fbpx

Între miliarde de oameni, tu te iubești pe tine?

calatorii
Răsărit în Egipt, între 3 țări: Israel, Iordania și Arabia Saudită

Am avut bucuria să călătoresc foarte mult în ultima perioadă și gândul care m-a urmărit cel mai mult, pe lângă fericirea că văd și descopăr locuri noi, a fost cât de mici suntem, de fapt. Ne luptăm ani de zile să realizăm lucruri, să fim ”cineva”, să ajungem ”departe”, dar dacă te gândești la scară largă, tot ”nimic” suntem.

Am mai scris și cu alte ocazii despre fericirea cum vrei tu (și aici, și aici), dar tot simt să repet că doar dacă trăiești pentru tine poți fi fericit și ”liber”, nu să faci lucrurile pentru alții sau care să dea bine din afară pentru că, sincer, nimănui nu-i pasă mai mult de câteva secunde, fiecare e preocupat cu propriile dorințe, probleme, obiective și gânduri.

Cum ajută călătoriile la libertatea personală

Este și o teorie zen care spune că nu trebuie să te izolezi în vârful muntelui pentru a fi fericit, trebuie să înveți să fii așa în mijlocul orașului, în mijlocul haosului. Același principiu cred că îl trăiești și în călătorii, unde ești tu cu tine, în medii noi, necunoscute.

Călătoriile mi se par un dar și investiția care merită cel mai mult în viață (pentru mine cel puțin), pentru că te hrănește ani de zile. E fascinant să mergi în țări noi, cu alte culturi și să observi oamenii, modul lor de a trăi, activitățiile și relațiile interpersonale. E chiar incredibil cât de diferiți suntem de oricine altcineva cu fiecare celulă, gând și simțire. Cu toate acestea, încercăm de multe ori să copiem, să căutăm rețete și să urmăm căi bătătorite.

La asta m-am tot gândit și prin țările în care am fost și în aeroporturi. Oare cine era domnul în costum de lângă mine, oare cine era fata care se grăbea cu 3 genți după ea, oare cine era cuplul care mânca în liniște la restaurant?

Poate erau milionari, poate munceau în fiecare zi de la 8 la 22 să realizeze ceva, poate se luptau cu depresia, poate câte și mai câte. Orice ar fi făcut în fiecare zi a vieții lor și orice obiective sau dorințe ar avea, nu contau nici pentru mine, nici pentru 99.99% din oamenii din jurul lor, mai ales când mergi într-un loc nou, unde nu te știe nimeni. De asta mi se pare și atât de important să te iubești tu pe tine, să fii tu suficient pentru tine, înainte de a fi și pentru alții.

Nu te ai întrebat niciodată de ce atâtea vedete sau oameni de succes, milionari, sunt depresivi deși par să le aibă pe toate?

Dacă nu ești împăcat cu tine și nu te înconjori de oameni care te apreciază și te iubesc sincer, nimic nu va fi de ajuns – aprecierea și iubirea sunt ceva profund, sentimente care vin din interiorul tău, nu din alți oameni, locuri speciale, clădiri, munte sau mare.

Nu trebuie să faci eforturi să te integrezi, să te faci plăcut de anumiți oameni sau să ajungi într-o anumită poziție socială. Este atât de comun să spui că trebuie să te iubești pe tine înainte de toate că pare absurd să o mai repet, dar totuși majoritatea eforturilor pe care le fac mulți oameni sunt pentru a demonstra ceva sau a fi pe placul altora, în loc să se placă pe ei înșiși.

Fericirea ține de tine…

Dacă iei o pauză și te uiți in jur, fiecare om e important, are “momentul” lui și nu poți concura cu asta – și tu ești cel mai important om și e normal sa fii centrul propriului univers, nu este egoism. Așa cum se spune la instrucțiunile din avion, trebuie mai întâi să îți pui tu masca de oxigen, abia apoi copilului sau persoanei de lângă tine.

E minunat să te cunoști, să te iubești, să-ți construiești toate relațiile din jur pe o bază solidă, etică, cu respect față de autenticitatea și “libertatea” fiecărei persoane. Nu poți să le impui celorlalți să fie cum vrei tu, așa cum și tu ești tu și vrei să fii iubit pentru asta, așa trebuie să-i iubești și pe cei din jur.

Așa că îți doresc multă iubire de sine, înțelegere și respect, iar totul în jurul tău se va așeza frumos! ❤️

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *