Am căutat mult timp cum pot recicla, pentru că nu am încredere în puținele puncte de reciclare, care de obicei sunt pline și de gunoi. Încă nu am ajuns la o concluzie sigură 100% pentru persoane fizice, însă o responsabilitate importantă cade și pe umerii companiilor.
Din fericire, pentru ele sunt soluții, cel puțin una de încredere.
RECICLETA pentru firmele din București
RECICLETA este una din inițiativele de antreprenoriat social ale asociației ViitorPlus, prin care poți colecta autorizat materiale reciclabile nepericuloase ușoare. Mai specific, hârtie, carton, pet, folie bax, doze de aluminiu – cantități de până în 150 de kg, 1mc.
Până în prezent, au interacționat cu peste 600 de firme, 600 de scări de bloc și 20 de școli beneficiare ale serviciului de colectare separată și transport, pentru reciclare, ajungând la peste 70.000 de beneficiari direcți, în București.
Un alt aspect pozitiv este că au creat și locuri noi de muncă, fiind o întreprindere socială. Transportul se realizează cu mijloace de transport alternative nepoluante, în special cargotriciclete asistate electric și, începând cu această toamnă, cu un o nouă auto-utilitară electrică, oferind astfel locuri de muncă prietenoase cu mediul. Întregul programul asigură 10 locuri de muncă verzi, cu norma întreagă și pe termen lung.

Obiectivul pe termen scurt și mediu al întreprinderii sociale RECICLETA este de a deveni independentă de sponsorizări, de a deveni sustenabilă financiar, pe lângă validarea obiectivelor de mediu și sociale.
Creșterea veniturilor economice, din activitatea de colector autorizat, este posibilă prin creșterea numărului de firme care aleg serviciul ecologic de colectare.
Fiecare firmă nouă contribuie cu cât de puțin la acest scop și sper să ajungem, măcar la nivel de București, să ne comparăm cu alte orașe europene.
Cum poți recicla în compania ta
Până pe 15 iunie RECICLETA a lansat o ofertă specială prin care poți colecta gratuit materialele reciclabile.
”Din cauza crizei medicale, numărul de colectări de la firme a scăzut, consumul și generarea de deșeuri mutându-se la domiciliul angajaților. Deși suntem în plină criză climatică, cantitățile de deșeuri generate care ajung la gropile de gunoi neconforme sau la incinerat, sunt în continuă creștere, cu impact negativ asupra mediului. Din păcate, firmele de salubrizare care gestionează cea mai mare parte a managementului deșeurilor de la populație nu sunt pregătite să implementeze infrastructura necesară și să preia separat, pe fracții, materialele reciclabile. De aceea, colectorii privați pot ajuta în această perioadă pentru preluarea acestor materiale, cu destinația sigură: RECICLAREA!”, ne spun cei de la ViitorPlus.
Pentru testare gratuită firmă, poți completa un scurt formular:
https://www.surveymonkey.com/r/LRLMZ3P
Poți vedea și în video de mai jos cum funcționează pentru unul dintre clienți:
Reciclarea ”pe persoană fizică”
Până să ajung la o soluție care să funcționeze pentru reciclatul de către persoane fizice, am descoperit, tot de la ei, că un loc de încredere este la Kaufland.
Kaufland colectează materiale reciclabile de la clienți prin containerele TOMRA din parcări. De asmenea, au mai multe inițiative sociale foarte interesante, pe care le poți descoperi mai jos:
https://despre.kaufland.ro/responsabilitate/plastic.html
https://despre.kaufland.ro/responsabilitate/implicarea-face-diferenta.html
https://despre.kaufland.ro/responsabilitate/protectia-mediului/proiecte-eco.html#reciclare
Facem pași înceți, dar siguri, să devină și la noi o normalitate reciclatul și măcar printr-un share putem contribui la un mediu mai curat. Sunt necesari mulți ani de informare, educare și eforturi din mai multe părți, însă sper să ajung să văd ziua în care cei mai mulți oameni consumă responsabil și refolosesc multe dintre produsele existente acum pe piață.
Tu cum contribui pentru o lume mai curată și o dezvoltare sustenabilă?