Cred că instinctul nu ne înșală niciodată și că, dimpotrivă, e greșeala noastră când ne încăpățânăm să îl ignorăm. De cele mai multe ori, simțim din primele secunde dacă un om este pentru noi sau nu, însă dorința de a-l cunoaște este adesea mai mare. În plus, intervin curiozitatea, pofta de necunoscut și poate și acei fluturi în stomac care ne fac să uităm orice altceva.
E dificil uneori să distingem între ce simțim, ce credem și ce ne-am dori de fapt de la cel de lângă noi, pentru că se poate întâmpla ca modul în care percepem realitatea să fie puternic influențat de emoții și trăiri – în acest caz, ajungem adesea să ne mințim singuri pentru că, inconștient, fugim de ceea ce instinctul ne spune.
În calea iubirii nu stă doar instinctul – care poate că ne-ar salva mai des de la suferințe și despărțiri dacă am ține cont de el. Sunt, însă, și alte elemente care ne împiedică să fim fericiți, unele dintre ele mai mult sau mai puțin controlate de noi, de societate sau de persoanele din jur, iar standardele se numără printre ele.
Ce numim standarde și de ce le avem?
Studiile, clasa socială sau veniturile reprezintă, pentru unii, criterii importante în alegerea partenerei sau partenerului. Problema intervine atunci când dragostea are alte planuri și se leagă între doi oameni care sunt foarte diferiți din aceste puncte de vedere. Întrebarea este:
Ce faci dacă știi deja că vrei să îți împarți viața cu un om care se află cel puțin la același nivel cu tine în ceea ce privește veniturile sau studiile, dar se întâmplă să te îndrăgostești de cineva care nu îndeplinește standardele?
Desigur, sunt foarte mulți factori care pot conta în această situație…
Într-o societate în care te simți judecat la fiecare pas, în care presiunile sunt din toate părțile și în care nimic din ce faci nu scapă de păreri nesolicitate din partea celor din jur, poate fi foarte greu să îți cobori „standardele”.
Însă depinde pe ce pui mai mult preț – pe fericirea ta sau pe validarea celor din jur?
Da, există riscul să iei o decizie greșită și persoana pentru care ai sacrificat totul să se dovedească a fi altfel decât credeai. Dar ai dreptul să greșești.
De asemenea, e important să ne întrebăm pentru cine sunt aceste standarde: pentru noi sau pentru cei din jur? Pe cine interesează mai mult dacă viitorul soț este medic sau simplu angajat la o firmă mică, pe noi cu adevărat sau pe vecinele de pe scară?

Dacă nevoia de respectare a acestor standarde este cu adevărat a noastră, atunci da, este firesc să nu vrem să le coborâm pentru că, cel mai probabil, vom avea ulterior remușcări. Însă dacă este vorba doar despre o nevoie de validare sau de o paradă în fața prietenilor sau a rudelor, atunci standardele nu își au rostul.
Renunțăm sau nu la standarde?
În filme sau telenovele e des întâlnit tiparul de cuplu dintre fata bună și băiatul rău sau dintre fata săracă și băiatul bogat.
În povești totul e cu final fericit, cei doi găsesc o cale de mijloc chiar dacă diferențele dintre ei sunt mari. În realitate însă nu este mereu așa. Ce vreau să spun este că orice decizie trebuie să fie asumată. Adică, dacă alegi astăzi să îți petreci restul vieții cu cineva cu venituri mai mici decât tine, chiar dacă tu ți-ai fi dorit altceva, gândește-te care sunt șansele ca, pe viitor, să îi aduci celui de lângă tine reproșuri în acest sens. Dacă știi că nu vei putea trece peste această diferență, poate că mai bine este să renunți înainte ca lucrurile să ia amploare.
Compromisul rar reprezintă soluția pentru a fi fericit, pentru că poate să însemne să renunți la o parte din tine sau din valorile tale. Poate, inițial, pare să fie o afacere bună, dar sunt șanse mari ca la un moment dat să îți dai seama că ai sacrificat prea mult și ai primit prea puțin.
Este bine să îți știi valorile și să îți trăiești viața în funcție de ele. Standardele pot fi sănătoase, dar, în același timp, îți pot limita șansele de a ajunge la fericirea dorită.
Așa că doar de tine depinde la ce ești dispusă să renunți și la ce nu pentru a fi împăcată cu tine.
Ce lucruri contează cu adevărat în dragoste
Conform specialiștilor, în topul motivelor care duc la divorț se numără problemele de comunicare, „dispariția” iubirii, lipsa intimității.
Pe de altă parte, diverse cupluri longevive au fost întrebate care au fost secretele prin care au reușit să îmbătrânească frumos împreună.

Răspunsurile lor au inclus importanța jurămintelor care se fac la căsătorie și de care partenerii de cuplu nu trebuie să uite, încheierea unui „pact” prin care au fost de acord să nu se jignească niciodată, prezența simțului umorului etc.
Cert este că fiecare relație este diferită pentru că noi suntem diferiți. Ceea ce pentru mine e foarte important, pentru tine poate fi ceva nesemnificativ și viceversa. Totuși, eu cel puțin încerc să îmi răspund la anumite întrebări în ceea ce privește persoana cu care sunt la început de relație, ca să îmi dau seama dacă este sau nu ce îmi doresc. Printre acestea se numără:
- e interesat cu adevărat de mine, îi pasă? – îți poți da seama de asta în funcție de întrebările pe care ți le adresează, dacă ți le adresează, dacă reține că îți place un anumit tip de ciocolată și că detești un anumit fruct, dacă e atent la ce transmiți și nonverbal, nu doar verbal;
- mă ascultă? – unii oameni ascultă din politețe, alții pentru că sunt cu adevărat empatici și implicați în viața ta. Nu e greu să realizezi dacă ești sau nu ascultată – reacțiile, intervențiile lui sau absența acestora vor fi exact ceea ce ai nevoie pentru a înțelege;
- este sau nu prima persoană pe care aș suna-o ca să îi împărtășesc o mare bucurie sau, din contră, o veste foarte tristă pentru mine? – cred că, pentru mine, aceasta e întrebarea cea mai relevantă. Desigur, se poate aplica și în celălalt sens, adică „sunt sau nu persoana pe care el o sună imediat ce i se întâmplă ceva foarte important?”. Dacă răspunsul e NU, încep deja să reevaluez relația pe care o am cu acea persoană.
În afară de aceste întrebări care depind doar de perspectiva proprie, există și câteva subiecte pe care e important să le abordezi cu partenerul încă de la început, printre care:
- tipul de relație – e în regulă să ai orice tip de relație vrei cu o altă persoană, atâta timp cât sunteți amândoi de acord. Asigură-te că vă doriți amândoi același tip de relație, pentru că asta vă va ajuta să aveți așteptări realiste unul de la celălalt;
- opinii religioase/politice/sociale – acestea pentru unii contează, pentru alții nu. Dacă faci parte din prima categorie, asigură-te nu neapărat că partenerul are aceeași viziune ca tine, dar că îi poți accepta opiniile, dacă ele sunt diferite. Nu te gândi că „se va schimba pentru mine” sau „îl voi schimba eu”, pentru că nu, nu se va întâmpla acest lucru decât dacă el simte că are nevoie de o schimbare;
- planurile din viitorul apropiat – e important să știi dacă partenerul are de gând să se mute în alt oraș sau în altă țară în perioada imediat următoare și, la rândul tău, și tu să îi transmiți lui situația ta din acest punct de vedere. Sunt elemente care vă pot influența relația și care pot crea prilejul perfect pentru un schimb valoros de opinii.
Ținând cont de toate acestea, vei simți cu siguranță dacă e sau nu cazul să renunți la ceea ce numim standarde și dacă ești cu persoana potrivită, însă e nevoie să fii sinceră cu tine și să vezi realitatea așa cum este ea, nu așa cum ți-ai dori tu să fie.
1 comment
Baiatul bogat, iar in acest caz ar fi, poate, prea usor sa ne luam dupa instinct si sa trecem peste propria judecata.
Renuntam la standarde, mai ales atunci cand apar sentimentele si traim sentimentele, dragostea si pasiunea?
Cum stim cand e cazul sa renuntam la standardele pe care le avem impuse? Pare complicat, dar as spune ca incercam din nou sa ascultam de instinctul nostru. Animalele, fara a fi constiente, inclusiv si omul, au un instinct exploziv in ceea ce priveste iubirea. Dincolo de sfaturile primite, jocurile, invitatii si schimbari de look, instinctul ramane fundamentul care ne ghideaza spre fericire.
Prin urmare, ce cred ca este bine de inteles este ca instinctul ne poate salva mai des decat credem si ca, uneori, este nevoie sa admitem ca iubim chiar si pe cei care nu indeplinesc in totalitate standardele noastre.