Există atât de multe surse de informație, site-uri, reviste sau cărți, încât rareori avem timp să trecem totul prin filtrul rațiunii.
De cele mai multe ori, ne pierdem în mulțime și ajungem să trăim din inerție, urmând niște tipare stabilite de majoritate. Fără să ne dăm seama, trăim viața altora și facem ce ne spune societatea, nu ce simțim.
Revenind la titlu, cuvinte pe care le-aș dori scoase din DEX sunt: niciodată, mereu și trebuie.
Sunt principalele cuvinte care trasează reguli ce nu ar trebui să existe, îngrădesc libertatea fiecărei persoane și ne fac, de multe ori, să punem părerea celorlalți despre noi înaintea a ce simțim să facem sau să spunem.
1. Principalul ”vinovat” este trebuie. Nimic nu TREBUIE! În cel mai rău caz, este preferabil să faci sau să spui ceva. Dar preferabil pentru cine? În cele din urmă, tu decizi ce VREI să faci. Asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale și renunță la cuvântul trebuie. Atunci când nu trebuie, ești mai conștient de alegerile tale și realizezi mai ușor ce îți dorești și ce nu.
2. Niciodată să nu spui niciodată. Cu toții știm vorba asta, dar câți o și punem în practică? Odată cu anumite experiențe, înveți că totul este schimbător, inclusiv personalitatea noastră. Așa că scoate-l din vocabular. Astfel, ai toate șansele să nu fii dezamăgit când realizezi că vrei ceea ce ai zis că ”niciodată” nu-ți vei dori sau să realizezi că ți s-a întâmplat ceva ce ”niciodată” n-ai fi putut păți.
3. Mereu este, la fel ca niciodată, un cuvânt care nu prea există în viața reală. Nu-mi închipui nimic care se întâmplă mereu. Este simplu să dai vina pe ceva, că așa se întâmplă mereu, dar ai puterea de a schimba, așa că dacă mereu a fost într-un fel, asigură-te că nu va mai fi așa de acum încolo.
Carieră, bani și succes
Este poate primul lucru cu care ne lovim în viață. Învățăm de mici că anumite domenii de activitate aduc banii și respectul celor din jur, că dacă ai bani -> ești de succes și că trebuie să îți construiești o carieră de succes?
Cel puțin până acum, eu nu am înțeles ce este succesul și cum ajungi la concluzia că cineva este de succes. De altfel, sunt sigură că foarte mulți oameni sunt în aceeași situație și caută ceva ce nici nu știu cum să-l definească.
Succesul nu se vede în exterior, acolo vezi doar funcția, posesiunie și pozele frumoase de pe Facebook, că doar nu se pozează nimeni trist.
Succesul în viață este când adormi cu zâmbetul pe buze, fericit cu ceea ce faci, și începi următoarea zi cu entuziasm și bucurie. Iar asta se poate întâmpla indiferent că ești milionar sau câștigi salariul minim pe economie.
Nu trăiești pentru cei din jur, așa că alege să faci în fiecare zi ce te mulțumește pe tine. Atunci vei atrage și oamenii potriviți în jurul tău, care să nu te facă să te simți inferior, superior sau judecat.
Iubirea și relațiile
Domeniul sentimental este cel care provoacă și cele mai multe dezamăgiri, de obicei. Asta pentru că nu știm prea bine ce ne dorim, dar cu toate astea ne lăsăm prinși în relații nepotrivite și căutăm afecțiune de la oricine, doar ca să nu fim singuri.
Tot societatea ne dictează că trebuie să ai pe cineva, să ai familie, copii etc. Că până la vârsta X trebuie să te căsătorești, altfel nu ai cum să fii fericit.
Când întâlnești pe cine trebuie, pur și simplu o să știi. Asta nu înseamnă că nu se poate schimba niciodată. Fiecare persoană se schimbă în timp și este foarte posibil ca două persoane să se schimbe în direcții opuse și să nu se mai facă fericiți unul pe celălalt după ceva timp.
Dacă nu ne-am atașa foarte mult doar de ideea de a fi cu cineva (sau acel cineva), ne-ar fi mai ușor să fim sinceri cu noi și să recunoaștem că nu mai suntem mulțumiți.
Fericirea vine din interior, nu depinde de altă persoană, iar când ești cu adevărat fericit realizezi că ești mult mai bine singur, decât cu cineva care nu-ți împărtășește valorile și pasiunile.
În final, singurul principiu care contează cu adevărat, cel puțin din punctul meu de vedere, este onestitatea. Onestitatea față de cei din jur, dar și față de noi înșine.
Când ești sincer cu tine, știi bine ce îți dorești și ce vrei să faci, nu mai cauți validare în jurul tău.
Iar când ești sincer cu alții, știi bine ce oameni este bine să mai ai lângă tine, cine este sincer înapoi și cine te vrea în viața sa.
Și, cel mai important, este mult mai ușor să fii sincer, să spui exact ce gândești și să ceri ce îți dorești. 🙂
3 comments
Fain articol ! Din nefericire, tot mai puţini sunt cei care gândesc aşa. Cu greu mai întâlneşti oameni oneşti, care să nu fi fost corupţi de puterea banilor.
Bună Florin! Din fericire, mai sunt astfel de oameni, important este să fii tu așa și vei atrage același tip de persoane în jurul tău. 🙂
Sunt foarte plăcut impresionat de modul în care gândești și așterni pe “hârtia” blogului, Ana! Îți mulțumesc pentru resursele extraordinare pe care le activezi la cititorul tău.
Cu acest text foarte inspirat cred că se asortează legea inpermanenței: să folosim “întotdeauna” și “niciodată” exact așa: “întotdeauna” și “niciodată”. 🙂 Cei doi termeni sunt atât de relativi…