fbpx

Fii tu România pe care ți-o dorești

Văd și aud în fiecare zi comentarii, articole și reportaje despre România vs. ”țările civilizate” și nu înțeleg de ce complicăm zilele comparându-ne constant cu alții și dorindu-ne mereu altceva într-un viitor despre care nu știm când și dacă va veni. Asta se aplică și în viața personală.

Sursă: iamashcash.com
Sursă: iamashcash.com

Părerea mea este că oamenii care se plâng de țară și de condițiile din ea, se plâng de fapt de viața lor personală și de deciziile pe care le iau. În general, amplificăm ceea ce simțim noi la nivel de comunitate, de țară, de mentalitate românească. Pe principiul ”hoțul strigă hoții”, dacă eu sunt needucat, nefericit, sărac, neiubit, toți românii sunt așa și țara este de doi bani.

Din punctul meu de vedere, ai două opțiuni:

  • Nu îți place țara – pleci. It’s that simple! Cum pleci dintr-un apartament cu igrasie și șobolani, așa poți pleca și din țară. Cum pleci dintr-o relație abuzivă, așa poți pleca și din țară. Dacă suferi atât de mult, dar nu o faci, înseamnă că problema e la tine.
  • Îți place țara – stai și îți faci viața cât mai frumoasă. Sunt convinsă că sunt multe lucruri de îmbunătățit și sunt țări în care totul e mai simplu, mai curat, mai organizat, mai corect. Dar și mult mai multe țări în care totul este mai greu, mai haotic și mai murdar.

Nu vreau să fie un articol despre „a pleca sau nu din țară” sau vreunul patriot. Vreau doar să reamintesc că viața este exact așa cum ți-o faci, indiferent de locul în care trăiești și să fac măcar 2-3 oameni să înțeleagă că dacă vor o schimbare, trebuie să contribuie și ei, nu este suficient să aștepți răbdător să facă alții totul.

Nici nu schimbi nimic dacă tot ceea ce faci este să postezi mesaje nervoase pe Facebook și să discuți cu oricine apuci despre cât de nasol este totul în țara asta, cât de nașpa sunt oamenii din ea și cum ești tu lipsit de noroc că te-ai născut în România.

Oricine poate face schimbări mici pentru o țară mai civilizată:

  1. Oamenii sunt triști, amărâți, merg încruntați… Ce ar fi să zâmbești mai des când te intersectezi cu astfel de oameni? Câteodată, un zâmbet sau o vorbă bună este tot ceea ce au nevoie mulți oameni pentru a fi mai fericiți.
  2. Sistemul medical este la pământ în România, corupt și fără condiții! Nu mai da șpagă, reclamă doctorii și spitalele care ți-au cauzat probleme. Sau du-te la o clinică privată. Banii pe care îi dai la doctori, mai bine îi donezi pentru renovarea sau utilarea unui spital.
  3. Educația este varză! Educă-ți proprii copii altfel, accesează cursuri online și diverse materiale educative disponibile peste tot. Dezvoltă-te tu, fii tu mai deștept. Apoi distribuie informațiile interesante și învață-i și pe alții, nu mai citi Libertatea și Cancan.

Acestea sunt doar câteva exemple care mi-au venit în minte. Ideea este că trebuie să lupți pentru fericirea ta proprie, nu să-ți găsești mereu scuze, deși, înțeleg, este simplu să te resemnezi că te-ai născut în România, deci nu ai nicio șansă la fericire.

Mi-a rămas în minte o frază dintr-un articol pe MindBodyGreen – ”Don’t worry about how your life looks. Instead, focus on how it feels”. Pe românește, nu te mai uita în ograda vecinului și nu te mai compara, concentrează-te pe lucrurile pozitive, fă lucrurile pe care îți dorești să le faci și trăiește viața pe care o dorești pentru tine. Dacă nu ăsta este scopul vieții, atunci care este?

P.S.: Recomand și un articol de pe RomâniaPozitivă care dezbate, ceva mai elaborat și mai frumos, ideea comparației cu popoare mai mult sau mai puțin civilizate. Mai precizez și că autoarea articolului s-a plimbat mai mulți ani prin diferite țări, deci știe mai bine ce spune. 🙂

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *