Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) este unul dintre cele mai mai active ONG-uri din România, cu numeroase proiecte sociale, educaționale, care promovează egalitatea de șanse.
Ei o spun cel mai frumos: ”credem în libertatea persoanelor de a alege pentru sine, dincolo de etichete și de prejudecăți. Ne alăturăm fetelor și femeilor în construirea unei societăți care le respecta drepturile, le oferă oportunități de dezvoltare și le recunoaște capacitățile și contribuțiile.”
Pentru că au foarte multe proiecte interesante, le vom publica pe rând, pentru a le da atenția cuvenită și sperăm, astfel, să creștem awareness-ul proiectelor sociale și să se implice mai mulți oameni. 🙂
Despre două proiecte sociale ne povestește Delia, care are un insight mai profund, în urma experienței sale.
Prima mea întâlnire cu CPE
Într-o promițătoare după-amiază de primăvară, mă îndreptam împreună cu echipa de actori cu care lucram, către o cafenea drăguță din centrul Bucureștiului, pentru a avea o întâlnire productivă, speram noi, cu două dintre membrele organizației CPE.
Întâlnire în cadrul căreia urma să stabilim detalii organizatorice cu privire la unul din proiectele aflate în derulare la acel moment.
Astfel, am avut bucuria de a le cunoaște pe Livia și Silvia, două dintre persoanele cu ajutorul cărora experiența mea și a celorlalți colegi de echipă a fost fructificată la valori maxime în beneficiul proiectului.
Împreună cu ele am stabilit o multitudine de aspecte organizatorice: de la locație, până la zilele și intervalul orar în care se vor desfășura spectacolele.
Avem fiecare o poveste – vârsta constituie schimbarea
Proiectul Avem fiecare o Poveste a fost un program care și-a propus să sprijine prodiversitatea și proincluziunea în grădinițe, încercând astfel să atragă atenția asupra importanței accesibilizării acestora pentru toți copiii, indiferent de dizabilitatea, etnia sau statutul lor social.
Una dintre acțiunile proiectului a presupus organizarea de spectacole de teatru senzorial, spectacole la care au participat 184 de copii și 19 educatoare.

În spectacolele de teatru senzorial a început efectiv munca noastră. Cei mici au experimentat lumea pe nevăzute, fiind transportați într-o realitate unde senzațiile, mirosurile, atingerile și vocile luau locul fotografiilor și culorilor, ei căpătând astfel o nouă interpretare a mediului înconjurător.
Părerea, impactul și experiența mea cu proiectul.
Participarea mea la acest proiect mi-a oferit în dar amintiri hazlii, emoții copleșitoare, oameni cu adevărat wow, dar mai ales mi-a oferit o diplomă sufletească decorată frumos cu mai mulți stropi de toleranță.
Am cunoscut copii cu povești de viață uimitoare, deși vârsta lor nu ți-ar sugera asta, am cunoscut educatoare prietenoase, dornice de a vedea realitatea și din altă perspectivă, am jucat joculețe menite să le dezvolte imaginația.
Rolul meu din spectacole (zână a secretelor) mi-a oferit posibilitatea să îmi reîntorc sufletul în copilărie, auzind „secrete” extrem de importante, o cerere în căsătorie, am primit întrebări mai mult sau mai puțin complicate.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale proiectului a fost cel final, în care fiecare dintre actori a trebuit să își dezvăluie propria poveste, luându-ni-se câte un interviu.
Astfel am ajuns în birourile organizației, unde am fost întâmpinați cu ceai, cafea, dar mai ales zâmbete calde și multă amabilitate din partea fetelor.
Multe au fost lucrurile cu care am rămas după finalizarea proiectului, dar aș vrea să le menționez pe cele mai importante: amintirile și oamenii.
Scrie povestea ta, proiectul din care am câștigat mai mult decât o diplomă
Programul Scrie Povestea Ta își propune să le ofere adolescentelor din bucurești educație culturală, încercând astfel să le susțină dezvoltarea pentru cultura scrisă, personală și pentru diversitate, îmbinând în mod creativ literatura cu scrierile personale.

Printre acțiunile programului s-au numărat organizarea de ateliere de dezvoltare personală și literară, ateliere care au avut invitate speciale scriitoare contemporane din România, încercându-se astfel promovarea prin exemple a culturii scrise.
Spre marea mea bucurie, întrucât iubesc scrisul și cititul, am avut și eu norocul de a mă număra printre adolescentele participante la proiect.
Părerea, impactul și experiența mea cu proiectul
Faptul că am fost una din adolescentele participante la proiect, mi-a folosit cuvintele pe post de combustibil, ajungându-mi la suflet, făcându-mă astfel să mă descopăr în feluri în care nu credeam că pot să o fac.
Joculețele interactive, fetele pe care le-am cunoscut în cele două zile de atelier, experiențele povestite de scriitoare, toate au fost imboldurile care m-au încurajat să îmi fructific pasiunea pentru scris, să capăt mai multă încredere, dar și să am privilegiul extraordinar de a descoperi cum sunt scrise și alte povești ale celorlalte adolescente de vârsta mea.
Unul dintre momentele pe care mi le voi aminti cu drag a fost încheierea proiectului, care a fost marcată prin organizarea unui concurs de creații literare.
Numeroase sunt lucrurile cu care am rămas din proiect, dar cele mai importante sunt: prieteniile cu celelalte adolescente și creșterea pasiunii pentru cultură.
Despre experiența ca trainer în cadrul a 2 proiecte, a scris aici și Alex Aninoșanu, Vom încerca să reunim pe @Beauty of Life mai multe persoane care își alocă timp și pentru alții și fac lucruri frumoase.
Dacă știi și tu proiecte frumoase sau oameni implicați în inițiative demne de admirat, scrie-ne un mesaj și ne vom asigura că le găsim loc să le facem publice. 🙂