fbpx

O relație nu îți rezolvă problemele…

Perioada sărbătorilor este o perioadă pe cât de frumoasă, plină de iubire, recunoștință și momente trăite din plin cu cei dragi, pe atât de ”neagră” pentru destul de multe persoane. Motivul pe care îl observ cel mai des este lipsa unui partener de viață, de parcă asta ar rezolva ca prin minune toate luptele pe care le-am dus tot anul.

Dacă ești de părere că sărbătorile sunt triste și nu poți să le petreci decât în izolare și tristețe, așa este.

Dacă vrei să te bucuri de ele și să vezi frumosul din ce ai, atunci așa va fi. Mai mult decât atât, cu siguranță poți găsi măcar o singură persoană cu care să petreci timp de calitate, fie că îl petreci în familie, cu un prieten drag, făcând voluntariat sau oricum dorești și simți să o faci.

singur de sarbatori

Am mai scris un articol pe tema singurătății, pe care îl poți citi aici, cu care sunt total de acord și acum, la aproape 2 ani distanță. Atunci eram singură și foarte împăcată cu asta. Acum sunt într-o relație fericită și la fel de împăcată cu asta.

Știi care sunt diferențele?

  • Atunci mă mai bântuiau gânduri că nu aș fi suficient de bună sau că nu merit iubire. Acum? La fel…
  • Atunci împărtășeam toate emoțiile mele, frici, nesiguranțe, bucurii și împliniri cu prietenii dragi. Acum? La fel…plus încă un om drag.
  • Atunci petreceam Crăciunul cu familia și seara cu prietenii de suflet. Acum? Voi face la fel…plus încă un prieten de suflet.
  • Atunci aveam momente în care mă simțeam tristă, singură sau neînțeleasă. Acum? La fel…

…și lista poate continua cu multe lucruri care nu s-au schimbat radical.

Părerea mea e că there’s always beauty in life, you just need to see it. (tr.: frumusețea vieții există în orice moment, doar să ai ochi să o vezi)

Am simțit să scriu acest articol pentru că tot aud comparații cu viața înainte și după relație și multe persoane sunt de părere că asta lipsește pentru o viață fericită. Întotdeauna am fost de părere că ”soluția fericirii” se găsește în ceea ce ai deja, nu într-o forță externă care vine și îți rezolvă brusc toate problemele.

În schimb, ce mi se pare că poți face pentru mai multă fericire acum și chiar de sărbătorile astea, nu la anul, fie că ești single sau nu:

Lucrează constant la dezvoltarea ta ca om. 

Ne schimbăm constant, de aceea e nevoie de un efort constant de a fi atenți la noi, la nevoile noastre, la ce ne dorim, cum ne face să ne simțim un lucru sau o persoană. Am scris și aici despre beneficiile scrisului în jurnal și cred, în continuare, că singura metodă prin care să știm ce ne dorim exact este să ne ascultăm cu atenție.

Pentru asta nu ai nevoie decât de timp alocat ție, o oră sau măcar 20 de minute în care să te pui pe tine pe primul loc. Profită de zilele libere de sărbători și împrietenește-te mai mult cu tine. 

Petrece cât mai mult timp cu oameni 

Poate nu ai nevoie de o relație pentru a fi fericit, dar cu siguranță ai nevoie de oameni în jurul tău. Suntem creați prin și pentru conexiuni și avem nevoie de oameni pe care să-i iubim și care să ne iubească înapoi în mod autentic. Asta se poate realiza doar dacă și noi suntem autentici, ne arătăm adevărata personalitate și suntem deschiși să împărtășim cu celălalt ce simțim, ce ne face asemănători, ce ne diferențiază.

Mai jos un discurs TEDx despre importanța vulnerabilității și a conexiunii cu alți oameni, un discurs care a schimbat multe perspective și pe care îl consider ”a must watch”.

Dacă ai cont de Netflix, îți recomand și discursul ei de o oră, ”The Call to Courage”, merită fiecare secundă. 🙂

Cere ajutor

Un lucru s-a schimbat cu siguranță de la acel articol până în prezent. Atunci credeam că trebuie să ai probleme grave ca să mergi la psiholog și ego-ul meu mă îndemna să-mi rezolv singură problemele, că eu pot, sunt mai…altfel decât restul. Acum cred că este o investiție care face toți banii pe termen lung și că este o metodă accelerată să ajungi să fii împăcat cu tine și să trăiești cum vrei.

Poate nu vrei psiholog, însă poți alege un coach, un mentor, o persoană pe care o respecți, oricine altcineva care îți poate ține o oglindă în față, să te vezi mai clar. Poți citi aici mai multe despre diferențele între terapie, coaching sau mentorat.

Descoperă frumosul în orice

Ai avut un eșec? Cu siguranță ai învățat ceva din asta. Te-a mințit/trădat un om drag? Bine că ai descoperit acum și nu risipești energia nici măcar o zi pe cineva care nu merită. Ai probleme financiare? E o ocazie bună să vezi cum poți face mai mulți bani sau unde cheltui inutil. Mai mult, caută soluții prin care să te bucuri de lucruri importante pentru tine cu mai puțini bani sau deloc. Adună-ți prietenii la o cină acasă, sigur vor aprecia și cartofii prăjiți, fă un cadou handmade, rearanjează-ți garderoba, modifică haine, combină-le altfel, relaxează-te cu un ceai și o carte, lasă YouTube cu un playlist de jazz în fundal – uite și un mix drăguț de sezon.

Chill Christmas…

Știu că este foarte ușor de zis, dar cu mult exercițiu, ajunge să fie mai ușor de făcut. Îți poți face un obicei zilnic din a nota într-o agendă toate lucrurile pe care le apreciezi în viața ta, iar atunci când întâmpini o greutate, să îți notezi absolut toate opțiunile posibile și să găsești o latură pozitivă.

Toate aceste lucruri sunt destul de greu de pus în practică, în sensul că necesită timp, uneori foarte mult timp chiar, și efort să îți schimbi modul în care procesează creierul tot ce simți și cum gândești în prezent. Dar sunt de părere că ne datorăm să fim cât se poate de fericiți acum, aici, cu ce avem, doar pentru noi trăim, nu?

Dacă nu te simți fericit acum, nicio altă persoană nu îți va rezolva problemele, doar va umple un gol și, temporar, te va face să te simți bine. De aceea am vrut să scriu acest articol, să împărtășesc din experiența mea că atât singură, cât și într-o relație fericită am avut aceleași gânduri, probleme emoționale, nesiguranțe și neajunsuri.

Da, atunci când este o relație sănătoasă, un partener te susține, te ascultă și e minunat să simți toată dinamica fericirii în doi, dar tot nu îți șterge cu buretele tot ce te face acum nefericit și problemele vor reapărea la nesfârșit la suprafață, dacă nu lucrezi la tine.

Îți doresc să te bucuri de sărbători liniștite, pline de iubire de sine în primul rând, oameni dragi, mâncare bună și odihnă. Iar cât de anul nou, nu îți face griji, cu siguranță va fi mai bun. 🙂

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *