Seria de interviuri despre cum să te iubești și cum să-ți dezvolți o stimă de sine sănătoasă este o inițiativă Beauty of Life, care își propune să ofere informații cât mai diverse despre mecanismele psihologice din spatele gândurilor și comportamentelor noastre, de unde să ne informăm corect și ce putem face concret pentru a fi mai buni cu noi, a ne accepta și iubi pe deplin.

Victori Toriani este Psihoterapeut, Coach și Fondator al Asociației Române de Psihologie TORIANI.
Pe Victor îl poți găsi pe site-ul lui, toriani.ro, unde poți descoperi mai multe despre psihoterapie și informații utile.
Ce este stima de sine?
Iubirea de sine, numită uneori și stimă, imagine și respect de sine, are legătură cu valoarea pe care o persoană o atribuie persoanei sale.
Cât ne influențează oamenii din jur și mediul în care trăim în construirea stimei de sine?
Stima de sine se naște încă din copilăria mică (0-3 ani) și se consideră a fi un produs al identificării cu trăsături inconștiente, modelate de persoanele din relațiile semnificative ale vieții, de asta este foarte importantă persoana/ persoanele la care se raportează individul. Aceeași iubire de sine mai este influențată pe parcursul vieții și de experiențele pe care le are acea persoană și de acțiunile pe care le realizează sau la care participă. Și nu în ultimul rând, foarte important este modul de reacție al persoanei și a celor din jur la experiențele trăite.
Cum arată și mai ales cum gândește o persoană cu o stimă de sine sănătoasă?
Iubirea de sine aduce cu sine potențarea emoțiilor pozitive: bucurie, recunoștință, curaj, voință, încredere, iubire, securizare, etc. Scăderea lipsei de iubire de sine poate avea ca și cauze: părinții hipercritici, pierderi semnificative suferite în copilărie, abuzuri parentale sau parteneriale, hiperprotecția, indulgența exagerată a aparținătorilor din copilărie. Persoanele cu stimă de sine scăzută, în general, sunt nemulțumite de felul lor de a fi, evită să realizeze sau să se implice în sarcini noi, se simt neiubite și nevalorificate.
Ce exerciții putem face zilnic cu noi?
În primul rând este recomandat să se descopere motivele pentru care există o stimă de sine scăzută. Iar pentru creșterea stimei de sine este foarte important ca persoana să își evalueze calitățile, resursele și să le puna în valoare prin acțiuni, decizii sau contexte de viață. Să se raporteze la un eșec sau o dezamăgire și să extragă din acea experiență lucrurile pe care le-a învățat. Să îmbrățișeze schimbările și să se implice cu voință și curaj în activități noi, inovatoare.

Să ne iubim înseamnă să fim egoiști sau narcisiști?
Egoismul sau narcisismul sunt manifestări egotice în care persoana are în centrul relației DOAR nevoile personale. Dar a iubi înseamnă să primești și să dăruiești! Este o definiție foarte simplă care ni s-a dat ca reper acum 2000 de ani: “Iubește-l pe celălalt, cum te iubești pe tine însuți”. Psihologic această frază arată că a fi într-o extremă, deja nu mai vorbim de iubire. A încerca să demonstrezi celuilalt cât de bun ești tu într-o relație dăruind în continuu, e posibil să ajungă să te consume, să te prăbușești sau să duci o relație pentru doi. Aici nu vorbim de iubire, ci de sacrificiu, care este un dezechilibru. În opus, a rămâne într-o relație doar primind și manifestând comportamente gen “mi se cuvine” sau “eu asta sunt și nu mă schimb”, este posibil să creeze doar un beneficiar al unui confort, însă fără a învăța bucuria și împlinirea prin a dărui, a oferi. Nici aici nu vorbim de iubire, ci de confort sau imagine, deci de acoperirea strictă a nevoilor proprii.
Recomandări de cărți sau resurse utile
Ca filme, recomand două, ce surprind două moduri de a-i motiva pe cei din jur, potențând sau anulând stima de sine:
- Cercul poeților dispăruți (pentru creșterea stimei de sine)
- Whiplash (pentru scăderea stimei de sine)
Iar de citit recomand cartea “Imperfecți, liberi si fericiți“, de Cristophe Andre.
Descoperă mai multe despre Victor pe site-ul lui – toriani.ro
Dacă vrei să iei legătura cu Victor Toriani, îi poți scrie pe email la victor@toriani.ro.
Ajută-ne cu teme de conversație și haideți să construim ceva frumos cu #invatasateiubesti. Tu ce oameni frumoși urmărești și ar avea ceva interesant de spus? Pe tine ce teme te preocupă? Ce lucruri, gânduri și întâmplări stau în calea fericirii? Ce nu poți accepta la tine și vrei să schimbi cu orice preț?
Lasă-ne orice întrebare sau sugestie în comentarii sau scrie-mi la ana@beautyoflife.ro