Farmecul vieții - Bournout II - Beauty of Life

Farmecul vieții – Bournout II

by Ana Musat
burnout beauty of life

Deja nu mai știu de când amân acest articol și de când mă gândesc la o încheiere pentru Burnout – Part I. Am vrut să-l scriu când ajung la viața ideală, în care totul se așază perfect și plutesc pe norișori de fericire și liniște.

Ha! Acum am văzut că fix așa am început și celălalt articol, însă cu așteptarea să scriu perfect articolul. Acum așteptam viața perfectă. :-))

În fine, ai ghicit! Nu sunt acolo și acum accept că nu voi fi decât pentru scurte perioade, poate câteva ore, poate o zi sau o săptămână. Însă în niciun caz nu există o formulă magică, în care faci X, Y și Z, iar apoi gata, ți-ai încheiat socotelile cu stresul, presiunea, dezamăgirile, oboseala și e totul minunat!

În ritmul actual, în care trăim predominant din a face, a realiza și a câștiga, nu ieșim niciodată din burnout. Întreaga existență e un burnout, dacă nu ne echilibrăm și prin activități pentru liniștea noastră, nu ne luăm timp să ne reconectăm la noi, să trăim în prezent, să ne mai și ”plictisim”.

Așadar, nu am ieșit din burnout, încă petrec mare parte din timp în ”a face”, în critică de sine, cu multe presiuni puse pe a realiza, a fi eficientă, utilă, ocupată. Însă, am descoperit și ce mă echilibrează și ce e cu adevărat bine pentru mine:

  • Scriu dimineața în jurnal tot ce am în minte – celebrele morning pages. Dacă nu-mi ies 3 pagini, scriu măcar 1.
  • Pauze de la tehnologie – exclus în primele ore ale dimineții (uneori prima oră, alteori chiar 3) și ultima oră înainte de somn (însă vreau să ajung la 2-3 și seara).
  • Ieșit afară cât mai mult – plimbare dimineața, mișcare în aer liber, mers pe jos. Încă nu reușesc să integrez și plimbări în mijlocul zilei, dar small steps..
  • Lăsat și ore libere în program. Înainte planificam inclusiv relaxarea și-mi făceam mustrări de conștiință dacă nu citeam sau nu făceam baia caldă atunci când am stabilit.
  • Yoga of presence – menționez specific acest tip de yoga pentru că este mult mai mult decât mișcare. Este adus mintea în prezență, focus, filozofie, spiritualitate, trăit în prezent. Poți citi mai multe despre asta aici și îți recomand și clasele lui Carlos, care se țin și online, pe Zoom.
  • Alimentație nutritivă și somn. Le-am pus la un loc pentru că de când mănânc curat, adică 90% din calorii vin din fructe, legume, ouă, lactate de capră, carne, s-a îmbunătățit considerabil și somnul. Mă simt odihnită, energică și sănătoasă în mare parte a timpului.
  • Sport – combin mers pe jos, cu antrenamente cu greutăți, alergare ușoară și sărit coarda dimineață, la porția zilnică de vitamina D. Vezi aici explicațiile adunate de Huberman despre motivele pentru care e esențial pentru sănătate să combini săptămânal antrenamente cu greutăți, HIIT (în care să atingi nivelul maxim al pulsului) și antrenament lung, cum ar fi o alergare de o oră sau înot, dar fără să-ți crească pulsul foarte mult.

În plus, îmi iau cât pot de des și perioade în care să nu fac mare lucru, să citesc mult, să mă recontez la mine, la natură. Recunosc, nu-mi iese pe cât de des vreau. Merg câte o săptămână la țară, unde nu prea am semnal și internet. De obicei, una vara și încă una în noiembrie, iar aici reușesc să mă deconectez cel mai bine și să-mi fac ordine în gânduri, proiecte, viață.. 😊)

Pe același principiu, mai merg câte un weekend undeva în natură sau petrec câte o zi doar cu mine, cât mai departe de telefon și fără listă de task-uri. Mi-ar prinde bine măcar un weekend pe lună, dar din păcate îmi iese de câteva ori pe an.

natura deconectare beauty of life
Ia-ți timp să stai în natură periodic și să nu faci NIMIC.

Poate par multe, însă odată ce devin obiceiuri și îți setezi că o oră dimineața faci X, joi seară faci Y, sâmbătă dimineață Z, devine mult mai simplu și ajungi să le faci aproape automat. Sunt rutine la care am lucrat mai mult de un an, încă lucrez și nu-mi ies mereu. Sunt zile în care îmi ies toate și mă simt minunat și sunt zile în care nu fac nimic din listă.

Uneori mă simt ok și cu dezechilibrul, că prioritizez către muncă sau alte lucruri și asta am nevoie atunci. Alteori îmi fac mustrări de conștiință, mă cert și mă simt oribil. Din toate învăț, iar lecția principală e:

Trăiește fiecare zi pentru tine – fii atentă la ce nevoi ai, ce îți cere corpul, cum te simți în fiecare context. Fii blândă cu tine, acceptă că nu le poți face pe toate bine, dă-ți voie să greșești, să te contrazici și să te râzgândești. Mergi la culcare în fiecare seară știind că ți-ai trăit ziua bine – ai făcut lucruri bune, ai învățat, ești importantă, meriți iubire, meriți să-ți fie bine și azi te-ai descurcat cum ai putut mai bine. Bravo!

La sfârșitul zilei, ți-ai trăit viața cu sens. Cu cât accepți mai mult faptul că nu fiecare zi este super meaningful, productivă și accepți felul în care funcționezi tu azi, poate cu mai mult drive, poate cu mai puțină motivație, cu atât vei fi mai bine!

”Doubt is removed by action”

Ajungem la fraza care m-a urmat tot anul și care presimt că mă va urma mult timp de acum. Și bine face…

Nu este a mea, este a nimănui altcineva decât Conan McGregor. Ar fi sunat mai inspirațional dacă era a lui Hemingway sau Einstein, decât a cuiva care împarte pumni și picioare for a living. 🙂

Principiul pe care funcționez eu de obicei ”e o idee bun, dar hai să mai amânăm puțin, până mă umplu de îndoieli și nu mai fac nimic după, că nu mai are rost. Nu o să meargă oricum!”. Nici măcar așa nu ar fi tragic, dacă nu s-ar alătura după și surorile procrastinării și a îndoielii – regretul și vinovăția. Toate atent supravegheate de mămica lor – CRITICA.

burnout

Dacă te regăsești și tu în cele de mai sus, îmi pare rău să-ți spun că nu ești atât de special. Mă credeam și eu o maestră deosebită a acestei spirale, campioană absolută. Daaar, este ceva destul de comun, de fapt, regăsit inclusiv la persoane care afișează o încredere debordantă și pare că fac multe lucruri extraordinare. Și chiar o fac, doar că gândesc și mai mult, iar fiecare mic succes vine cu costuri mari.

Spuneam că e comună multor oameni, mai puțin unei categorii de oameni…

…cei care funcționează pe principiul ”Doubt is removed by action”!

Probabil că nu l-au definit ca principiu de viață neapărat, dar sigur îi știi și tu. Sunt acei oameni care acționează fără să stea pe gânduri. Le-a venit o idee sau vor să facă ceva și o fac. De multe ori nici nu le povestesc altora planurile lor – îți spun direct ce au făcut, nu ce au de gând să facă.

Eu n-aș fi crezut că există dacă n-aș locui în casă cu unul. De la Alex știu și acest citat, pe care mi l-a tot repetat în speranța că poate, poate îl aplic. Iar la el văd și cât de bine este să acționezi și să nu te lași să mustești în îndoială, frici și regrete.

Crede-mă pe cuvânt că viața e mult mai ușoară și primești mult mai multe răspunsuri când pur și simplu FACI ce îți propui, fără prea multă analiză și planificare.

Un alt lucru pe care îl poți face să-ți micșorezi șansele de succes, pe lângă spirala de mai sus, este să le povestești cât mai multor oameni planurile tale și să le ceri părerea. Oricum, chiar dacă nu le-o ceri, tot o vei primi. 🙂

Apropo, ca o scurtă paranteză, se pare că dacă spunem ce vrem să facem și primim laude sau apreciere (acel ”wow, ce super idee”) putem primi suficientă dopamină cât să nu mai avem motivație să punem în practică. Poți afla mai multe despre dopamină și cum să-ți crești motivația aici la Huberman, it works!

Cu cât vorbești cu mai mulți oameni, cu atât vei auzi mai multe păreri. Cu cât analizezi mai mult, cu atât vei găsi mai multe motive să nu o faci. Așa că Just Do It!

Foarte frumos vorbește Mark Manson în acest articol despre motivație. Pe scurt:

Aplică principiul ”Do Something” de fiecare dată când simți că nu ai motivație. Fă un singur lucru cât de mic: ieși la o plimbare de doar 5 minute, scrie un paragraf, trimite un mail sau dă un telefon, curăță un sertar etc. Nu-ți propune o oră, un antrenament, un proiect etc., ci doar o mică acțiune de câteva minute. De cele mai multe ori, te va motiva să acționezi mai mult, iar dacă nu, măcar ai făcut ceva în direcția obiectivelor tale. E mai bine decât 0 (zero)!

Iar acum, că tot ai ajuns până aici, te răsplătesc cu un giveaway

Pe principiul ”Doubt is removed by action” am făcut și aceste plannere pe care le folosesc de aproape 2 ani, dar pe care încă nu am apucat să le promovez cum trebuie, că doar cu asta mă ocup. De ce aș face-o pentru mine? 😊)

Povestea este simplă. Ideea a pornit de la câteva sesiuni de coaching pe care le-am avut cu Alex. Aveam nevoie de un planner în care să-mi notez atât obiectivele cele mai importante, cât și acțiunile zilnice și săptămânale pentru a ajunge acolo, mai ales că am probleme la prioritizare. Găsești mai multe informații despre planner în magazinul Think Backwards, aici.

Pentru mine funcționează foarte bine pentru că prefer să scriu cu pixul, chiar dacă am notat totul și în Google Calendar. Apoi, mă ajută să prioritizez zilnic, să pun pe listă doar lucrurile care au legătură cu obiectivele și să îmi organizez săptămâna mai bine.

Dacă și pe tine te-ar ajuta și vrei planner-ul ”Cea mai bună versiune a mea”, lasă-mi un comentariu aici, pe Facebook sau Instagram sau scrie-mi un mail la ana @ beautyoflife.ro, în care să-mi spui cum te-ar ajuta planner-ul și voi alege 5 câștigători pe data de 22 noiembrie. Îi voi anunța personal, aici în comentarii și pe rețelele de social media, să fie treaba treabă.

Ca încheiere pentru toată discuția despre burnout, fă pace cu tot ce simți. Dă-ți voie să fii și liniștit, calm, să nu faci nimic și acceptă-ți și nevoia de a realiza lucruri, care vine cu presiune, oboseală stres. Echilibrează perioadele intense cu liniște și activități pentru sufletul tău și…cam asta cred că e viața! 🙂

Tu ce părere ai?

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy