fbpx

De ce să donezi sânge

by Ionela Simion

În țara noastră mai puțin de 2% din populație donează sânge, printre cele mai mici procente din UE. De aceea în spitale se crează un deficit major continuu.


Această statistică se poate remedia printr-o acțiune simplă, benefică atât pentru suflet, prin binele făcut, cât şi pentru trup.

De exemplu, imunitatea organismului crește, iar riscurile  de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Mai mult decât atât, faptul că organismul este obișnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui, va face trecerea prin șocuri mai ușoară.

Riscurile sunt aproape de o deoarece cantitatea de sânge, de doar 450 ml, se reface ca volum în doar câteva ore, iar celular în câteva săptămâni.

Motivele precum “nu am destul sânge în corp” sau “nu vreau să mă simt slăbit” sunt complet nefondate. Astfel, adulții sănătoși pot dona frecvent.
Cantitatea de sânge donat este refăcută rapid de organism, iar efectele adverse apar strict în cazuri excepționale la adulții sănătoși.

În plus, nu există riscul de îmbolnăvire cu HIV ori alte virusuri. Procedura este realizată în condiții optime de sterilizare.


Există, bineînțeles, şi persoane ce nu pot dona sânge. Printre acestea se numără:
  • minorii
  • persoanele peste 60 de ani
  • femeile însărcinate, în perioada de lăuzie ori cea menstruală
  • cei ce nu se încadrează în limitele de greutate (50-100: femei, 60-110 bărbați)
  • persoanele care suferă de anumite afecțiuni ori alergii și cei care au consumat alcool şi/sau grăsimi în ultimele 24 ore
  • persoanele care au tatuaj de mai puțin de 6 luni sau care fac sex neprotejat

Înainte de donare se recomandă luarea unui mic dejun ușor, lipsit de grasimi, alături de o cană de ceai ori cafea; iar după aceea consumarea mai multor lichide.

Cu toate că fiecare informație despre donarea de sânge are propria sa importanță, cea care nu trebuie sub nici o formă uitată este că salvezi o viață.

Așa că fă-ți timp cât mai repede și salvează o viață! Apropo, persoanele angajate sau elevii/studenții primesc zi liberă în ziua în care donează.

 

Articol scris de Ionela Simion.

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy