Cea mai bună terapie e Prezența - Beauty of Life

Cea mai bună terapie e Prezența

by Ana Musat
terapie prezenta

Am ajuns prima dată în cabinetul unui terapeut mai mult din curiozitate acum vreo 5 ani. Ca mulți alții și eu am avut o copilărie fericită, nu aveam vreo problemă majoră și aveam prieteni cu care să vorbesc, deci nu era cazul de terapie.

Mi-era atât de bine, că atunci când terapeuta m-a întrebat cum sunt și ce m-a adus la ea, am putut spune doar „sunt bine, am o viață fericită” și am inceput să plâng. Apoi am tot plâns vreo 40 de minute. Vorba aia, am plâns de toți banii😂.

Nu am știut ce m-a lovit atunci, dar a fost momentul în care am început cu adevărat să mă uit la mine și să ies de pe pilot automat. Nu intru în multe detalii că pentru fiecare este un proces unic, progresul nu e niciodată liniar și oricâte lucruri ai avea în comun, tot le procesăm diferit. Este destul de nociv să ne comparăm în general, cu atât mai mult când vine vorba de lucruri atât de personale precum terapia, procesele noastre de vindecare, cum creștem (idem pentru cum ne creștem copiii :))) și ce lucruri ne fac bine.

Ce cred că este comun multor persoane, în schimb, este dorința de a “rezolva” rapid traumele, de a găsi soluții rapide și o vindecare în 3-5-7 pași simpli. În această cursă rapidă de „eu o să fac câteva sesiuni, discut despre tot și gata!” am apelat la terapie cognitiv comportamentală, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) și somatic experiencing. Fiecare a funcționat bine pe anumite aspecte, iar EMDR chiar a „rezolvat” rapid o convingere puternică.

Însă mai presus de toate se află altceva – PREZENȚA.

Cred în continuare că terapia este minunată și că are beneficii toată viața. Chiar dacă nu ai ceva presant, pentru o bună igienă emoțională mi se pare important să vorbești cu cineva specializat o dată pe lună sau cum simți tu nevoia.

PREZENȚA în schimb, este ceva ce ne prinde bine în fiecare moment din viață.

Sunt mai multe definiții, însă pentru mine prezența este acel spațiu din noi unde este mereu liniște, pace și împăcare. Nu există trecut, nu există viitor, doar momentul ăsta, indiferent ce faci, unde ești și ce vezi în jur.

Prezența aș zice că este acel lucru pe care îl cultivă religiile, yoga, meditația și orice tip de practică spirituală. Până la urmă, toate se reduc la a fi în moment, fie că spui o rugăciune, o mantră, ești atent la respirație sau la sunete.

Mai presus de cele „bisericești” și orice reguli sau tradiții, mi se pare că sunt acceptarea, iertarea, recunoștința și iubirea. De la celebrele Blue Zones, până la nenumărate alte studii, s-a tot demonstrat că spiritualitatea este un ingredient necesar pentru o viață lungă și fericită. Pe lângă apartenența la comunitate, atunci când o proctici undeva, prezența este cea care ne transferă creierul.

Mai nou, sunt publicate și o mulțime de studii despre efectele meditației asupra creierului, așa că și cei mai sceptici pot vedea clar, din cercetări relevante, cât de util este să-ți pui un pic pe pauză mintea.

Andrew Huberman este poate cel mai cunoscut om de știință la ora actuală și cine ascultă podcastul Huberman Lab știe că prezintă doar studii făcute pe oamenii, de calitate și validate de mulți alți cercetători. Chiar el spune următoarele:

Dacă te concentrezi pe orice faci, chiar și pe curățenie sau pe ceva neplăcut, vei crește nivelul de fericire. Probabil pentru că gândurile întâmplătoare (când mintea ta rătăcește) sunt mai degrabă negative, dar în orice caz, atunci când faci ceva, fă-o cu atenție nedivizată, concentrare 100%.

Andrew Huberman

Despre Yoga of Presence și cum mi-a transformat viziunea asupra vieții

Pe Carlos L’Abbate l-am cunoscut pentru prima dată în cadrul unui festival de yoga (am mai scris și aici). Față de multe alte clase de yoga la care am mai fost și erau bazate pe asane, multă mișcare și efort fizic, la Carlos tocmai componenta de prezență mi-a plăcut. Îți solicită și corpul suficient, însă focusul principal este pe a fi aici în acest moment. Cum spune și el: yoga este practica de a-ți aduce mintea înapoi în prezent.

Până atunci mă fascinau posturile super complicate și mă gândeam că yoga este pentru stat în mâini, inversiuni sau acrobații, iar dacă nu ajungi acolo, nu o faci suficient de bine. Asta venea dintr-un mindset competitiv, axat tot pe viitor și unde vreau să ajung, deci nu-mi aducea foarte multe beneficii în ACUM.

Am descoperit în Yoga of Presence un alt univers în care este suficient să faci atât cât poți acum, unde e ok să iei pauze dacă simți nevoia, iar clasele te pregătesc pentru o viață trăită conștient, în contact cu corpul tău, dar și cu Universul și ce este mai presus de noi.

carlos abbate yoga of presence

Despre Prezență cel mai bine poate vorbi chiar Carlos, așa că l-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări. Sunt în engleză și le-am lăsat așa pentru acuratețea mesajului. Dacă ai nevoie de varianta tradusă în română, poți traduce pagina în română din setări sau cu click dreapta – ”translate to română”. De asemenea, îți recomand și interviul publicat cu el acum ceva ani aici.

Mini-interviu cu Carlos L’Abbate

1. What is actually yoga and what’s the difference between yoga, presence or mindfulness?

Carlos: Whole books can be written in order to answer this…
The way usually the word yoga is understood, especially in the West, is as a series of mindful movements. But the way these movements are practiced can be very different, from gently and loving to very intense and extreme, and everything in between – together with a breathing practice and a philosophy to help us live a more integrated life.

The more traditional yoga is a very profound philosophy for understanding – and reaching – the meaning of existence.
Presence and mindfulness are modern terms that can have several interpretations. In my own case, I sometimes use the terms presence with lower p and Presence with upper P.

Again, in my case, presence with lower p is very close to my understanding of mindfulness, which is a way of living with more attention – with more presence – towards the whole of our life. It is a means to understand how life works, and to live life closer to that understanding, or as the stoics would say, to be more in harmony with nature. In other words, to bring wisdom into our everyday life.

Presence with upper P is a term I use to represent the spiritual search; the deep seated need to find the meaning of our own existence and that of life itself.

2. What are the main benefits of presence and why is it important to make it a daily practice?

Carlos:
If we talk about daily practice, it usually means presence as mindfulness, and the main benefit of it is simply living a more aware, connected life. We spent most of our days lost in the mind, living a kind of virtual reality based almost completely on our past and the fear for the future. This kind of existence is full of emptiness and lack of fulfillment, which leads the person to be a very needy one.

As we become more aware of our own life, is like if from darkness, suddenly the lights are turn on, and we start to see and feel and experience colors (fulfillment) in our lives.

3. What is a healthy, happy life in your opinion?

Carlos: In very few words, it is a life in which a person is able to do his or her job (or whatever takes most time in his/her everyday life) with pleasure and dedication (if not passion), is able to feel deep gratefulness for what it has and is able to love, and to be loved.

4. Can you recommend some simple, meaningful actions to live a good life?

Carlos: Take your time to do what you, don’t be always in a hurry;
– be where you are;
– be kind;
– be grateful;
– don’t complain (the action of not rejecting what is inevitable);
– be aware of your needs, other people’s and the world’s and offer your help when the occasion present itself;
– the 3 basics: move, sleep well and eat well;
– do (at least one) activity that you love;
– spend more time in nature.
Or in three words, be more present.

De ce compar terapia cu Prezența?

Terapia m-a ajutat foarte mult să înțeleg lucruri despre mine, să accept părți din mine pe care le respingeam, plus multe alte lucruri utile, precum:

 • să pun limite sănătoase – work in progress
 • să mă pun pe primul loc
 • să elimin multă durere din corp, de care nici nu eram conștientă
 • să am relații mai sănătoase
 • să fiu mai asertivă și să am o stimă de sine sănătoasă
 • să trec de la un atașament dezorganizat la unul sigur – fără gelozii, frici sau dorințe de a fugi, că oricum „trăiesc mai bine singură”.
 • să am conflicte sănătoase și să revin mult mai rapid din stări de tristete, furie sau dezamăgire
 • să-mi iubesc corpul mai mult și să elimin din dependențe + să fiu mai puțin critică

Probabil a lucrat cu mult mai multe lucruri, dar aici au fost progresele mai mari și sunt recunoscătoare procesului terapeutic. Oricât de disociată eram eu și credeam că trăiesc cea mai bună viață, încrâncenarea era acolo și rula pe fundal.

