fbpx

Despre slăbit sănătos cu Dr. Laura Ene

slabire


Dr. Laura Ene, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Clinica de Nutriție KiloStop

 

Urmăresc de ceva timp blogul Totul despre slăbit și mi-am dorit să aflu mai multe informații despre sănătate, slăbire și nutriție, așa că am fost foarte fericită când doamna Dr. Laura Ene mi-a acceptat invitația de a răspunde la câteva întrebări.

Rezultatul, mai jos. 🙂

Principala preocupare a multor persoane, deși ar trebui să fie starea de sănătate, este cum să slăbească măcar câteva kilograme. Care ar fi primii pași pentru a pierde în greutate în mod sănătos?

Înainte de toate este nevoie de un control amănunțit al analizelor de sânge – și mă refer aici la parametrii biologici sanguini care arată starea de sănătate a organismului, pentru a nu trece cu vederea o eventuală anemie, o infecție sau o inflamație în corp, ori modificări care pot apărea la nivel hepatic, lipidic, renal, mineral sau tiroidian și care, nedescoperite la timp și neluate în seamă în cadrul unei diete de slăbire, ne pot face mai mult rău decât bine.

Ulterior ar trebui stabilită o țintă realistă, care să permită pierderea în greutate în mod echilibrat, adică nu mai mult de 1 kilogram pe săptămână, în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică pe care persoana care își dorește să slăbească îl poate depune.

Și nu în ultimul rând, un pas foarte important în alcătuirea unei diete cu adevărat personalizate, care să dea rezultate pe termen lung, este acela al evaluării stilului de viață și de alimentație actual, pentru a vedea exact care sunt problemele care trebuie corectate, care sunt alimentele preferate, care este orarul meselor etc., pentru a putea ajusta dieta și recomandările nutriționale după nevoile şi preferințele alimentare specifice fiecăruia dintre noi.

Care sunt cele mai nocive produse pe care le poate consuma o persoană?

Sunt mai multe categorii de alimente nocive nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate:

  • Toate alimentele procesate din comerț – din industria cărnii mai ales (și anume mezeluri, pateuri, salamuri etc.), conserve de tot felul și mai toată mâncarea semipreparată congelată, sosurile, maionezele și dressingurile din comerț.
  • Alimentele care conțin grăsimi și zaharuri concentrate – mai exact cele din zona de fast food, produsele de cofetărie, patiserie, snackurile, chipsurile, sucuri carbogazoase, chiar și cele light sau dietetice.
  • Toate alimentele prăjite și cele care conțin grăsime în exces și zahăr adăugat, chiar dacă sunt făcute în casă (Vezi aici 5 capcane alimentare care îți pot ruina dieta). Tot ce înseamnă șnițele, chiftele, paneuri, prăjeli, cartofi prăjiți, rântașuri cu făina, bulion etc, nu sunt deloc bune, nici pentru adulți, nici pentru copii.

Click aici și vezi Cum să faci chiftele, șnițele și rântașuri care nu te îngrașă și nu te îmbolnăvesc.


Foarte multă lume se ferește de pâine. Cât de periculoasă este de fapt și care ar fi un consum optim?

Pâinea este, din punctul meu de vedere, unul dintre alimentele de bază, fie că e vorba de dieta de slăbire sau de menținere. Cu condiția să o alegem din făină integrală și să o consumăm în prima parte a zilei, nu mai târziu de masa de prânz. O cantitate rezonabilă de pâine în menținere ar fi de aproximativ 100 grame, repartizată jumătate dimineața și jumătate la masa de prânz, iar în slăbit de obicei o recomand doar de dimineață, maximum 50 grame.


Ce sfaturi aveți pentru persoanele cu un job solicitant, care mănâncă mereu pe fugă și nu prea au timp să gătească?

Să-și organizeze timpul mai eficient, astfel încât, chiar dacă nu gătesc, să poată servi minimum 3 mese pe zi, de preferat nu pe fugă. Nici eu nu mai am timp în ultima vreme să gătesc, dar asta nu înseamnă că sar peste mese sau nu pot să mănânc mâncare de calitate.

Click aici să vezi cum arată meniul meu într-o zi de post.

Micul dejun este bine să fie servit până la ora 10 și poate să conțină un fruct, un iaurt degresat, o mână de migdale, alune sau nuci crude și un baton de cereale integrale.

Prânzul poate fi comandat și servit până la ora 15.00 de la o firmă de catering sau de la un restaurant apropiat unde mereu se poate găsi o carne preparată la grătar, o salată asortată sau legume la abur ori la grătar, alături de o garnitură de orez, cartofi sau paste.

De asemenea, se poate comanda la prânz un meniu cu un fel principal ca cel de mai sus și cu o supă de legume (vezi aici o rețetă de supă de broccoli delicioasă și cu puține calorii) sau de carne slabă, din care felul principal să fie servit la prânz, iar supa la masa de seară, în cazul în care ziua de lucru se lungește foarte mult spre seară.

2014-08-life-of-pix-free-stock-photos-food-sandwich-Vegetables-kitchen

Nu există, din punctul meu de vedere,  să nu am timp să mănânc. Mai degrabă se întâmplă să nu-mi fac timp, adică să nu mă organizez eficient. Este vorba până la urmă de un pic de organizare și disciplină zilnică, pentru a ne menține echilibrul fizic, psihic și al siluetei pe termen lung.


Dar pentru o persoană care face mult sport? Ce ar trebui să mănânce înainte și după antrenament?

Dacă este vorba de arderea eficientă a depozitelor adipoase prin sport, înainte de antrenament se potrivește o combinație de carbohidrați rapizi și lenți pentru eliberarea energiei necesare desfășurării în bune condiții a efortului muscular, iar după antrenament recomand proteine slabe și legume fără amidon.

Asta înseamnă că înainte de antrenament se potrivesc fructele proaspete, batoanele de cereale integrale, nucile, alunele, semințele, dar și fructele uscate, iar după antrenament carnea slabă, peștele sau lactatele degresate, alături de legume proaspete din plin.

Click aici ca să îți testezi cunoștintele despre mișcare.


Tot mai multe persoane devin vegetariene și declară că se simt mult mai bine așa. Ce avantaje și ce dezavantaje credeți că are o astfel de alimentație?

Din punctul meu de vedere, nu există dezavantaje ale alimentației vegetariane, dacă este corect condusă și echilibrată pe termen lung cu proteine de calitate și verificare periodică a vitaminelor, mineralelor esențiale și a analizelor de sânge uzuale.

Avantajele sunt multiple însă și din ce în ce mai recunoscute prin studii bine documentate – și anume scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, cancere, boli degenerative și inflamatorii.

A deveni vegetarian rămâne până la urmă o opțiune a fiecăruia pe care, ca medic, o respect și o însoțesc nutrițional în funcție de nevoile fiecăruia.

Personal optez pentru o alimentație echilibrată, diversificată, fără restricții la mâncarea de calitate.

slabit

Ne puteți oferi un exemplu de alimentație ideală, echilibrată, pentru o zi? (exemple mese și gustări)

La micul dejun recomand adesea pâine sau cereale integrale, alături de lactate degresate sau carne slabă, pește, ou ori semințe și fructe oleaginoase, iar la gustări recomand fructe proaspete.

Pentru masa de prânz aleg și recomand mereu o proteină de calitate (carne, pește, brânză sau lactate) alături de o granitură de carbohidrați complecși (orez, paste – de preferat integrale, năut, linte, fasole boabe, cartof – după preferințe și sezonalitate) și neapărat o porție generoasă de legume proaspete sau gătite ușor la abur ori la grătar, care să completeze cel puțin jumătate din farfuria de prânz cu fibre, vitamine și minerale.

Pentru seară optez pentru o proteină slabă (carne, pește, lactate ori brânzeturi degresate) și multe legume sub formă de supe, ciorbe, salate sau mâncăruri ușoare la cuptor.


Cam cât ajunge o persoană să cheltuiască lunar la nutriționist și de ce merită mai mult decât să îți alcătuiești singur un regim sănătos acasă?

Costul lunar este în funcție de câte ședințe sau consultații pe lună are nevoie să efectueze persoana în cauză, în funcție de complexitatea dietei, patologia asociată și nu în ultimul rând de ținta propusă.

O consultație de calitate la un medic nutriționist bun, cel puțin din câte știu eu, ca medie, în București, este în jur de 150 de lei.

Ce vă pot spune cu certitudine este că cele mai bune rezultate se obțin dacă inițial, cel puțin în primele 2 luni, vizitele sunt săptămânale. Ulterior, până la atingerea țintei, la minimum 2 săptămâni, pentru ca tot procesul să fie finalizat obligatoriu prin consultații lunare de stabilizare a greutății. Fără programul de menținere, din punctul meu de vedere, treaba este făcută doar pe jumătate, dacă nu cumva doar pe sfert.

De ce avem nevoie de îndrumare de specialitate și de ce întotdeauna este mai ușor drumul în doi? Cred că sunt întrebări la care răspunsul este de prisos. Este întotdeauna mult mai ușor să obții ce îți dorești atunci când ai alături un sprijin experimentat, care știe exact cum să te ajute să-ți dozezi efortul și cum să conducă tot procesul de slăbit, să te ajute să treci peste momentele dificile care apar inevitabil în orice dietă, pentru a avea rezultate eficiente pe termen lung, nu doar pentru câteva săptămâni.

Personal privesc slăbitul ca pe un maraton, ca pe o călătorie și o cursă lungă, unde este mai bine să nu fii singur, ci însoțit de un mentor care are experiență în acest domeniu.

 

Mulțumesc pentru acest interviu și sper să îți fie de folos informațiile prezentate. Dacă mai ai întrebări, lasă un comentariu sau vizitează blogul doamnei blogul doamnei Dr. Laura Ene.

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *