Daca ai decis sa renunti la anumite produse care contin ingrediente toxice si esti mai atenta si la alimentele pe care le consumi, cu siguranta te-ai gandit si la produsele pentru curatenia casei.
Tu esti cea care se ocupa de acest aspect si pentru ca pielea ta vine zilnic in contact cu foarte multe produse, m-am gandit sa iti impartasesc unele dintre ideile mele.
Este vorba despre cateva dintre clasicele solutii de curatare, pe care eu mi le fac de aproape 1 an de zile. Pe unele le folosesc mai des, pe altele, nu. Insa ai sa observi si tu ca poti face economie, ca poti sa ti le aromatizezi asa cum vrei, ca nu vei mai avea mainile uscate sau iritate si in plus vei contribui la salvarea planetei, intr-o oarecare masura. Pentru ca, putin cate putin, putem face o schimbare si putem sa ii invatam si pe copiii nostri sa fie mai atenti la mediul in care traiesc.
Mai jos sunt doar cateva dintre retete, dar mai sunt si alte combinatii, iar pe masura ce am sa le testez, am sa ti le prezint si tie.
Curatenia baii
Pasta de curatat cada si chiuveta – este produsul pe care eu il ador, pentru ca adaug de fiecare data alt ulei esential. Bineinteles iti trebuie bicarbonat de sodiu, apa (sau poti folosi sapunul lichid DR. Bronner, ca sa devina mai cremos si mai hidratant pentru pielea mainilor) si ulei esential. Toate acestea se pun intr-un borcan cu capac si se pastreaza fara probleme timp de cateva saptamani (in functie de cantitatea pe care o faci).
Solutie pentru capul de dus infundat – ma enervez la culme cand apa de la dus sare in toate partile, pentru ca dusul este infundat. Dupa cum stii, la chiuveta poti scoate si inlocui filtrul, dar la dus nu ai ce sa faci. Asa ca iti recomand sa iei o punga pe care o umpli cu otet si bagi capul dusului in acea punga. Acum trebuie sa ai rabdare vreo cateva ore sau o poti lasa peste noapte. Iar a doua zi, il folosesti normal. Doar ca este desfundat si mult mai stralucitor. Si acelasi lucru poti face si cu furtunul dusului.
Solutie pentru curata vasul de toaleta – imprastie bicarbonat de sodiu peste tot si pulverizeaza otet. Lasa sa actioneze macar 30 minute si apoi spala.
Curatenia bucatariei
- Pasta de curatat pentru cuptor – nu folosesc eu prea des cuptorul, dar trebuie din cand in cand sa il si curat. Asa ca pulverizez otet infuzat peste tot si apoi imprastii bicarbonat de sodiu. Daca sunt portiuni unde bicarbonatul este uscat, mai pulverizez otet. Las cateva ore sa actioneze si apoi sterg foarte bine cuptorul cu apa calduta.
- Lichid pentru geamuri – aceasta este o alta varianta, mai simpla, pe care o poti face chiar acum. Tot ce iti trebuie este o sticla cu pulverizator (pastreaz-o pe cea veche si astfel faci si reciclare) pe care o umpli cu apa si in care adaugi o ceasca de otet si 10 – 15 picaturi de ulei esential preferat.
Ce faci daca esti una dintre persoanele care nu suporta mirosul de otet?
Daca nu iti place cum miroase otetul, daca nu poti folosi uleiurile esentiale pentru ca ai o alergie sau pur si simplu nu iti fac bine, poti sa iti faci singura otet infuzat cu portocale. Cu acesta se poate curata aproape toata casa:
– poti sa il adaugi in apa cu care speli pe jos gresia sau cu care iti stergi faianta din baie
– poti sa il folosesti ca sa stergi geamurile si oglizile (dar pentru oglinzi trebuie diluat cu apa)
– poti sa il folosesti atunci cand cureti vasul de toaleta sau cuptorul
– poti sa il folosesti la curatat frigiderul
Cum se face otetul infuzat?
FOARTE SIMPLU! Umple un borcan cu coji de portocale sau de mandarine sau poti sa le combini. Toarna peste ele otet si lasa-l sa actioneze aproape 2 saptamani. Ai grija ca otetul sa acopere toate cojile, altfel se vor strica. Apoi strecoara totul intr-un alt recipient de sticla si pastreaza otetul pentru curatenia casei.
Acestea sunt doar cateva dintre ideile mele pentru o casa curata. Dupa cum vezi nu este nevoie sa cheltui foarte multi bani si nu vei mai inhala mirosul toxic al produselor clasice.
Dacă ai și alte soluții, lasă un comentariu. Sunt curioasă să le descopăr! 🙂
Cu drag,
Sibel