Acum simt cu adevărat că eu îmi trăiesc viața, nu ea pe mine.

Cum m-a ajutat prezența?

O numesc în continuare prezență, pentru că yoga e o formă de mișcare, care are beneficiile ei, dar strict ca formă de mișcare este insuficientă. Ai nevoie și de antrenamente cardio și cu greutăți pentru un corp puternic și sănătos (mai multe despre asta aici)

Prezența m-a ajutat cu un singur lucru MARE → să găsesc în mine acel spațiu de liniște, fericire, acceptare și împlinire, care este necondiționat și o conexiune cu universul, cu ce este mai presus de noi. Energie pozitivă, frumoasă, în acest moment așa cum este el, oricând.

Ce este minunat la această liniște este că o avem mereu la dispoziție. Nu e nevoie să se întâmple ceva, să se alinieze planetele, să termini × sau să atingi obiectivul y. Cred că este cu adevărat frumusețea vieții și farmecul de a trăi necondiționat de mediu, oameni, realizări sau acțiuni.

Este iubire și atât!

Este minunat efectul terapiei și practicile pe care le deprinzi pentru a trăi în societatea din care faci parte. Contribuie clar la calitatea vieții.

Însă PREZENȚA mi se pare de nedescris, priceless, magie 🥰. Să îți antrenezi mușchiul de a fi în prezent, împăcat cu ceea ce este, mulțumit de tine, să te simți viu și complet în orice clipă, este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine

Tot ce implică este să-ți antrenezi mintea să revină în prezent, cât să nu gândești la trecut, să nu-ți faci planuri de viitor, nici griji, proiecții, gânduri inutile sau scenarii. Probabil o să-ți iasă pentru o secundă. Ideea nu este să le elimini de tot, nici nu cred că este posibil, ci să-ți oferi cât mai des astfel de clipe de liniște, prezență și acceptare.

Recomandări pentru a accesa mai ușor Prezența

Prima recomandare care îmi vine în minte este, evident, să vii la clasele lui Carlos. Clasele se țin în București, dar și online, așa că poți să participi și pe Zoom de oriunde.

👉 Aici poți vedea programul, costurile și mai multe informații. Partea minunată, acum că se încălzește, e că sâmbăta clasele se țin în parcul Izvor, așa că te bucuri și de natură. Foarte important de menționat e că prima clasă e gratuită, tocmai ca să poți vedea despre ce e vorba și dacă ți se potrivește.

📖 Următoarea recomandare este cartea ”Despre Prezență” (RO, EN și audiobook). Eu o țin mereu în preajmă și o recitesc constant – capitolele sunt scurte, ușor de înțeles, în stilul articolelor de pe blog.

prezența carlos abbate

BONUS: În mai va avea loc și un retreat în Snagov pe tema prezenței. Pentru mine va fi primul retreat la care merg și abia aștept ❤️. Dacă te interesează, aici găsești toate informațiile. Weekend-ul acesta e ultimul în care te mai poți înscrie!

Îl mai poți urmări pe Carlos pe Facebook, Instagram sau poți intra în grupul de WhatsApp pentru a primi constant câte un reminder să revii în prezent. 🙂

Mai departe, poți:

 • citi cărți despre spiritualitate (orice de Eckhart Tolle, Siddhartha, Thich Nhat Hanh etc.)
 • să meditezi (recomand aplicația Insight Timer)
 • să mergi la biserică
 • să stai mai mult în natură, să te plimbi printr-o pădure sau orice funcționează pentru tine.

Practica de a-ți aduce mintea în prezent este gratuită și mereu la îndemână!

Pentru tine ce funcționează cel mai bine? Sunt curioasă să-mi lași în comentarii experiența ta fie cu terapia, fie cu yoga, meditația sau orice altceva te ajută să trăiești mai echilibrat. Poate punem la cale chiar și o întâlnire în viitorul apropiat, să povestim mai multe. 🙂

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy