fbpx

Despre fericire, relații și împlinire cu Bodhi Sarango…

fericireAuzisem de Bodhi Sarango și observasem activitatea lui intensă pe internet,  am aflat și mai multe de pe site-ul lui.  Bodhi e un român de-al nostru,  un adevărat explorator al Conștiinței Umane.  A călătorit timp de 11 ani în India și Asia, absorbind profund spiritul mistic al orientului. A combinat înțelepciunea orientală cu modul occidental de coaching și dezvoltare al Potențialului Uman, are numeroase cursuri de NLP, Life Coaching și training-uri cu renumiții Paul McKenna, Anthony Robins.

Bodhi conduce de 8 ani grupe de terapii, regresie și meditații  focalizându-se în grupele sale pe tehnici de Inteligență Emoțională, NLP Esential, Meditații Active Osho, Hipnoză și pe diverse tehnici de vindecare somatică, de Conștiință Creativă și de Dezvoltare Vocațională. A activat până acum mai mult internațional, având evenimente în țări precum Marea Britanie, India, China (Hong Kong), Brazilia, Italia, Rusia, Lituania, Portugalia, Spania și altele.

Recent a revenit în România și s-a stabilit în București. Am fost curioasă să aflu mai multe, astfel am aranjat un interviu cu el.

 

 • Bună Bodhi, ce înseamnă numele tău, cine ești tu de fapt?

Numele  Bodhi (conștiință) Sarango (luminoasă) l-am primit în Asia în 2003 în timpul călătoriilor mele în India și China ca nume inițiatic de pe calea Zen. Am simțit că rezonează cu sinele meu și l-am folosit de atunci pentru căutarea mea interioară.  Cu timpul am devenit cunoscut cu acest nume și acum este de fapt esența a ce predau.

Am 43 de ani, m-am născut în zona Moldovei, foarte aproape de Iași. Paradoxal, vin din lumea științei, am terminat Politehnica și am lucrat mulți ani în IT, am fost manager în corporații mari, mai ales în străinătate, dar și în România.

Încă din facultate simțeam că ar trebui să aflu mai multe despre mine pentru că, pur și simplu nu mă mulțumeau lucrurile banale și poveștile care erau în ziar și la TV.  Atracția spre partea mai profundă a lucrurilor vine din studenție, inspirat mai ales de niște lucrări scrise de Einstein și Newton  spre sfârșitul vieții lor, în domenii de nișă despre fizica cuantică, relativitate, câmpuri magnetice și lumea profundă a lucrurilor care se leagă, deci pot spune că știința exterioara a fost primul pas care m-a dus treptat la știința interioară.

De fapt,  nu acceptam banalitatea și mediocritatea, și căutarea mea continuă era să mă descopăr pe mine, îmi puneam constant întrebări de genul: Cine suntem noi de fapt? De ce lumea e așa cum e?  De ce e atâta suferință aici?  Cum să depășesc stresurile mele proprii și apoi cum pot eu să contribui în a crea o lume mai bună, să ajut mai ales oamenii care au căutări și întrebări similare.

Toata această căutare m-a făcut să călătoresc în toată lumea,  să cercetez, să explorez domenii vaste, în special domeniul Potențialului Uman m-a făcut să explorez multe căi  și să experimentez astfel  transformări profunde de-a lungul anilor…

 • Am văzut că oferi un sistem sinteză de transformare a omului?

După ce am cules diamante ale transformării peste 15 ani, sistemul sinteza pe care l-am creat îmbină în esență terapia psihosomatică, regresia, hipnoza cu meditația. Am numit-o Calea Trasformării și are mai multe module:

Prima parte Ritmul Fericirii, e un modul Fundație, care se focalizează în mare pe eliminarea traumelor, blocajelor  și a emoțiilor negative reprimate de om și  crează fundamentul regăsirii interioare.

Modulul doi l-am numit Vindecarea Relațiilor – Trezirea Iubirii Conștiente – se ocupă de relații, cum putem crea o relație armonioasă, să  înțelegem polaritățile diferite ale bărbatului și ale femeii, tipologia și unicitatea fiecăruia.

Modulul trei aprofundează aspectele ce țin de creativitate și deschiderea vocației, de exprimare și  împartășirea experiențelor.

Cel de-al patrulea se ocupă de partea Corporate, Team Building – adica lucrul în echipă, spiritul echipei și dinamica comunicării , transformarea sistemului de bussines piramidal în unul organic care respectă unicitatea și talentele fiecăruia.

Trebuie să spun, că tot ce aplic în sesiunile și workshopurile mele este testat pe propria piele. Am observat în toți acești ani tipologiile diferite ale omului, unicitatea fiecăruia…cunoscând mii de oameni din diverse țări, am înțeles ce se potrivește fiecărui om și ce trebuie aplicat diferențiat. Deci eu trăiesc constant acel paradox: În final, toți suntem unul, dar și fiecare este unic și așa cum problemele diferă, la fel și soluțiile sunt unice.

 • Pe ce se bazează primul modul Ritmul Fericirii și cum ajuți oamenii să se regăsească?

Majoritatea oamenilor au diferite traume din copilărie, de aceea nu ne putem deschide real, frustările noastre generează furie, supărare, tristețe deseori și nu știm de ce. Mi-am dat seama că trebuie să caut metode rachetă, pentru că oamenii moderni nu au timp să caute, au nevoie să vadă rezultate în câteva zile. Avem nevoie rapid de soluții în această epocă modernă a vitezei.

Mintea umană generează, în medie, între 50.000 și 70.000 de gânduri pe zi și sute de emoții, multe dintre ele sunt negative. Dar câți sunt conștienți de asta?

Trăim într-o lume multidimensionala, știința demonstrează că noi vedem maximum 2% din realitate, restul este subconștient și inconștient. Simțim multe lucruri pe care nu le înțelegem și nu știm de unde vin.

Așa că eu mă focalizez foarte mult pe subconștient și inconștient pentru a merge la rădăcinile problemelor, a fricilor și traumelor ascunse.

 • De unde vin toate aceste emoții negative pe care le manifestăm?

În SUA, una dintre cele mai optimiste țări din lume, s-a făcut un studiu foarte amplu legat de numărul de încurajări pe care le primește un copil, față de critici. Rezultatul a fost de 8 critici la 1 încurajare. În Europa occidentală raportul este de 12 la 1…bănuiți, mai departe, procentul în România sau alte țări mai sărace, chiar dacă el nu s-a făcut în aceste țări…

Deci, noi suntem programați inconștient în primii 7 ani din viață să fim preponderent negativi, fricoși …și nu din cauză că oamenii vor asta. Umanitatea a trăit 5 mii de războie în ultimii 3 mii de ani și alte traume colective grave. Societatea evoluează încet, dar din generație în generație aceste șocuri se transmit inconștient mai departe…. majoritatea nu știm, dar aceste frici paralizante, reprimări, traume, le avem în celule și ele se activează în anumite momente intense ale vieții … Apropo, frica sau furia este necesară în anumite momente de pericol, de protejare, fac parte din inteligența umană, însă dacă frica este exagerată, aproape patologică, ești blocat, nu poți să acționezi, nu poți să fii liber, implinit, creativ.

Aceste frici sau traume sunt stocate în celule pe mai multe nivele:

 1. Perioadă în care suntem conștienți: de la 3 anișori, până în momentul prezent – terapiile obișnuite și analiza ne poate ajuta relativ ușor să le pătrundem
 2. Perioada 0-3 anișori – traumele nu sunt înregistrate de minte, care nu e formată încă, dar în schimb corpul le va ști, celulele tale vor ști că ceva nu e în regulă în anumite situații sau cu anumiți oameni – traumele sunt la nivel celular deci și reacțile vor fi incontrolabile deseori
 3. Perioada Embrionică (cele 9 luni în burtica mamei) –  dacă, de exemplu, nu am fost doriți sau dacă au fost certuri sau violențe în cuplu, sau  alte traume în perioada  sarcinii, rezultatul e că veți veni pe lume cu garda sus și mai tot ce vei vrea să faci în viață va fi din frică, din protecție. Asta limitează enorm omul
 4. Traumele Genetice sau Karmice – un aspect mai larg de pătruns și de înțeles

Mai departe, multe dintre aceste frici nu le conștientizăm, nu știm de ce reacționăm într-un anumit fel și de ce facem unele lucruri. Majoritatea traumelor sunt atât de adânci, încât nu pot fi descoperite decât prin tehnici speciale cum sunt regresia, hipnoza și procese de relaxare profundă a mentalului, a emoțiilor, a corpului.

Este dovedit științific că atunci când ne enervăm sau experimentăm sentimente negative, se eliberează anumite substanțe toxice în sânge, în organism, care ajung să ne îmbolnavească în timp. Deci acțiunile mai ales preventive și pro-active sunt absolut recomandate pentru a nu înrăutăți situația.

În studiul și practica mea am descoperit că trebuie lucrat foarte mult la inconștient, să ajungi cât mai adânc, la rădăcină. Cu cât rădăcinile sunt mai puternice și adânci, cu atât copacul crește mai înalt și rapid. Am observat în ani de zile efectul extraordinar, cât de repede se văd rezultatele dacă lucrăm la rădăcină.

Deci sistemul meu este o scurtătură pentru cei care vor să evolueze rapid, nu e nevoie să pierzi ani pentru a te căuta, în doar câteva sesiuni și workshop-uri depistezi și începi să dizolvi traumele, fricile, reprimările de bază, astfel devii deschis pe bune spre viață, spre iubire, cu o nouă atitudine, poftă de viață, deschis spre a-ți trăi viața cu adevărat.

Uneori, chiar și după o singură sesiune oamenii se simt mult mai eliberați, au momente profunde de AHA!, își depășesc șabloanele, blocajele rapid.

 • Deci, după părerea ta, cum crezi că putem ajunge la fericire?

Pentru a crea o claritate de sinteză, am structurat sistemul meu pe 4 dimensiuni:

Primul nivel esențial este iubirea de sine. Există un tabu în societate că nu ar fi bine să te iubești foarte mult pe tine pentru că înseamnă că ești narcisist, arogant, egoist.

Totuși copacul are nevoie de apă, de nutriție, de soare, pentru a putea să înflorească, să dea mere. El poate să dea mere doar atunci când sunt deja coapte, nu când le smulgi verzi sau când nici măcar florile nu au înflorit, nu ai cum. Doar când te iubești pe tine cu adevărat, ai capacitatea să oferi mai departe. Altruismul real izvorăște din împlinirea ta, nu înainte….

Al doilea nivel este iubirea relațională în cuplu. Problema principală dintre femei și bărbați este că nu conștientizăm că suntem polaritati energetice diferite. Avem tot felul de așteptări haotice și nu înțelegem că noi iubim diferit. Cel mai important într-o relație este să înțelegi polaritatea și diferențele dintre centrii energetici pe care îi avem și să învățăm prin diverse tehnici cum acești centri pot crea cicluri armonioase. Alt lucru important este că fiecare trebuie să lucreze mai ales individual, să se înțeleagă, să își înțeleagă reprimările, fricile, măștile și să accepte că perfecțiunea nu există, cu toții avem plusuri și minusuri umane. În schimb, există totalitatea. Ești mult mai relaxat dacă înlocuiești ideea de perfecțiune cu totalitatea de a trăi în prezent fiecare clipă. Viața e alcătuita din evenimente mici, dar trăite total pot duce la împliniri extraordinare. E ca efectul bulgărelui de zăpadă. Dar, dacă nu trăim total momentele mici,  blocăm fluxul vieții, care altfel poate crește organic în împlinire și fericire.

Al treilea nivel absolut necesar, Iubirea Creativă, indiferent dacă reușești să crești o relație de cuplu frumoasă, armonioasă. Noi trăim într-o lume complexă și trebuie găsită armonia și cu ceilalți. La această armonie ajungi prin descoperirea creativității tale, prin urmarea vocației tale interioare. Și fiecare om are cel puțin un talent pe care trebuie să îl manifeste , altfel viața va fi un șir lung de tristeți și accidente. Din experiența mea, am observat că fiecare om are cel puțin un talent de bază și două de susținere. Ele trebuiesc descoperite, dezvoltate și integrate.

În momentul în care cele trei nivele ale iubirii sunt împlinite, apare adevăratul echilibru în viață, ești împlinit plenar și poți real manifesta compasiune – al patrulea și cel mai înalt nivel.

 • Ce înseamnă compasiunea, din punctul tău de vedere?

Multe cărți, multă lume vorbește de compasiune, să fii mai bun cu cei din jur. Dar, din păcate, majoritatea vorbesc de flori,  uitând complet de rădăcini.

Compasiunea reală trebuie să fie autentică, nu falsă, nu o mască. De obicei, practicăm o compasiune care este, de fapt, milă, urmând inconștient pornirile noastre egotice.

Aici dau un caz foarte simplu, cel al cerșetorului care vine să îți ceară pește. Prima dată îi dai, ok, pentru că e bine să ajuți un om necunoscut. Problema este că a doua zi vine iarăși la tine, bineînțeles tot pentru pește. Dacă tu îi oferi în continuare pește, înseamnă că îi susții structura sa egotică de a cerși, de a fi dependent. Iar tu ai tot un interes inconștient, acela de a-l controla, de a te simți mai presus, astfel creându-se o societate care nu este bazată pe respectul demnitatății umane și corectitudine.

Conștient și corect este să îi arăți omului cum să prindă singur pește, iar data viitoare când vă întâlniți să discutați fiecare cât pește a prins, cu respect ca doi prieteni, doi egali. Aceasta este adevărata compasiune, să îl înveți cum să prindă pește.

Ajută oamenii din jur să se dezvolte, să își recapete demnitatea, însă fără să forțezi. Dacă ei nu vor să învețe, nu este treaba ta să îi obligi, probabail mai au nevoie de lecții de viață, sau de un alt om, altă tipologie ca să fie deschiși pentru a primi ajutorul real.

 • Dacă tot vorbim de relații, este necesară căsătoria, să îți găsești ”sufletul pereche” pentru a fi fericit?

De obicei, femeile cred asta pentru că, mai ales tipologia feminină se împlinește prin relații. Din punctul meu de vedere, este esențiala împlinirea nivelului doi a iubirii pentru ambii, atât femeie cât și bărbat.

În ultimii ani dezvoltarea individuală e prioritate pentru cât mai mulți, dar totuși oamenii uită să dezvolte celelalte părți esențiale. Unii încep să se plictisească pentru că ori nu sunt creativi, ori nu au găsit pe cineva cu care să rezoneze și să formeze o relație profundă.

Altă problemă în relații, cum am mai zis, este că lumea caută perfecțiunea, pe Cleopatra sau Don Juan, iar așa ceva există doar în romane și filme. Chiar și Cleopatra, dacă chiar o găsești, e o femeie obișnuită acasă la ea, cu probleme reale, are suișuri, coborâșuri ca și tine…deci important e să vorbim despre omul real, nu cel închipuit sau pretins… Însă noi uităm realitatea. Problema este că mulți se culcă pe o ureche și nu își rezolvă problemele proprii și caută insistent pe cineva care să îi ”salveze”.

Atunci când te deschizi, totul se schimbă într-un ritm alert, pas cu pas încep să apară oameni noi în jurul tău, participând mai ales la evenimente de creație sau workshopuri …Dacă ai început să te schimbi, se schimbă vibrația și dinamica gândurilor, a emoțiilor și ajungi să întâlnești mai mulți oameni potriviți ție.

Legat de căsătorie, aceasta cred că este depășită, este tranzitorie, probabil că peste 100 de ani nici nu o să mai existe, în occident doar 20% din cupluri se mai căsătoresc și tendința e clară. Altceva este relația profundă cu cineva, bazată pe libertate și respectul unicității. Astfel de relație nu e rigidă, omul se schimbă, iar peste 3-5 ani poți să realizezi că nu te mai potrivești cu acea persoană, chiar dacă odată v-ați potrivit perfect. Ne atașăm prea mult de o singură persoană și uităm că ideea este să crești, să te împlinești împreună. Dacă acea creștere nu mai e, acea împlinire nu mai e, care e sensul să mai continuați? Și nu e nevoie de certuri, ci de mulțumire reciprocă pentru perioada minunată în care ați crescut și iubit împreună.

Dacă evoluezi și mai mult, ajungi să cunoști la un moment dat și omul la care toate rotițele se învârtesc sincron pentru tine, chiar și până la adânci bătrâneți. E o chestiune de creștere individuală și înțelepciune, care vine în timp.

Vorbeam mai devreme de polarități, pe care este esential să le înțelegem pentru a avea relații armonioase. Polaritatea energetică e ceva complex, dar societatea actuală nu cunoaște nici măcar aspecte mici de armonie corectă de cuplu. Un expemplu simplu, poziția în care dormi. Din înțelepciunea antică, se știe că în partea stângă a corpului se manifestă latura feminină, iar în cea dreaptă, latura masculină. Și dacă femeia doarme în stânga bărbatului, în timpul somnului, latura masculină a femeii comunică cu latura feminină a bărbatului, creându-se un dezechilibru care afecteaza relația în timp. Poziția corectă energetica e: femeia pe partea dreaptă. Acesta este doar un mic exemplu de care trebuie ținut cont în ceea ce privește polaritatea și energiile. Mai multe explic în evenimentele mele. Și pregătesc o carte care va apărea probabil în vara lui 2016.

 • Referitor la Creativitate. De ce din ce în ce mai mulți oameni nu se regăsesc deloc în ceea ce fac?

Așa e. De multe ori ne sunt impuse anumite lucruri de mici copii. În general părinții le transmit copiilor anumite așteptări, dorințe pe care nu au reușit să le îndeplinească ei înșisi. Uneori insistențele sunt de ordin financiar sau de conjuctura societății.

Astfel, multe persoane ajung să facă lucruri care nu le sunt naturale, să îndeplinească aceste așteptări celor din jur și se forțează să ducă până la capăt lucruri care nu li se potrivesc, pur și simplu. Trebuie să îți dai seama ce lucruri îți aparțin cu adevărat, să îți asculți vocea interioară.

Trăim într-o societate care se bazează foarte mult pe competiție, pe ambiție și nu pe vocație.

Însă , dacă observați, cei mai realizați oameni, cum sunt A. Einstein sau Mozart,  au ajuns la un anumit nivel pentru că și-au urmat pasiunea, vocația interioara, au făcut ceea ce și-au dorit cu adevărat, nu ce și-au dorit alții, nu s-au comparat cu alții.

Asta nu înseamnă că trebuie să pleci imediat de la bancă, de exemplu, și să devii dansator sau cântăreț. Nu ar fi o decizie înțeleaptă. Dar începe să iei cursuri de dans, să te duci seara după muncă la dans, la canto, să te simți bine de fapt. Eu recomand să te îndrepți mai mult către artă, oricare ar fi ea, arta îți deschide inima și face ca viața să aibă sare și piper, bucurie, ritm.

Atunci când îmbini latura interioară și îți dezvolți și latura creativă, pui și suflet în tot ceea ce faci, începi să dizolvi frustrările și îți dai seama ce ți se potrivește cu adevărat.

În timp, ajungi să faci și tranziția, să câștigi și bani din pasiunea ta. Dar la început trebuie făcut doar din plăcere, doar din bucuria de a explora și a experimenta ceva care te încântă. Lumea, în general, devine din ce în ce mai complexă și apar noi joburi, noi oportunități care deschid atâtea perspective și domenii. Dacă evoluezi așa, realizezi că este loc pentru fiecare. Viața are înțelepciunea ei și pasiunea ta e inclusă în ea.

 • Ce recomandări practice ai pentru oamenii care își doresc să se redescopere?

În primul rând, aș recomanda la oameni o activitate foarte simplă, pentru că multă lume vorbește despre meditație, să fii liniștit, să fii zen. Mulți oameni încearcă, însă nu văd rezultate pentru că sunt plini de nervi, frici și frustrări. Sugestia mea este să procesați un pic măcar partea asta de frică sau furie. Și se știe că un om furios este de fapt fricos, îi este frică și se protejează.

Aș recomanda ca acasă, în singurătate, cu ochii închiși,  să iei  pur și simplu o pernă, să îți reamintești anumite persoane care ți-au făcut rău și 10 minute, să îți verși la maximum toată supărarea pe pernă. Să te eliberezi, fără să te audă nimeni, iar dacă dupa furie îți vine să plângi, să îți lași spațiu să o faci până ai eliberat suficient. Repetați asta măcar o dată, de două ori pe săptămână.

Recomandarea mea, ar fi să veniți totuși la sesiuni individuale sau workshop-uri, unde lucrăm în profunzime pe fiecare individ și există și o comunitate care poate să te susțină, creșterea fiind mai organică și rapidă astfel.

Mai ales pentru cei introvertiți, mai potrivite sunt sesiunile individuale, iar apoi la un moment dat pot participa și la workshop-uri.

Așadar, ajut oamenii să iasă rapid din blocaje, îi învăț apoi cum să se ajute singuri, dezvoltându-se sănătos și echilibrat.

 • Mulțumesc Bodhi pentru sugestiile tale generoase, vom mai reveni 🙂

Cu mare drag 🙂

Mai multe informații despre Bodhi Sarango și programul activităților sale:  http://bodhisarango.com/events/ sau pe pagina de Facebook.

Dacă ai orice fel de întrebare, îl poți contacta direct la bodhi.sarango@gmail.com

Share this:

Ana Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Optimismul mă face să văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *