Alimentația cât mai bogată în fructe și legume stă la baza unui stil de viață sănătos. Este atât de evident, că nici nu o să mai intru în detalii legate de beneficii, explicații sau conținut de vitamine și minerale.
Și mai pe scurt, acestea reprezintă calorii cu adevărat nutritive, spre deosebire de fast food sau ”drogurile albe” (făină, zahăr etc.).
Cum adăugăm mai multe legume la fiecare masă
Problema adevărată este, de fapt, cum reușim să consumăm legume, veșnicul dușman din copilărie, la fiecare masă din zi, chiar și gustări, pentru a ne asigura aportul necesar.
Deși poate părea simplu să ai un stil de viață sănătos, nu tot timpul ne oferim timpul necesar pentru a ne hrăni sănătos, pentru a face mișcare sau a ne odihni suficient, mai ales dacă suntem ”începători”,
Iată câteva trucuri prin care să crești consumul de legume:
1. Planifică-ți mesele din weekend
Circulă o mulțime de articole în online despre beneficiile pregătirii meselor din weekend. Însă chiar dacă nu ai timp sau răbdare să le și prepari în weekend, măcar alocă-ți timp pentru cumpărături și un mic plan de combinații alimentare. Am scris și acum ceva timp un articol legat de schimbări de alimentație în weekend, plus câteva idei de mese alcătuite strict din legume și fructe.
În plus, în weekend avem mai mult timp la dispoziție să ne facem stocul de legume și să ne asigurăm că sunt cât mai variate.
2. Salată verde la orice masă
Ai o varietate de opțiuni acum la orice supermarket sau piața să faci combinații de frunze verzi, pe care să le consumi la fiecare masă. Porționează-le separat, simple sau cu roșii, ardei gras etc., pentru fiecare masă a săptămânii. Asigură-te că ai mereu salată în frigider și la birou.
3. Începe de dimineață
Așa cum începi dimineața, continui toată ziua. Ia un mic dejun bogat în legume, ideal alături de proteine pentru a menține senzația de sațietate mai multe ore. Un exemplu ar putea fi micul meu dejun preferat – omletă cu roșii și ardei, alături de salată, puțină feta presărată și o felie de pâine integrală cu guacamole (varianta mea are avocado zdrobit cu zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline, plus roșii și ardei roșii cubulețe).
4. Alege gustări cu legume
Chiar și pentru gustări ai opțiuni delicioase din care să alegi. Pregătește-ți din timp bastonașe din morcovi, țelină sau castraveți, pe care să le combini cu hummus. Alte variante delicioase: ardei gras cu o linguriță de cremă de brânză, chipsuri din legume la cuptor, mini sendvișuri în care să pui 2 felii din legumele preferate sau salată în loc de pâine etc.
5. Concentrează 2-3 porții de legume în blender
Fie că alegi varianta de smoothie cu legume din belșug (ex.: kale, sfeclă, morcovi, pătrunjel etc.), fie că alegi supele cremă (cu mult mai multe opțiuni) – ambele reprezintă o alegere excelentă. Sunt foarte ușor de preparat, sunt variate, nu ai cum să te plictisești și, foarte important, sunt ușor de cărat oriunde într-un borcan sau sticluță. Consumă-le cât mai des posibil și alternează cât mai multe tipuri de legume.
BONUS: Legumele congelate
Deși sunt persoane care susțin că nu ar fi o alegere bună, de multe ori legumele congelate sunt mai sănătoase decât cele care stau pe tarabă o zi întreagă. Citește cu atenție lista de ingrediente și asigură-te că provin din România și că sunt congelate imediat cum sunt culese, pentru a-și păstra toate proprietățile.
Sunt extrem de practice, se gătesc în 10-15 minute, rezistă bine la congelator, așa că poți cumpăra mai multe, și le poți combina ușor cu o porție de carne, pește sau tofu.
Legumele nu par întotdeauna o opțiune delicioasă, însă vei observa că pe măsura ce mănânci mai multe legume, cu atât mai gustoase ți se vor părea.
Nu te aștepta să îți schimbi alimentația peste noapte, însă începe să adaugi mai multe legume în alimentația zilnică și treptat vei face alegeri mai sănătoase. Și aș putea pune pariu și că vei avea mai multă poftă de sport! 🙂
Dacă ai și alte sugestii sau vrei să împărtășești din experiența ta, lasă un comentariu mai jos. 🙂