Aplicația de logopedie Nummo a fost lansată oficial în februarie 2019, însă munca a început cu mult înainte, cu eforturi destul de mari din partea echipei de dezvoltare, multă pasiune și o dorință puternică de a face ceva bun pentru copiilor cu probleme de auz din România și nu numai.
Comunitatea lor de pe Facebook s-a mărit semnificativ de la începutul anului, însă în continuare ideal ar fi ca aplicația să ajungă la cât mai mulți copii cu deficiențe de auz sau probleme de pronunție, mai ales că aplicația este, în primă fază gratuită, deci poate fi testată de oricine.
Ce este Nummo?
Aplicația „NUMMO Kids” este o aplicație de logopedie în limba română care se adreseză copiilor cu implant cohlear sau celor care au deficinețe de auz și/sau vorbire. Principalul beneficiu pe care îl oferă aplicația este suportul pentru exersarea de acasă a exercițiilor de logopedie, scurtând astfel timpul de recuperare. De asemenea, aplicația este foarte utilă și copiilor preșcolari care învață să pronunțe cuvinte noi sau celor din ciclul gimnazial care au probleme de pronunție.
Originialitatea aplicației constă în faptul că prezintă totul sub forma unui joc, lucru ce facilitează întregul proces de recuperare. Platforma cuprinde până în acest moment peste 140 de exerciții care își propun să rezolve o serie de probleme cum ar fi: dislalie, corectarea pronunției, dezvoltarea atenției, recunoașterea pozițiilor spațiale, etc.
În decembrie vor fi lansate 100 de exerciții noi și se pregătesc foarte multe surprize, parteneriate și proiecte speciale. Fii la curent cu noutățile urmărind pagina de Facebook Nummo Kids.
Interviu AnaMaria Onica, designer și co-fondator Nummo
Cum s-a născut ideea unei aplicații de logopedie? Care este povestea din spatele ei?
AnaMaria Onica: Ideea acestei aplicații a luat naștere la o poveste între prieteni. După un lung schimb de idei, am concluzionat ca piața românească nu are în prezent o aplicație de logopedie în limba nativă, adresată copiilor sau adulților cu implant cohlear. Asta se întâmpla undeva la începutul lui 2017, iar pe la jumătatea anului am pus bazele primelor schițe și concepte.
Cum funcționează și cum ajută Nummo? Chiar, de la ce vine numele ei?
A.O.: Nummo, se adresează în această fază copiilor cu deficiențe de auz, oferind un suport pentru exersarea acasă a exercițiilor logopedice scurtând astfel timpul de recuperare. Pentru părinți va fi un real ajutor, copilul lor putând învăța prin joc să vorbească corect și să își dezvolte auzul indiferent de locul în care se află. Pentru contul gratuit ai nevoie doar de o adresă de mail, o parolă și gata, poți porni în aventura lui Nummo.
Numele aplicației vine din mitologia Egiptului unde învățătorii mistici erau numiți nummo. Cum noi am încercat să creăm o lume magică cu un vrăjitor care te ajută să te dezvolți, Nummo ni s-a părut un nume potrivit.
De ce era nevoie de o astfel de aplicație și care este până acum feedbackul utilizatorilor ei?
A.O.: Un copil cu deficiențe de auz ajunge la logoped o dată, maxim de 2 ori pe săptămână. De aici a apărut necesitatea unei aplicații care să rezolve acest aspect și să dea posibilitatea copiilor să își dezvolte auzul și în afara cabinetelor de logopedie. Până în prezent, feedbackul este unul cât se poate de pozitiv, și asta se vede atât pe pagina noastră de Facebook, cât și în numărul crescător de instalări (peste 5000 de utilizatori în prezent).
Care este timpul zilnic optim pe care copiii ar trebui să-l aloce folosirii tabletei și, evident, a aplicației?
A.O.: Nu este indicat ca un copil să folosească o tabletă până la vârsta de 2 ani, iar recomandarea noastră este să fie limitată utilizarea la maximum 2 ore/zi. Dacă vrem ca timpul stat pe tabletă să fie și util și educativ, e important la ce tip de jocuri/aplicatii dăm acces copiilor. Un exemplu bun și educativ este, bineînțeles, Nummo. 🙂
Care este costul aplicației și cum se pot obține licențele gratuite?
A.O.: Aplicația vine la instalare cu peste 140 de exerciții, dintre care 66 sunt gratuite. În funcție de necesități, se pot accesa 4 tipuri de abonamente. Cu cât perioada abonamentului este mai lungă, cu atât abonamentul va fi mai avantajos ca preț. De exemplu, un abonament lunar este 100 de lei, iar cel anual costă 87 de lei/lună.
Recomandarea noasta este o utilizare de minimum 6 luni pentru a avea rezultate vizibile. Ne dorim ca la un moment dat să dăm aproximativ 5 licențe gratuite timp de un an de zile, celor care nu își permit accesul în aplicație. Pentru ca acest lucru să fie posibil căutăm parteneriate cu ong-uri și scoli speciale, ca să ne asiguram că ele ajung la cine trebuie.
Nummo, folosit și de logopezi
Pentru logopezi, „NUMMO Kids” reușeste să reducă costurile pentru materialele didactice, prin intermediul multiplelor exerciții speciale. Mai mult decât atât, aplicația oferă și posibilitatea evaluării eficiente într-un timp scurt, crescând astfel numărul de ședințe prin reducerea timpului în care se pregătesc materialele de lucru.
Numeroasele tipuri de exerciții interactive pot fi recomandate cu ușurință către părinți ca “temă de casă” în pauzele dintre ședințe în funcție de problemele identificate în cabinet, rezultatele putând fi evaluate prin statisticile care măsoară evoluția copilului în aplicație.
Dezvoltatorii aplicației, compania de software Uberpixel, sunt deschiși la colaborări cu cât mai multe cabinete de logopedie și nu numai, dar și dezvoltarea de noi utilități, așa că dacă ai o propunere sau vrei să iei legătura cu ei, îi poți contacta la adresa de email contact@uberpixel.ro sau pe rețelele de socializare.
De asemenea, orice recomandare sau share către persoanele care au nevoie de această aplicație este mai mult decât binevenită. 🙂