fbpx

Odihna, binecuvântare sau păcat – cum să ne facem timp pentru noi?

by Mariana Toma
odihna - cum sa te odihnesti

În primul rând, ce este odihna?

Odihna reprezintă întreruperea unor activități cu scopul refacerii și întăririi forțelor. Odihna este pauza de care avem nevoie, dacă vrem să avem o viață echilibrată și să devenim cea mai bună versiune a noastră. Cum ar spune unii, pauzele mici și dese, cheia marilor succese.

Dacă ne dorim să aflăm care ne este potențialul, dacă vrem să ne autodepășim, avem nevoie de odihnă. Mai bine spus, avem nevoie de timp pe care să îl alocăm… odihnei. Avem nevoie de timp pentru noi înșine și pentru odihna noastră.

Odihna poate fi pasivă sau activă. Ambele sunt importante, ambele sunt necesare, dar cei mai mulți dintre noi nu avem timp nici măcar pentru cele opt ore de somn recomandate pentru binele nostru.

Să ne odihnim activ, adică să practicăm un sport sau o activitate relaxantă poate părea un ideal și atât, atunci când..îți lipsește timpul.

Și totuși, cum ne facem rost de timp?

Presupunând că știi deja că odihna nu este un moft sau un păcat de neiertat, nu îți rămâne decât să înveți despre organizarea timpului. Este nevoie să înveți să devii ordonat, dacă vrei să ai timp și pentru tine, nu doar pentru alții.

odihna

Așa vrei să îți petreci cea mai mare parte din timp?

Legea lui Parkinson

“Munca se extinde pentru a umple timpul alocat îndeplinirii ei“, spunea Cyril Parkinson la începutul anilor ’50. Altfel spus, de multe ori ne complicăm singuri existența. Pentru a nu cădea în capcana pe care o reprezintă legea lui Parkinson trebuie să ne separăm sarcinile, să stabilim deadline-uri clare și raportate la priceperea pe care o avem și să le și respectăm.

Alegerea de a efectua o sarcină contra-cronometru poate să dea rezultate spectaculoase în cazul unora dintre noi. Dar, nu uita că nu suntem toți la fel. E nevoie să îți cunoști propriul ritm, propria motivație. Iar pentru a ajunge să te cunoști, ai nevoie de timp personal. Acela care îți lipsește dacă citești aceste rânduri.

Cum poți câștiga mai mult timp pentru tine?

Începe prin a-ți ordona lucrurile personale, spațiul personal. Aruncă tot ceea ce nu îți mai trebuie și nu poate fi donat sau reparat. Nu mă înțelege greșit, avem nevoie de lucruri, de material, dar dacă lucrurile noastre nu sunt fiecare acolo unde trebuie să fie, vom pierde timp căutandu-le. Timp prețios, știi deja asta.

După ce vei face ordine în lucruri, vei face rost de un pic de timp pentru tine. Îți recomand să îl folosești pentru tine, nu pentru alții. Începe prin a-i aloca un scop clar: 10 minute de meditație sau de gimnastică fac minuni doar dacă repetăm “figura” în fiecare zi.

Este extrem de important să învățăm să spunem “Nu”, atunci când nu ne dorim să facem o anumită activitate, un anumit serviciu în beneficiul altora.

Mulți pierd din timpul lor pentru că nu sunt suficient de curajoși să spună nu, atunci când asta simt. Se simt vinovați, se simt datori, le este pur și simplu rușine să refuze. Dacă acesta este și cazul tău, îndrăznește să faci ceea ce simți deja. Posibil să pierzi altceva, dar îți vei recâștiga din timpul personal și stima ta de sine nu va mai avea de suferit, așa cum se întâmplă atunci când faci ceva împotriva voinței tale.

odihna

Găsește câteva ore pentru tine

La fel de importantă este și atenția pe care o acordăm propriei noastre persoane și vieții noastre, în general. Frica, bat-o vina, este responsabilă de lipsa de timp.

Dacă vrei bani, nu ai timp, este un model de gândire și le aparține acelora care nu fac o muncă plăcută sufletului lor, cel mai adesea. Aceiași oameni cu scara valorilor bine conturată și asumată, ar putea spune că timpul oricum nu există și banii sunt doar energie, sărăcia sau bogăția sunt doar …stări.

Îți poți face rost de timp pentru tine atunci când începi să te gândești la tine cu adevărat. Când conștientizezi că lipsa ta de timp este doar o fugă de ceva din interiorul tău, o oglindă a propriei dificultăți de a te iubi.

Sunt oameni care își ocupă timpul în exces în mod intenționat și în extrema cealaltă, sunt oameni care, de lene, nu fac nimic cu timpul lor. În ambele situații, numitorul comun este timpul sau lipsa lui, după caz.

Indiferent că ești student în plină sesiune sau mamă singură cu două joburi și doi copii, ai datoria față de tine să îți faci timp pentru odihnă.

Personal, consider odihna activă mai importantă decât cea pasivă. De ce așa? Pentru că doar învățând să te odihnești când ești treaz, te poți odihni cu adevărat și noaptea. Altfel, orele de somn nu îți sunt nici ele, odihnă. Dacă adormi cu sufletul greu, cu nemulțumire, cu griji, cu frustrări, este imposibil să te trezești odihnit.

Corpul are nevoie de odihnă, sufletul la fel, mintea de asemenea. Pentru fiecare în parte avem nevoie de odihnă.

Corpul are nevoie de acele șase sau opt ore de somn în intervalul 22:00- 6:00. Sufletul are nevoie de odihnă, asta însemnând să nu mai simțim vinovăție atunci când suntem obosiți, să nu mai profităm de resursele corpului nostru fără să avem grijă de el, să îi oferim dovezi de iubire, făcând o pauză. Cât de mică. O pauză de la orice activitate neplăcută sau consumatoare de energie, de la gânduri care nu ne dau pace.

În mod ironic, îți poți face timp pentru tine…făcând altceva decât faci. Nu îți poți face rost de timp, fără să faci o schimbare în gândire, în relații (inclusiv la job) și în spațiul unde locuiești.

Faptul că tu resimți timpul ca fiindu-ți insuficient nu este o problemă, în sine. Devine o problemă atunci când îl folosești așa cum nu îți dorești.

Începe, deci, să îți folosești timpul pe care îl ai trăind frumos, iubind frumos, ajută pe alții, ajută-te pe tine. Frica de schimbare îi poate face pe unii să își umple timpul cu activități nedorite sau să nu facă ceea ce le place, mai simplu spus.

Procrastinarea mai poate fi una din cauzele lipsei de timp. Dacă amâni anumite sarcini, e posibil să te aglomerezi la un moment dat și pe bună dreptate, vei simți că ai rămas fără timp. Asta se întâmplă pentru că nu ai știut să te organizezi, nu ți-ai respectat angajamentele la timpul potrivit. Există timp pentru tot ceea ce îți dorești, dacă îți dorești cu adevărat și dacă îți respecți dorințele.

Primul pe care îl trădezi și abandonezi atunci când nu te odihnești (sau nu faci ceea ce îți place, poate fi totuna) ești Tu.

Pe tine nu te respecți și ceilalți văd asta și nu te respectă nici ei. Uneori, cei din jurul nostru uită, ignoră dreptul nostru la odihnă, dacă noi înșine nu ni-l recunoaștem și nu procedăm întocmai. Așa s-ar putea explica de ce ai din ce în ce mai multe sarcini, responsabilități și din ce în ce mai puțină bucurie.

Fă-ți cadou o zi…

odihn cum sa te odihnesti

Un pas în spate, aceasta e soluția. Detașează-te pentru o zi întreagă de toate responsabilitățile, îndrăznește să nu faci nimic sau să faci doar ceea ce îți place pentru o zi întreagă. Știu, ai termene, e greu spre imposibil să te rupi de tot și de toți pentru atât de mult timp, dar te asigur că o poți face. Și este nevoie să o faci, dacă îți dorești mai mult timp pentru tine.

Fără frică, fără judecată și vinovăție, fără nicio rușine. Ești om și ai dreptul la odihnă, până și Biblia spune asta. Dacă ai nevoie să te convingi și simți că te poate ajuta, fă-ți timp să o citești. Sau, poți citi despre importanța odihnei și de câte feluri este ea, aici.

Te vei simți în neregulă stând ”degeaba”, la început. Și vei fi tentat să crezi că nu a fost o idee bună să te oprești din orice activitate. Posibil să ți se pară că trădezi sau abandonezi pe cineva prin absența ta de la treburile tale zilnice, de la cotidian. Posibil să simți că stai ca pe ace. Înseamnă că ai făcut o alegere inspirată și acele pe care le simți, disconfortul acela, este un semn că nu ești obișnuit să te …odihnești. Dar, asta nu înseamnă că e ceva greșit în asta sau că odihna ta este un păcat. Este o necesitate, o nevoie pe care nu ți-o permiți.

Fii tu primul care își permite să se odihnească, dacă cei din jurul tău nu o fac. Fii tu primul care se…iubește cu adevărat.

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy