„Urăsc ideea societății că există ceva în neregulă cu sexul. Ceva nu este în regulă cu o femeie care iubește sexul.”
Atunci când discutăm despre sex nu trebuie să facem legătura instantă cu activitatea sexuală în sine a unei femei. De fapt, implică relevanța genului în raport cu valorificarea sexului, orientarea sexuală, religia și vârsta, despre care auzim tot mai des că devine o piedică în exprimarea sexualității. Desigur, trebuie să reținem de la bun început că sexualitatea este despre sentimente, gânduri, atracții și comportamente, iar aceasta se dezvoltă chiar din timpul adolescenței, moment în care părinții refuză să abordeze acest subiect față de copiii lor, înțelegând fenomenul ca pe o „boală”.
Sex și Societate
Fanteziile și nivelul de satisfacție sexuală nu sunt subiecte pe care le auzim adesea din gura unei femei. În mod obișnuit, asociem sexul și valoarea acestuia cu masculinitatea – femeia fiind încă minoritară în relație cu sectorul erotic – Exemplu: În filmele de dragoste, atunci când femeia apare în contexte de satisfacție sexuală sau atracție, valoarea ei în societate scade, mai ales în filmele vechi, unde este percepută ca obiect carnal. În schimb, valoarea bărbatului crește în relație cu sexul, pentru că reprezintă ceea ce îi întreține bărbăția.
- Deci, femeia poate fi valoroasă în relație cu puritatea ei și niciodată cu dorințele ei sexuale?
Realitatea în care trăim ne arată și ne învață cum să ne comportăm în funcție de genul atribuit la naștere: feminin sau masculin. Simplu. Știm că fetele se joacă cu păpușile, beau ceai, sunt vulnerabile, angelice și visează la sufletul pereche, iar băieții conduc mașini, beau coniac, sunt insensibili și privesc după femei. Deși, o femeie are, teoretic, libertatea de a se comporta din punct de vedere sexual la fel ca un bărbat, societatea impune aceste bariere cu proveniență religioasă, în primul rând, din cauza că reprezintă un păcat. În acest sens, din punct de vedere istoric, femeile nu trebuiau să se bucure deloc de sex, deoarece singurul scop al sexului era să aibă copii. Fără îndoială, familia extinsă și normele impuse de religie au limitat această libertate sexuală, dar au oferit un sentiment de apartenență atât de necesar ființelor umane – sentiment care a fost supus demolării odată cu îngăduința alegerilor după bunul-plac.
Modifică sexul imaginea feminină?
Imaginea vizavi de femeile care gândesc cu voce tare ceea ce simt în privința sexului rămâne o panoramă dificilă de digerat în societatea actuală, dar lucrurile încep să se modifice din ce în ce mai mult odată cu introducerea educației sexuale prin diferite metode accesibile tuturor, precum podcasturile/blogurile, tot mai vizualizate. Educația sexuală și curiozitatea lipsită de discriminare sub contextul acesta „vinovat” reprezintă aspecte importante care au lipsit cu desăvârșire în dezvoltarea noastră ca adolescenți sau adulți. Acum există un interes aparte înspre contentul educativ, pentru că avem mare nevoie de el și e normal să fie așa!
Din punctul de vedere al sociologilor și psihologilor experți, fanteziile feminine, vocabularul, îmbrăcămintea așa-numită „provocatoare” sau comportamentul expresiv, încurajează stereotipurile despre femeile libere (#niștecurve). Îngrădirea sexualității femeii înseamnă, cu alte cuvinte, amenințarea feminității ei, dar și promovarea inegalității genurilor. În plus, analizând trecutul socializării celor două genuri, observăm că de la începutul existenței, bărbatul, făcea lucruri pe care femeia nu avea voie să le facă, în speță, femeia a fost creată cu scopul „să se supună bărbaților lor ca Domnului. Pentru că bărbatul este capul femeii” (Noul Testament).
Din nefericire pentru societatea patriarhală, egalitatea de gen înseamnă și sănătatea femeii în plan sexual, dar și puterea de alegere a partenerilor cu care, aceasta, poate forma un cuplu. De asemenea, nu este greșit ca o femeie să aibă mai mulți parteneri de-a lungul vieții, cum nu este greșit nici să aibă un singur partener, fiind doar aspecte care țin de natura și parcursul fiecărui individ pe plan sentimental, iar acest aspect nu trebuie să afecteze valoarea umană. În mod sigur, cel mai important factor, dar și cel mai evitat, rămâne educația sexuală care ferește indivizii de posibilele pericole, odată ajunși la maturitate când dorințele sexuale sunt des întâlnite, fenomen cât se poate de natural și firesc.

Te poți bucura mai mult de subiect cu ajutorul psihoterapeutului Cristian Andrei, eroul terapiilor de cuplu!
Deși, din cauza diviziunii biologice femeile sunt tratate cu inferioritate în plan sexual, acestea au nevoie, în special, să fie împlinite în totalitate ca ființe umane. Rațional vorbind, sexualitatea nu trebuie să modifice valoarea femeii în societate și nici nu reprezintă un motiv al victimizării. Într-adevăr, bărbații și femeile posedă variații hormonale distincte care au un impact asupra rolurilor lor sociale specifice, însă exprimarea și dorința sexualității este aproape identică în ambele cazuri, deci atunci când valoarea femeii în cuplu scade, în realitate, și valoarea bărbatului va fi tot în scădere.
Conform medicilor, exprimarea sexuală este un drept ce nu poate fi înstrăinat oricât de mult intervine cineva/ceva să limiteze acest fenomen: religia, comunitatea, părinții, bunicii, astrele, mass-media, prietenii, educația. Sexualitatea trebuie percepută ca o însușire care se dezvoltă și se schimbă pe tot parcursul vieții noastre – este un „proiect personal”, nu o rușine, este o „identitate”, nu un lucru inutil. Satisfacerea sexuală, dincolo de barierele sociale, reprezintă o responsabilitate care nu ține cont de gen sau orientare sexuală și participă la împlinirea bunăstării fizice și psihice a indivizilor.
A sosit momentul mult așteptat.
Invitație la lectură:
- Simone de Beauvoir, Al Doilea Sex
- Andrei Oișteanu, Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatură
- The Big Idea, Is Gender Fluid?
- Anthony Giddens, The Transformation of Intimacy. Sexuality, Love, and Eroticism in Modern Societies
1 comment
Ești extraordinara Carmen ,ma bucur ca am cunoscut o fata minunata, te pupic dulce