, practica este mai complicată pentru că trebuie să și acționezi, nu doar să te victimizezi.

Dezvoltă-ți calitățile pe care vrei să le însușești și pe care le cauți la altă persoană și vei găsi și pe cineva ca tine:

 • Dacă vrei pe cineva atletic și cu spirit de aventură, mergi la drumeții, înscrie-te la cursuri, participă la competiții
 • Dacă vrei pe cineva care să citească mult, să se dezvolte continuu, fă-ți abonament la bibliotecă, înscrie-te la cursuri, participă la conferințe etc.
 • Dacă vrei pe cineva care să călătorească mult, mergi în excursii organizate, fii activ în grupuri de călătorii, înscrie-te în diferite activități etc.

Acum ai răbdare. 🙂
Bucură-te de tot ceea ce faci, învață, experimentează, distrează-te. Nu face din asta un scop în sine, bucură-te pur și simplu de tot ceea ce faci și ai numai de câștigat.

Dacă te concentrezi doar pe idealuri, probabil că și când vei întâlni pe cineva așa cum vrei, vei vrea să fie mai altfel.

Perfecționismul sper că știm cu toții că nu duce la perfecțiune, duce la nefericire, frustrări și idealuri neîmplinite…

Un 2018 cât mai frumos, plin de experiențe noi și momente de neuitat!

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

2 thoughts on “Singurătatea este ok…

 • January 9, 2018 at 2:43 pm
  Permalink

  Ana și eu sunt un idealist cu percepții de realist. Oare viața asta nu ar trebui să aibă ambele aspecte ine reprezentate la toate nivelurile. Eu caut să mă dezvolt spiritual și cred că prin asta in toate. Adică job relație fără o bogăție materială excedentară cum unii visează. E despre nivelul energetic a ce transmiți. Liviu.

  Reply
  • January 9, 2018 at 2:51 pm
   Permalink

   Bună, Liviu. De acord cu tine, și relațiile se îmbunătășesc, cred că viața e o dezvoltare continuă pe toate planurile, orice se simte natural pentru tine. Doar că nu tuturor ni se potrivește viața de cuplu (nu în fiecare moment al vieții, cel ăuțin), la fel cum nici toată lumea nu trebuie să tindă spre o carieră extraordinară, de revistă. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *