fbpx

Lecții simple despre fericire

M-am întors recent dintr-un concediu în Portugalia (Lisabona) și Spania (Madrid), care mi-a oferit câteva lecții simple despre fericire.

La fel ca cele mai frumoase lucruri în viață, nu am avut așteptări (mai mari de a mă relaxa și a vedea ceva nou) și m-a lăsat fără cuvinte. 🙂

hdr

Mai multe despre experiența turistică găsești la Laura pe blog sau la Oana aici sau aici, însă eu voiam să împărtășesc câteva experiențe care mi-au rămas în suflet.

Lecții simple despre fericire

Același sentiment l-am avut în ambele țări, dar mai ales în Spania. Am mai călătorit și în alte țări, dar niciodată nu am simțit atâta căldură și fericire autentică din partea oamenilor.

Și nu este pentru că totul este perfect, pentru că au salarii mari sau sistemul este perfect. Peste tot există probleme, salarii mici și suferințe. Însă ei se concentrează mai mult pe pozitiv și bucuriile mici ale vieții.

JUDECĂ MULT MAI PUȚIN

Probabil că au și anumite păreri preconcepute, dar majoritatea încearcă să cunoască omul așa cum este, fără să-l catalogheze ca rău sau bun. În plus, ascultă persoana din față cu adevărat, fără să întrerupă sau să simtă nevoia de a completa cu opinia personală.

Lectia: să nu tragem concluzii preconcepute despre persoana cu care vorbim, bazate pe experiențele noastre anterioare. 

NU FAC DIFERENȚE ÎN FUNCȚIE DE STATUTUL SOCIAL 

De cele mai multe ori, nici nu îți poți da seama dacă cineva are foarte mulți bani sau prea puțini. Majoritatea circulă cu transportul în comun, se îmbracă simplu și ies în locuri banale. De fapt, nici nu prea există localuri ”fancy”.

Majoritatea restaurantelor sunt extrem de simplu decorate și au înșirate pe trotuar mese și scaune din plastic. Față de multe locuri din România, probabil ar fi catalogate drept bodegi sau cârciumi.

Oamenii ies să mănânce (cam aceeași mâncare este peste tot), dar mai ales să socializeze și să se simtă bine.

Lecția: să punem preț mai mare pe experiențe și sentimente, decât lucruri materiale și aparențe.

lecții simple despre fericire

SOCIALIZEAZĂ CU TOATĂ LUMEA

Am fost cazate în cartiere de localnici, nu turistice. Ne-a amuzat că în primele zile credeam că toți care mănâncă în localurile de acolo se cunosc între ei pentru că se salutau cu toată lumea și porneau diverse discuții.

De fapt, așa cum am aflat mai târziu de la o prietenă stabilită acolo, așa este cultura lor. Sunt extrem de prietenoși și sociabili și li se pare normal să intre în vorbă cu lumea din jur, indiferent că sunt la restaurant, pe stradă sau în parc.

Nimic ciudat sau neobișnuit în asta. 🙂

Lecția: să fim mai deschiși la a vorbi cu oameni noi, ne ajută în orice domeniu. Nu trebuie să fim prieteni cu toată lumea, dar ar fi minunat să nu ni se pară deplasat dacă ne pune cineva o întrebare pe stradă sau ni se cere părerea despre un film, într-un bar, de exemplu. 

TOATĂ LUMEA IESE DIN CASĂ SEARA

Plimbatul pe stradă este gratuit, la fel și parcul..sau trotuarul, așa că nu există scuza legată de bani.

lecții simple despre fericire

În toate cartierele în care am fost, nu prea vedeai lumini la geamuri seara. Majoritatea erau fie pe străzi, fie în parcuri, piețe sau chiar pe trotuar în fața blocurilor. Ceea ce mi s-a părut minunat!

Lecția: să ieșim mai des din casă; să mai lăsăm canapeaua și televizorul și pentru o gură de oxigen, puțină mișcare și socializare. Probabil că ăsta este și unul dintre motivele pentru care sunt longevivi și nu își arată vârsta. 

Și, apogeul pentru mine – atmosfera din Plaza Mayor din Madrid. În fiecare seară (cel puțin cele de weekend pe care le-am prins), se strângeau sute de oameni și artiști din toate domeniile, de la dansatori, la performeri pe role. Evident, spectacolele erau pe gratis și toată lumea se bucura de ce vedea.

lecții simple despre fericire

Nu sunt sigură de cât de legal este, dar mi-ar plăcea să văd asta și în Piața Universității. 🙂

 

Am încercat să scriu cât mai pe scurt, dar sentimentul pe care l-am avut acolo nu ar putea fi descris nici într-un milion de cuvinte.

Sper să ne apropiem și noi de acea cultură, pentru că avem potențial. :))

Mi-am făcut cel puțin față de mine o promisiune că voi încerca să mă bucur mai mult de lucrurile mici, de oameni și prezent, fără să pun accent pe lucruri materiale și realizări, ci mai mult pe sentimente și oamenii din viața mea.

Te îndemn și pe tine să faci la fel! 🙂

Share this:

Ana Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Optimismul mă face să văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *