fbpx

Moroșenii – Fapte bune, made in Ardeal!

by Anna Musat

Cea mai fericită sunt când văd grupuri de oameni veseli și pozitivi, care sunt dispuși să ajute oameni simpli; se bucură să contribuie la un viitor mai bun al unor oameni care nu le pot oferi copiilor tot ce ar avea nevoie și care au un trai mai greu decât majoritatea dintre noi.

Unii dintre ei sunt Moroșenii – îngerii cu clop, așa cum mi-i imaginez eu. Sunt oameni ca mine, ca tine, dar care se străduiesc un pic mai mult să ofere puțină bucurie celor din jur.

Sursă: pagina de Facebook Asociatia Educație Prin Handbal

Sursă: pagina de Facebook Asociatia Educație Prin Handbal

Din punctul meu de vedere, mai mult decât lucruri materiale, acești oameni minunați le oferă persoanelor cu care iau contact o speranță, o bucurie că există și oameni cărora le pasă de ei, oameni buni, calzi și prietenoși.

Sunt un model pentru copii, care sper să țină minte și să procedeze și ei la fel atunci “când se vor face mari“.

Sunt un model și pentru noi, să realizăm că putem face un bine și fără să fim milionari sau să ne dedicăm 100% din timp. Fiecare are un job stabil și este implicat în numeroase alte activități, așa că lipsa timpului nu ne scuză 🙂

Și mai mult, mă bucur că îi cunosc, așa că am profitat de ocazie pentru a le prezenta povestea, care merită să ajungă la cât mai mult lume. Mult mai mult decât orice știre de la ora 5. 🙂

Mini interviu cu Moroșenii

Cu speranța că sunt o inspirație pentru mulți oameni care pot face asta foarte ușor, din puținul lor, i-am luat pe Moroșeni la întrebări.

Cum ați început? Ce v-a determinat?

Am început ca echipă de handbal mixt*, care avea în componență niște fetițe de doar 13-14 ani, care la fiecare gol marcat ne umpleau inima de bucurie, ele facând handbal doar de 2-3 ani alături de Profu’, care le-a învățat să țină mingea în mână. Fiind majoritari din Maramureș, a apărut și numele de Moroșenii.

La început tratam aceste turnee serios, cu gândul la victorie, medalii și diplome, dar în urma unor accidentări și plimbări pe la urgențe am re-analizat prioritățile și am pus sănătatea, respectul față de adversari și armonia din cadrul echipei pe primul loc. Iar pentru că inima se deschide și împlinirea sufletească apare atunci când dăruiești, am decis să ajutăm câte o familie cu copii mai săraci, care nu au posibilități materiale sau oportunități de dezvoltare prea bune.

Astfel că, de fiecare dată când venim spre casele noastre de la un turneu, avem parte de emoții, energie pozitivă, mulțumire de sine și cel mai important, un mare și sincer Mulțumesc din partea acelor oameni.

Cum vă alegeți cauzele și cum vă organizați?

Organizarea echipei este destul de simplă. Înainte de un turneu se face un grup pe Facebook cu persoanele care participă, povestim detaliile și discutăm care cu ce poate ajuta: haine, încălțăminte, alimente, rechizite etc. Asta după ce, în prealabil, vorbim cu familia respectivă la telefon și aflăm informații și detalii despre situația lor.

Majoritatea turneelor la care participăm sunt turnee caritabile, astfel că organizatorii ne pot sugera persoane/familii care au nevoie de ajutor. Dacă nu, îi căutăm pe internet sau ne sunt recomandați ca având cazuri sociale dificile.

Cam cât vă “costă“ acest efort și ce lucruri luați de obicei?

Fiecare donează ce și cât poate. Unii donează chestii de acasă, de exemplu haine, alții cumpără mâncare, rechizite școlare, jucării etc. Mergem pe ideea că fiecare ajută cu suma sau obiectele de care dispune la momentul respectiv. Chiar dacă este vorba de o simplă ciocolată, de exemplu, dacă o dai cu drag, poate schimba o stare de spirit.

Noi, cei din cadrul echipei, mergem și donăm personal bunurile și trăim momente frumoase, dar am primit și pachete de la oameni care au vrut ca noi să fim mesageri și să le ducem acelor familii.

Ce mesaj aveți pentru persoanele care doresc să ajute și ei?

Persoanelor care vor să ajute le putem spune că și un gest mărunt, printr-un grup de oameni, se multiplică și ajunge să conteze enorm pentru o familie nevoiașă.

Încet, încet, tot mai mulți oameni ne-au informat că vor să ni se alăture și chiar au adus pachete, dorind să contribuie. În viitorul apropiat o să încercam să ne unim și cu alte echipe care văd un plus de valoare în aceste acțiuni.

Suntem deschisi și îi primim cu drag alături de noi. Încurajăm și altfel de acțiuni umanitare și nu ne supărăm dacă cineva dorește să ne ceară ajutorul sau chiar să ne copieze. ?

Dacă dorești să afli cum îi poți ajuta, îi poți contacta pe pagina de Facebook – Asociația Educație Prin Handbal. Iar cu ocazia aceasta, le poți da și un like, să afle cât mai multă lume de existența lor.

Sau… și mai bine, sună-ți 3-4 prietenii sau fă o sesiune de brainstorming cu colegii de birou și formați împreună o gașcă de bine.

Mai jos poți urmări și un video al unei acțiuni caritabile, postat pe pagina asociației:

După cum vezi din experiența Moroșenilor, nu este foarte complicat, nici scump, nici nu trebuie să îți ocupe foarte mult timp. Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai multe șanse avem să construim o societate mai prietenoasă și echilibrată.

Cu ocazia acestui articol, le mulțumesc pentru că au împărtășit din experiența lor, le mulțumesc că există și sper să existe cât mai mulți Moroșeni peste tot în țară. ?

Nu uita: lasă-le și un like pe Facebook!

UPDATE: Îi poți spijini și cu donații, iar ei se vor asigura că familiile nevoiașe vor primi ce au nevoie, cu ajutorul tău! 🙂

Denumire: Asociația Educație Prin Handbal
Banca Transilvania
IBAN: RO06BTRLRONCRT0353129601

*Handbalul mixt este un fenomen care a atins sute de oameni dornici de mișcare și de a practica handbalul în timpul liber. A luat naștere în urmă cu 7 ani la Cluj și, în prezent, se desfășoară în mai multe orașe din țară, printre care Cluj, Brașov, Rm. Vâlcea, Buzău sau București, dar și în ediție de vară, pe plajă. Turnee se organizează aproximativ o dată la două luni prin rotație, în orașele care au echipe participante.
Principiul de bază din spatele acestei mișcări este simpla plăcere de a juca handbal și de a ne simți bine, având ocazia să evadăm din rutina de zi cu zi. Accentul este pus pe valoarea prieteniei și coerența grupului, nu doar pe victorie. 

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy