Cum înlături obiceiurile proaste pentru a deveni productiv - Beauty of Life

Cum înlături obiceiurile proaste pentru a deveni productiv

by Carmen Lazaroiu

Obiceiurile sunt acele activități pe care nu le mai conștientizezi atunci când le faci. Știi, e ca mersul până la frigider – îl deschizi de 50 de ori chiar dacă nu este nimic nou acolo. E ca drumul până la muncă – știi unde trebuie să virezi la dreapta, nu mai ai nevoie de GPS.

Obiceiurile instalate, indiferent de natura lor, sunt greu de înlocuit, dar câteodată unele sunt bine venite. Dar ce faci când acestea sunt dintre cele mai nocive? Plictiseala, consumul excesiv de zahăr, divertismentul, ronțăitul unghiilor, consumul de alcool, prea mult timp petrecut pe rețelele sociale…Oh!

De ce nu poți să fii productiv când ai obiceiuri proaste?

Pentru că mereu ai altceva de făcut, dar nu să fii productiv!

Poate să devină destul de dificil procesul de înlăturare a unui singur obicei – apoi când sunt mai multe? Și mereu sunt…

Aceasta este o muncă ca oricare alta. Ai nevoie de timp și de voință, iar cel mai bine ar fi să încerci să le înlocuiești cu alte obiceiuri benefice. De exemplu, se întâmplă adesea să conștientizezi că petreci mult timp pe telefon făcând „NIMIC” și fiind conștient. Totuși, nu reușești să elimini obiceiul.

Deci, cum te oprești?

În primul rând, accepți că urmează să te confrunți cu o provocare destul de generoasă – chiar generoasă.

obiceiurile proaste

Gândește-te că atunci când ești productiv, nu ai nimic de pierdut (logic, ai doar de câștigat), dar atunci când ziua ta este încărcată cu fel și fel de activități care îți distrag atenția, pierzi timp, concentrare, deprinderea unor noi abilități, odihnă – riști destul de multe, nu?

În lucrarea Deep Work, Cal Newport vorbește despre formarea unui ritual eficient de care ar trebui să ținem cont înainte să ne punem concentrarea în mișcare:

  • Unde vei lucra și cât timp
  • Cum vei munci și după ce te apuci de lucru
  • Cum vei susține munca

Practic, înainte să-ți iei „jucăriile” și să te apuci de treabă, ai nevoie de un plan. Aceasta este și o regulă importantă pe care am învățat-o în marketing – Nu faci nimic practic până nu ai un plan care urmărește niște obiective clare.

Obiceiurile proaste nu urmăresc un plan, nu urmăresc nici măcar un obiectiv, totul se întâmplă dezorganizat și în voia sorții  – Fumez acum pentru că sunt stresat, mă uit la serial o noapte întreagă pentru că e weekend, ronțăi mereu ceva când mă plictisesc, etc.

Nu! Obiceiurile benefice vin la pachet cu organizarea și măsurarea obiectivelor, de aceea și disconfortul atât de mare până ajungi să le implementezi definitiv.

Cum începi?

1.     Lista magică

Lista trebuie să conțină obiceiurile noi pe care ți le dorești, începând de astăzi, nu de mâine, nu de luni. Știu, nasol! Întotdeauna o listă pe care o poți vizualiza tot timpul îți va aminti ce obiective ai de atins pentru a reuși să-ți schimbi stilul de viață (fără să îți pui mâinile în cap).

Desigur, lista trebuie să fie personalizată, în funcție de nevoile și dorințele tale, iar aceasta trebuie să crească și să fie verificată de la an la an. Un exemplu de listă poate fi:

  • Petrec mai puțin timp pe rețelele sociale
  • Mănânc mai sănătos
  • Fac mai mult sport
  • Citesc 30 de minute pe zi

2.     Identifică cauza practicării obiceiurilor proaste

După ce ai stabilit ce anume îți dorești să obții de la lista realizată, identifică ce anume te determină să mănânci o cutie de înghețată sau să-ți rozi unghiile?

Poate că ești plictisit adesea și în momentul acela preferi să dai scroll obsesiv pe Facebook sau Instagram, poate că ești supărat și atunci e momentul în care mănânci necontrolat, poate că ești suficient de nervos încât să vrei să te rănești de unul singur.

Pentru orice tip de acțiune există o cauză care trebuie descoperită și eliminată. Azi.

3.     Înlocuiește obiceiurile

A sosit momentul mult așteptat, dar și cel mai dificil de îndeplinit. Mișcă-te ușor și în direcția corectă – dar ai grijă pentru că nu poți să faci asta mahmur. Nu încerca să-ți schimbi viața într-o singură zi, pentru că vei da greș.

Ideea implementării unor obiceiuri noi înseamnă să ai răbdare și să faci pași mici înspre realizarea obiectivelor (zilnic). De exemplu, în cartea Eat That Frog, Brian Tracy, pune accentul pe faptul că trebuie să începem cu ce nu ne place, cu ceea ce declanșează o stare neplăcută – un adevărat semnal de alarmă pentru creier.

„Începeți doar, și mintea se va dezmorți, continuați, și sarcina se va împlini!” – Goethe

obiceiurile proaste beauty of life

Din fericire, obiceiurile sunt cele care îți vor schimba mare parte din viață, pentru că cine ești
și ce faci în timpul liber te conduc într-un singur punct – De ce te afli aici?

Meditează în loc să ieși la țigară, mănâncă fructe în loc să consumi dulciuri procesate, citește o carte atunci
când te plictisești. Începe să practici activități valoroase, mănâncă „broasca” cea mai mare, astfel îți vei schimba viața și cariera.

Cu alte cuvinte, nimic nu trebuie să-ți sune imposibil. Toată viața noastră este formată din obiceiuri, iar dacă alegem să le practicăm pe cele benefice în detrimentul celor dăunătoare, am câștigat un loc de cinste alături de cei productivi.

Practic, o mare parte din alegerile pe care le faci zilnic sunt luate pe cont propriu, iar multe dintre acestea nu sunt decizii (cum se consideră) – mâncarea pe care o comanzi, cât de des ești recunoscător pentru sănătate, cum îți organizezi munca sau gândurile, securitatea financiară, fericirea. Deci, alege o listă cu obiceiuri pe care să le practici, un plan pe care să-l urmezi, niște obiective pe care să le îndeplinești și formează o rutină din acestea.

Nu procastina, te rog! Hai, privește cum viața ta se schimbă. 🙂

Recomandări pentru lectură:

  1. Brian Tracy, Începe cu ce nu-ți place (Eat That Frog)
  2. Charles Duhigg, The Power of Habit
  3. Cal Newport, Deep Work
  4. James Clear, Atomic Habits
  5. Robin Sharma, Clubul 5 AM
Share this:

2 comments

Fuzzy April 25, 2023 - 12:59 pm

Chiar daca ai o lista, e destul de dificil sa rezisti atunci cand simti ca obiceiul iti pune stapanire pe viata ta. Stim cum se intampla asta, ne obositi, ne disperam, incercam anumite tratamente si iata ca la final… repetam de unde am inceput.

Motivatia va aparea din aceste incercari de a prospera, de a schimba ceva in vietile noastre. Asa cum este spus „Fa ce poti cu ce ai », fara sa ai asteptari prea mari sau sa te coplesesti de prea multe..

Reply
Ana Musat April 26, 2023 - 7:54 am

În general, este mai ușor să ai motivația și disciplina de a te ține de o listă atunci când obiectivele sunt aliniate cu cine ești tu ca persoană și ce îți dorești cu adevărat. Orice metode ai încerca, dacă te forțezi zilnic să faci ceva ce nu-ți place cu adevărat sau nu are beneficii utile pentru tine, tot obosit și copleșit rămâi, fără să-ți satisfaci nevoile reale.

Reply

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy