Ghemotocul nostru de pământ, un infim în univers, reprezintă al omenirii – TOTUL. E sursa noastră de viață, căminul nostru, dar și nestematul tuturor generațiilor trecute și viitoare. Planeta noastră sacră ne susține atât pe noi – Sapiens, cât și milioane de alte specii. Ne oferă siguranța zilei de mâine și mediul propice pentru o dezvoltare armonioasă a celor de trăiesc aici și acum.
Așa cum avem grijă de cuibul nostru să fie curat, îngrijit, plăcut și să ne ofere sentimente de siguranță și confort, la nivel micro, exact la fel ar fi bine, la nivel macro, sa percepem și Planeta noastră. Aceasta este casa noastră și împreună trebuie s-o păstrăm, nu avem varianta B sau un alt loc unde ne putem muta.
Să încercăm să adresăm Planetei un moment de recunoștință care să-i transmită compasiune, bunătate și pace. Să fim recunoscători pentru multitudinea de resurse pe care le oferă, cele pe care noi le supra-exploatăm și pentru cele pe care învățăm să o facem. Să fim recunoscători pentru capacitatea Planetei de a se adapta stilului nostru de a trăi, tot mai haotic și solicitant. Ar fi bine să apreciem natura ei vastă și dătătoare de viață.
Recunoștința pe care o putem simți pentru Planeta noastră ne ajută să conștientizăm că avem nevoie de a face ceva diferit, de a ne schimba stilurile de viață și consum. Schimbarea este ceva ce se poate întâmpla sau nu. Dar schimbarea necesită efort și mulți dintre noi o percepem ca inconfortabilă și totuși sunt mulți care nu o consideră necesară sau, mai simplu, ignoră.

Mereu am considerat că Planetei îi trebuie timp. Trebuie să-i oferim timp să se regenereze astfel încât noi să putem păstra casa noastră așa cum e. Altminteri, totul va deveni prea târziu și iremediabil. Trebuie să ne oprim și s-o lăsăm să respire.
Datorită restricțiilor impuse de răspândirea virusului SARS – COV – 2, am observat că, în perioada noastră de suferință, natura a trecut printr-o perioadă benefică. Am fost martori cum tot ce-i natural reînvie, se scutură de poluare și răsare o nouă etapă, prematură de refacere. Primăvara trecută a fost ca o milisecundă de respiro pentru Planetă. Și cu toții am realizat că se poate și altfel, în armonie. Din păcate, omul uită repede și ne-am întors la aceleași haos și tip de distrugere, la aceleași priorități trecătoare, la egoismul nostru fără margini.
Sâmbătă, 27.03.2021, se organizează Ora Pământului, începând cu 20:30, eveniment anual care presupune stingerea luminilor. Astfel se transmite un mesaj mondial și ne facem vocea auzită că ne dorim să trăim în armonie cu natura și într-un mediu sustenabil. E un mesaj de conștientizare că nu mai putem continua degradarea naturii, să consumăm resurse naturale necontrolat, că trebuie să protejăm mai mult, la nivel individual, și să facem presiuni asupra autorităților pentru a implementa acțiuni concrete de atenuare a schimbărilor climatice.
Cei de la EARTH HOUR organizează primul eveniment de acest fel online, numit „Virtual Spotlight” în cadrul căruia vor posta un material video pe paginile lor de social media și ne îndeamnă să-l distribuim, să-l trimitem ca mesaje private, să etichetăm prieteni – alegerea e a noastră. Mesajul transmis e să punem reflectoarele asupra Planetei, asupra problemelor pe care le înfruntă și rolul nostru în acestea. Urmăriți-i pe paginile lor de Facebook și Instagram și participați la această mișcare de conștientizare.
Cred că împreună putem face un bine care să conteze, mici schimbări care adunate duc către rezultate remarcabile. Poate un singur individ nu ar face o diferență notabilă, dar toți și împreună, uniți pentru un singur scop, putem face totul.