Seria de interviuri despre cum să te iubești și cum să-ți dezvolți o stimă de sine sănătoasă este o inițiativă Beauty of Life, care își propune să ofere informații cât mai diverse despre mecanismele psihologice din spatele gândurilor și comportamentelor noastre, de unde să ne informăm corect și ce putem face concret pentru a fi mai buni cu noi, a ne accepta și iubi pe deplin.
Ioana Dodan este arhitect, fotograf și fondatoarea The Fab Squad. În 2020 a a început Self Love Club, un proiect foto în care defectele sunt nu doar acceptate, ci îmbrățișate și puse în cea mai frumoasă lumină. Chiar ea spune: ”Atlasul SELF LOVE va fi un atlas al frumuseții diverse care își propune să schimbe percepția noastră despre frumusețea adevărată.”
Pe Ioana o poți găsi pe Instagram, la fel și pagina Self Love Club. Iar dacă vrei să vezi atlasul Self Love, click aici.
Pentru tine ce înseamnă iubirea de sine și cum a arătat călătoria ta personală, dacă ne poți împărtăși din experiența ta?
Cred că nici nu mi-am pus problema până acum vreo 7-8 ani când am realizat că iubirea de sine este esențială dacă îmi doresc o relație sănătoasă cu alți oameni și mai ales o relație sănătoasă de cuplu. Am început cu psihoterapie, am continuat cu o explorare și o căutare de răspunsuri în ceea ce privește corpul meu până în prezent. Am realizat acum vreo 3-4 ani că ce gândim despre noi și ce simțim se vede și pe corp. Atunci am integrat și terapia prin respirație, yoga, am trăit mai conștient și am ales să mă concentrez pe prezent.
Încă mai am de lucru și de descoperit tot ce ține de nevoia de control și cred că e esențial să trăim în corp – încă lucrez la asta – să cobor din minte în corp.
Dar frumusețea cum arată? În ce se măsoară?
În capul meu frumusețea nu se vede – se simte. Eu când spun că ceva este FRUMOS mă refer la cum mă face să mă simt. Cred că frumusețea îți lasă un zâmbet pe față pe care nu îl conștientizezi. Te face să te simți infinit. Frumusețea unui om ține de energia lui – ce dă el lumii.
Te întâlnești constant cu vulnerabilitatea persoanelor pe care le fotografiezi. Există elemente comune, fie că vorbim de complexe, fie de moduri în care ajung să își accepte defectele?
Categoric. Toți vin la mine emoționați, dar fac un gest asumat. Nu sunt înfricoșați. Majoritatea deja și-au acceptat defectul perfect. Fotografiile din Self Love Club vin ca o celebrare. Ceilalți sunt în proces de acceptare și eu îi ajut să navigheze.
Ce acțiuni simple putem face zi de zi să ne iubim mai mult și să ne acceptăm exact așa cum suntem, cu toate defectele noastre? Mai mult, să ne placă de noi și în obiectivul camerei foto?
Să renunțăm la filtre. Să atingem sau să mângâiem părțile corpului pe care le-am ignorat până acum. Să îi credem pe prietenii noștri când ne fac un compliment. Să încercăm să ne lăsăm văzuți de fotografi cu care rezonăm, să ne uităm la imaginile acelea și să le lăsăm să fie asa cum sunt. Naturale.
Urmează Self Love Club Expo în perioada 13-20 Mai. Ce ne poți spune despre eveniment și cum pot participa persoanele doritoare?
E musai să veniți la Vernisaj pe 13 mai, de la ora 18:30, la Deschis Gastrobar.
Apoi expoziția vă așteaptă tot acolo până pe 20 mai.
În vernisaj sunt 200 de oameni fotografiați cu defectele lor imPERFECTE :), iar dacă vin măcar jumate suntem deja overwhelmed. Aș vrea să știe toți oamenii de acest proiect manifest: SELF LOVE CLUB e cel mai frumos lucru pe care ți-l poți face cadou, să ajungi să fii împăcat cu tine, cu burtica, cu stările tale, cu toate “relele” astea pe care le vedem la noi în oglindă, ăsta e cel mai liniștitor lucru din lume: să fii bine cu tine. O să avem tatuaje semipermanente. O să avem tot felul de surprize.
Hai să vezi că nu trebuie să te pozezi la noi ca să înțelegi că nu e vorba despre corp, că poți umple o cameră cu lumină chiar și cu burtică și riduri, că nu asta ne definește, ci felul în care suntem buni, râdem, povestim, spunem mulțumesc, te rog și stim să (ne) iertăm.
Ce resurse utile recomanzi pentru a ne informa și a avea o viziune realistă asupra emoțiilor noastre?
Orice a scris Gabor Mate. Dacă ai nevoie de ajutor -> Atlas.
Iar ca pagini de Instagram: Boobie Love, Andreea Teodor, Madi Bozeanu sau Riza Helena Carmen.
Un gând de final… 🙂
Abia aștept sa ne vedem.
Te las cu manifestul Self Love Club:
❤️Suntem oglinda tuturor gândurilor noastre.
Ne e frică însă și de oglindă și de cântar. Ne e frică de omul de lângă. Ne e frică să ne dăm jos masca. Ne e frică de noi.
Stop! Stop! Stop!
De ce e nevoie? De foarte mult curaj.
Împreună transformăm – mi-e rușine în mi-e bine, mi-e ură în mi-e drag, mi-e frică în mi-e curaj.
Perfecțiunea are 19.53 de milioane de forme. Fără diaspora.
Cu toții vorbim despre iubirea de sine sau self love, dar de multe ori cuvintele par să nu aibă niciun sens într-o societate în care suntem cu toții bombardați de imagini perfecte.
Mergând pe străzile României, femeile par să asocieze frumusețea cu un machiaj complet și un păr coafat, decolorat și re-colorat, un corp subțire și dinți perfect proportionați, iar bărbații asociază frumusețea adevărată cu părul bogat, pectoralii umflați, conformația de trapez și înălțimea peste 1.80.
200 de oameni au zis alături de noi: nu, nu așa arată frumusețea!
Cum arată?
Hai să vezi adevărul!
Descoperă mai multe despre Self Love Club și cum îți poți arăta și tu defectul preferat aici, unde poți admira și alte 200 de defecte perfecte. 🙂
Vino și la vernisajul de la Deschis Gastrobar, unde poți intra în atmosfera Self Love Club și poate chiar îți vei redeveni definiția frumuseții adevărate. Citește toate detaliile în evenimentul de pe Facebook.
Ajută-ne cu teme de conversație și haideți să construim ceva frumos cu #invatasateiubesti. Tu ce oameni frumoși urmărești și ar avea ceva interesant de spus? Pe tine ce teme te preocupă? Ce lucruri, gânduri și întâmplări stau în calea fericirii? Ce nu poți accepta la tine și vrei să schimbi cu orice preț?
Lasă-ne orice întrebare sau sugestie în comentarii și pe Instagram sau scrie-mi la ana@beautyoflife.ro