”Învață să te iubești” cu Simona Nicolaescu - Beauty of Life

”Învață să te iubești” cu Simona Nicolaescu

by Ana Musat
învață să te iubești simona nicolaescu

Seria de interviuri despre cum să te iubești și cum să-ți dezvolți o stimă de sine sănătoasă este o inițiativă Beauty of Life, care își propune să ofere informații cât mai diverse despre mecanismele psihologice din spatele gândurilor și comportamentelor noastre, de unde să ne informăm corect și ce putem face concret pentru a fi mai buni cu noi, a ne accepta și iubi pe deplin.

simona nicolaescu beauty of life

Simona Nicolaescu este specializată în Coaching, Psihoterapie ericksoniană, Hipnoză, Analiză tranzacţională, Transă generativă, Terapie CranioSacrală și antreprenoare, așa că abordarea ei este una complexă.

Pe Simona o poți găsi pe site-ul ei, simonanicolaescu.ro, unde poți găsi mai multe articole și informații utile.



Mai concret, ce este iubirea de sine și cum se poate măsura?

În terapii, remarc mulți oameni care pun mai presus de orice nevoile celor pe care îi iubesc si uită de ei, uită să aibă grijă de ei, uită să ia câte o pauză, uită să plângă atunci când chiar au nevoie. Iubirea de sine eu o văd în strălucirea ochilor oamenilor care se bucură de viață, de lucrurile mărunte, care acceptă viața așa cum este ea.

Iubirea de sine pleacă de la modul în care eu aleg să am grijă față de mine, fizic și emoțional. Eu o măsor în numărul de ore pe care le petrec cu mine, cu gândurile mele, cu activitățile pe care le fac pt sufletul meu, cu numărul de zâmbete. 

Iubirea de sine nu presupune să fii egoist, ci doar să te preocupe propria persoană. Atunci când am grijă de sănătatea mea, de starea mea de bine, atunci pot oferi mai mult celorlalți. 

Cum se naște stima de sine și ce factori ne determină încrederea? 

Din păcate, bazele încrederii și stimei de sine pornesc din copilăria timpurie. Uneori, părinții fură copiilor posibilitatea de a se da cu capul de pereți și a învăța din asta ceva. Unii devin foarte protectivi și nu îi lasă să experimenteze, să greșească, fac lucruri pentru ei, le este teamă că pot să se lovească și nu îi lasă să experimenteze și tot așa.

Alți părinți trimit gânduri negative asupra copilului ca proiecție a propriei incapacități, a propriei neîncrederi. Auzim formulări de genul: Ești prost, de ce ai stricat jucăria?! Faci numai prostii, nu știu ce să mă mai fac cu tine etc. 

Copilul își formează stima de sine și încrederea interacționand cu tot ceea ce îl inconjoară, învață din reușitele și insuccesele lui, de la simplul ridicat în picioare, mersul la oliță până la a urca pe munte. 

Din fericire, prin diferite programe și terapii, stima de sine și încrederea pot fi dobândite în limite potrivite, chiar dacă ele au fost perturbate în copilărie. 

iubire de sine beauty of life

Din punctul tău de vedere, cum arată și cum se comportă o persoană cu o stimă de sine sănătoasă? Care ar fi extrema cealaltă? 

O persoană cu stimă de sine sănătoasă are un dialog interior sănătos, își spune Hai că pot, atunci când simte că îi este greu. Spune deschis și constructiv ceea ce simte si știe să zică nu atunci când este cazul. Se menajează fizic și emoțional. Ia greutățile vieții ca pe niște provocări care au soluții. 

Persoanele cu stima de sine sănătoasă vor urma propriile visuri și îi vor încuraja și pe alții în acest sens. 

Își asumă responsabilitatea pentru calitatea vieții pe care o duce, nu începe și spune că din cauza mamei sau a soțului nu se poate bucura de viață sau că soarta nu a fost bună cu acea persoană. 

Evită comportamente autodistructive precum adicțiile sau continuarea și întreținerea unor relații toxice. Doar o persoană cu stimă de sine scăzută poate accepta să își facă rău, ca și când nu merită altceva mai bun pe lumea aceasta. 

învață să te iubești beauty of life

Ce acțiuni simple, dar eficiente, putem face zi de zi, să ne iubim mai mult și să ne acceptăm exact așa cum suntem? 

Să punem seara pe hârtie ce realizări am avut, ce ne-a bucurat.

Să facem o meditație care ne ajută să ne vedem în contexte în care eram bucuroși, plini de viață, de încredere și apoi să aducem în prezent acea stare de încredere.

Să ne înconjurăm de oameni care ne apreciază munca, prezența.

Să ne luăm pauze de-a lungul zilei și să ne relaxăm.

Să ne iubim înseamnă să fim egoiști sau narcisiști? 

Lucrurile duse la extreme pot conduce la egoism, la narcisism. E nevoie și de o doză de egoism și de narcisism ca să ne iubim și să acceptăm asta. E ceva natural, care ține de autoconservare. 

Ce cărți sau filme recomanzi pentru a ne informa corect și a avea o viziune realistă asupra creierului și emoțiilor noastre?

Eu sunt adepta unor programe prin care să trecem noi înșine dacă chiar vrem să avem o viziune clară asupra noastră: de la terapie individuală, retreat-uri, programe audio online (câteva exemple la Lifefitsimonanicolaescu.ro

Un gând de final… 🙂

Starea de bine se obține cu un minim de efort de a ne cunoaște mai bine, de a acționa în direcția nevoilor noastre reale pe care ni le auzim și le acceptăm. Oamenii cu iubire de sine și stimă de sine ridicate lucrează cu ei și viața lor, nu lasă soarta să decidă pentru ei. 


Descoperă mai multe despre Simona pe site-ul ei – simonanicolaescu.ro

Urmărește-o pe Simona și pe canalul său de YouTube aici pentru video-uri foarte utile și interesante.

Dacă vrei să iei legătura cu Simona Nicolaescu, îi poți scrie pe email la simona.nicolaescu@dynamichr.ro.


Ajută-ne cu teme de conversație și haideți să construim ceva frumos cu #invatasateiubesti. Tu ce oameni frumoși urmărești și ar avea ceva interesant de spus? Pe tine ce teme te preocupă? Ce lucruri, gânduri și întâmplări stau în calea fericirii? Ce nu poți accepta la tine și vrei să schimbi cu orice preț?

Lasă-ne orice întrebare sau sugestie în comentarii sau scrie-mi la ana@beautyoflife.ro

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy