Cele mai comune regrete la bătrânețe - Beauty of Life

Cele mai comune regrete la bătrânețe

by Ana Musat

Mi-a plăcut foarte mult un articol pe care l-am citit pe MindBodyGreen, scris de cineva care a lucrat într-un azil de bătrâni și a auzit foarte multe povești de viață.

Cred că cel mai bine este să învățăm din greșelile altora, decât să ajungem și noi la bătrânețe, plini de regrete.

Cele mai comune regrete

regrete

1. Timpul petrecut muncind vs. timpul petrecut cu cei dragi

Încă nu am auzit pe nimeni care să spună: ”mi-aș fi dorit să fi muncit mai mult, în loc să ies cu prietenii sau să-mi petrec timpul în familie”. O știm, dar este o greșeală în care persistăm. Totul poate fi amânat sau reprogramat, dar când vine vorba de muncă, trebuie neapărat să termini ce ai de făcut.

Respectă-ți timpul liber și bucură-te de cât mai multe activități seara, în weekend-uri, concedii etc. În plus, lucrează concentrat până termini un task, fii eficient în timpul programului.

Dacă îți faci treaba la timp, te vei bucura de mai mult timp liber. Nimeni nu concediază un angajat eficient doar pentru că nu bifează ore suplimentare.

2. Un loc de muncă nepotrivit

Strâns legat de primul punct este domeniul de activitate. Foarte mulți se lasă prinși în joburi nesatisfăcătoare, care le irosesc energia și buna dispoziție.

Petrecem cel mai mult timp la muncă. Dacă nu este ceva care îți place foarte mult, nu vei avea cum să duci o viață fericită din niciun punct de vedere.

Gândește-te bine la ce îți place să faci și asumă-ți riscul de a începe o carieră nouă, orice vârstă sau pregătire ai avea. Metode de a face bani se găsesc în orice domeniu, mai ales dacă ești motivat din interior.

Dacă nu știi foarte bine ce ți-ai dori, întreabă-te constant ce ai face fără să fii plătit – acolo este și răspunsul tău. 🙂

3. Prea puțină importanță acordată sănătății

Apreciem sănătatea când ajungem să ne îmbolnăvim, din păcate. Iar la bătrânețe se adună toate greșelile făcute în tinerețe.

Respectă în fiecare zi câteva obiceiuri sănătoase. Mănâncă multe fructe și legume, bea apă, fă sport, odihnește-te. Dă-te cu cremă de protecție solară, fă controale regulate la medic și găsește mereu ceva pozitiv de care să te bucuri. 

4. Un trai confortabil, fără riscuri

Mulți ne trăim viața după criteriile standard, stabilite de societate. Ajungem, astfel, la bătrânețe fără experiențe pe care să le ținem minte.

Amintește-ți mereu că ai o singură viață și trebuie să te bucuri de cât mai multe experiențe. Călătorește, sari cu parașuta, îndrăgostește-te nebunește, organizează petreceri. Dă-ți demisia și pleacă în jurul lumii. Fă orice simți că te-ar ajuta să trăiești din plin.

5. Prea puține lucruri făcute pentru cei din jur

La fel ca la primul punct, nu cred că ajunge nimeni la bătrânețe să zică: ”am oferit prea multe nevoiașilor” sau ”am făcut prea multe acte de caritate”.

Pentru că ”dar din dar se face rai”, oferă din puținul tău și altora. Donează bani, haine, hrană, implică-te în proiecte sociale, oferă o vorbă bună, un umăr de plâns sau măcar un zâmbet.

Sunt mulți oameni pe lume care au nevoie de măcar 10% din ce ai tu. Alege-ți o cauză în care crezi și ajută-i pe cei din jur, contribuie la o societate mai bună și o planetă mai verde.

6. Prea puține călătorii 

Multe persoane regretă că nu au călătorit mai mult. Sunt atât de multe locuri superbe de văzut în România sau alte țări, încât sigur nu-ți ajunge o viață.

Încearcă să vezi cât mai des locuri noi, să faci mini-concedii, călătorii de un weekend. Există multe variante low cost, cât să nu trebuiască să faci economii tot anul pentru un concediu.

Poți căuta cazare prin couchsurfing, să stai cu localnicii și să tai din costurile de cazare. Airbnb este iarăși o variantă de a găsi cazare ieftină. Zboruri low-cost găsești mereu – rămâne doar să găsești compania potrivită. Dacă nu, călătoriile solo au și ele farmecul lor.

7. O atitudine prea serioasă

Viața este și despre bucurie, lucruri mici, experimente, oameni, râs. Este ușor să te lași prins între obiective, carieră, familie și tot ce dictează societatea că este de ”succes”. Dar fără bucuria fiecărei zile, cu bune, cu rele, nu te consolează la bătrânețe

Este normal să simți nevoia și de ceva stabil în viață, cum ar fi un job sau o casă, o familie, dar asta nu înseamnă că toate eforturile noastre trebuie să aibă un scop precis.

Uneori este frumos și să fii spontan, să iei decizii aparent stupide sau pur și simplu doar să stai – poate o zi, poate o lună.

7. Prietenii pierdute

Toate experiențele pe care ni le oferă viața sunt frumoase, dar dacă nu ai cu cine să le împărtășești, își pierd din farmec.

Cei mai mulți bătrâni pe care îi cunosc, chiar și persoane de 40-50 de ani, nu prea mai au prieteni. Au cunoștințe, vecini, cu care mai vorbesc mărunțișuri sau la care apelează în caz de nevoie.

Foarte puțini reușesc să mențină relații autentice de prietenie. Alea în care și dacă te vezi după 5 ani cu o persoană, nu simți că s-a schimbat ceva și poți vorbi la fel de deschis despre orice.

Chiar dacă prioritățile fiecăruia se schimbă în timp, fă câteva eforturi să păstrezi prieteniile reale, benefice. Și nu, Facebook nu se pune, dă un telefon, ieși la o cafea, organizați o mini vacanță spontană.

Asta nu înseamnă că toate prieteniile actuale trebuie menținute toată viața. Oamenii se schimbă constant, iar anumite prietenii de acum poate nu îți vor face bine în viitor. Renunță la prieteniile toxice.

Dacă te tot întâlnești cu cel mai bun prieten din copilărie și de fiecare dată te simți golit de energie după, este clar că trebuie să te detașezi.

Păstrează în viața ta doar oameni pozitivi, care sunt autentici, de încredere și te ajută să crești. Și înconjoară-te de cât mai mulți oameni cu aceleași interese și activități, sunt cel mai de preț dar al vieții (după sănătate :-)).

Concluzii 🙂

Acestea sunt cele mai comune 8 regrete pe care le observ și eu la oamenii din jur. Probabil că le știi și tu, mai ales dacă ai avut discuții cu bunici, dar tot te gândești că ai timp să-ți creezi viața pe care o vrei.

Acordă-ți timp, din când în când, să faci un exercițiu de imaginație și să îți închipui de ce ai fi mândru că ai realizat la  vârsta de 80 de ani. Și nu aștepta, începe chiar de acum să faci mici schimbări care să te apropie de viața pe care ți-o dorești.

Dar mai ales bucură-te de fiecare pas. Dacă te gândești mereu la următorul lucru pe listă, doar bifezi obiective, nu te bucuri de viață.

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy