Seria de interviuri despre cum să te iubești și cum să-ți dezvolți o stimă de sine sănătoasă este o inițiativă Beauty of Life, care își propune să ofere informații cât mai diverse despre mecanismele psihologice din spatele gândurilor și comportamentelor noastre, de unde să ne informăm corect și ce putem face concret pentru a fi mai buni cu noi, a ne accepta și iubi pe deplin.

Elina este Life Coach și creatoare, împreună cu Roxalee și Alexandra Turkoane, a programului ”Învață Cum Să Te Iubești Cu Adevărat Și Cum Să Îți Crești Încrederea În Tine”. Am descoperit-o pe Instagram, unde are o comunitate frumoasă de oameni care își doresc să se iubească mai mult și să trăiască în armonie cu ei înșiși.
Pe Elina o poți găsi pe site-ul ei, elinaumb.com, iar aici poți găsi 4 lecții gratuite despre iubire de sine, feminitate, sexualitate și meditații ghidate.
Mai concret, ce este iubirea de sine și cum se poate măsura?
Iubirea de sine este diferită pentru fiecare dintre noi și există atâtea definiții câți oameni suntem. În general, înseamnă să te cunoști, să te apreciezi pentru ceea ce ești, să știi ce nevoi ai și să ți le îndeplinești. Să ai grijă de tine în general. Să te pui pe primul loc. Să pui starea ta de bine pe primul loc, însă nu în detrimentul altcuiva. Când faci asta nu mai este vorba de iubire de sine, ci de egoism.
Cum se naște stima de sine și ce factori ne determină încrederea?
Pentru a avea stimă de sine și încredere trebuie să acționăm. Este greu să ai
încredere în tine când nu simți că faci un progres. Este foarte important să ieșim din zona de confort, să experimentăm și să învățăm din experiențe. Chiar dacă eșuezi, stima și încrederea pot crește, pentru că ai învățat ceva ce nu știai și data viitoare vei face mai bine.
Eu am învățat să am încredere în mine ieșind din zona de confort, acceptând provocări și învățând din fiecare eșec. Cu fiecare experiență am simțit că pot mai mult și automat mi-a crescut și încrederea în mine.
Mulți oameni, din frica de eșec, aleg să trăiască fără încredere în ei, neînțelegând că încrederea se construiește prin acțiuni și că eșecul poate fi privit ca o lecție foarte prețioasă și ca progres. E mai bine să eșuezi decât să nu faci nimic.
Din punctul tău de vedere, cum arată și cum se comportă o persoană cu o stimă de sine sănătoasă? Care ar fi extrema cealaltă?
O persoană cu o stimă de sine sănătoasă este o persoană care se cunoaște, care știe care îi sunt calitățile și știe la ce mai are de lucrat, dar nu lasă asta să o oprească din a se aprecia pentru ce este deja și pentru evoluția pe care a avut-o. Este o persoană care nu acceptă mai puțin decât merită, care lasă în viața ei doar persoane care o respectă și o apreciază pentru ceea ce este. O persoană care nu se pune pe ultimul loc doar pentru a fi pe placul celorlalți. O persoană care are încredere să își expună punctul de vedere, chiar dacă este diferit de cel al majorității.
La extrema cealaltă este o persoană care face mereu pe placul celorlalți, ignorând propriile nevoi și dorințe. O persoană care nu se cunoaște și care rămâne în zona de confort, de frica de a eșua sau de a fi judecată de ceilalți. O persoană care atrage în viața ei persoane care nu știu să o aprecieze, ba dimpotrivă care o înjosesc și umilesc.
Ce acțiuni simple, dar eficiente, putem face zi de zi, să ne iubim mai mult și să ne acceptăm exact așa cum suntem?
Aici depinde de nevoile fiecăruia și preferințele fiecăruia. Eu când am început călătoria mea spre iubirea de sine, am început prin a mă cunoaște și prin a face o listă cu nevoile și dorințele mele, apoi m-am apucat zi de zi să implementez obiceiuri în viața mea.
Iubirea de sine o poți arăta, de exemplu, prin a alege alimente sănătoase, prin a face o baie relaxantă cu săruri la sfârșitul unei zile obositoare, prin a renunța la un obicei nociv, etc.
Pentru a ne accepta, trebuie să înțelegem în primul rând că să ne acceptăm nu înseamnă să ne plafonăm. Acceptarea înseamnă să apreciezi ce ești deja, deși știi că mai sunt lucruri pe care le poți îmbunătăți și să treci prin procesul acesta de schimbare cu iubire, nu cu ură față de ceea ce ești.
Schimbarea prin iubire este mult mai eficientă și de lungă durată.
Să ne iubim înseamnă să fim egoiști sau narcisiști? Cum învățăm să ne punem pe primul loc?
În niciun caz nu înseamnă asta. Există o mare diferență între a te iubi și a fi egoist sau narcisist. În primul rând, atunci când te iubești, te pui pe primul loc, însă nu faci asta pentru a-i răni pe alții. Deci, în primul rând, intenția este diferită.
Un om egoist vrea totul pentru el și își dorește ca ceilalți să nu aibă nimic sau oricum mai puțin ca el. Un om cu iubire de sine este un câștig și pentru ceilalți din jurul lui, pentru că un om care se iubește, te acceptă și pe tine așa cum ești, nu te judecă, ba chiar te ajută, pentru că știe ce înseamnă să nu fii bine cu tine și cât de frumoasă este viața atunci când te descoperi și te iubești.
Narcisismul este o tulburare gravă de personalitate, deci în niciun caz nu poate fi confundat cu iubirea de sine.
Înveți să te pui pe primul loc înțelegând că nu te ajută nici pe tine și nici pe ceilalți să fii constant epuizat emoțional, fizic și psihic. Ești ca un recipient gol când nu ai grijă de nevoile tale.

Ce resurse utile recomanzi pentru a ne informa corect și a avea o viziune realistă asupra emoțiilor noastre?
Recomand cu tot dragul cartea ”Puterea Prezentului” a lui Eckart Tolle. Este cartea care mi-a schimbat viața. Până să o citesc, nu înțelesesem că eu nu sunt de fapt gândurile mele și cât de sănătos este să îți dai seama că tu, de fapt, ești observatorul.
Emoțiile sunt reacția corpului la gândurile pe care le avem, ele ne determină să acționăm într-un anumit mod. Felul în care acționăm creează o anumită realitate și acea realitate generează anumite gânduri. Suntem practic într-o buclă și schimbarea începe prin a antrena mintea să se concentreze pe ce ne dorim nu pe ce nu ne dorim.
Pe partea de site-uri vă recomand Mark Manson, autorul cărții ”Arta Subtilă a Nepăsării”. Îmi place foarte mult, pentru că el vorbește despre
dezvoltare personală bazându-se pe știință.
Vă recomand podcastul lui Jay Shetty ”On Purpose” și The Mindvalley Podcast.
Un gând de final… 🙂
Călătoria spre iubirea de sine nu este una ușoară, însă este cea mai importantă călătorie din viața voastră. Iubirea de sine determină ce relație aveți cu voi, iar relația cu voi determină calitatea tuturor relațiilor din viața voastră, atât profesionale cât și personale.
De asemenea, să țineți cont că este un maraton, nu un sprint, aveți răbdare și continuați chiar și atunci când nu vedeți luminița de la capătul tunelului.
Descoperă mai multe despre Elina pe site-ul ei – www.elinaumb.com
Dacă vrei să iei legătura cu Elina și să găsești și mai multă inspirație, o găsești pe Instagram.
Ajută-ne cu teme de conversație și haideți să construim ceva frumos cu #invatasateiubesti. Tu ce oameni frumoși urmărești și ar avea ceva interesant de spus? Pe tine ce teme te preocupă? Ce lucruri, gânduri și întâmplări stau în calea fericirii? Ce nu poți accepta la tine și vrei să schimbi cu orice preț?
Lasă-ne orice întrebare sau sugestie în comentarii și pe Instagram sau scrie-mi la ana@beautyoflife.ro