Ce este THATS si cum iti propune sa ajute nevazatori din toata lumea?

Ce este THATS și cum îți propune să ajute nevăzători din toată lumea?

by Ana Musat

Dan Patzelt, fondatorul THATS (wikipedia pentru nevazatori), a inițiat o mulțime de proiecte sociale prin Asociația pentru Dezvoltare Urbană, alături de Dorin Moldoveanu, coleg la UNATC, în cadrul căreia au absolvit imagine de film, respectiv regie de film.

Sub umbrela ADU au fost inițiate proiecte de reciclare, de eficientizare a circulației rutiere – Eu Nu Blochez Intersectia și Obiecte Furate sau Pierdute, care este activ de 11 ani. Merită să îți arunci un ochi pe site și să vezi câte lucruri poți face și tu, doar cu ambiție și implicare.  

wikipedia pentru nevazatori

Noul proiect mi-a atras atenția în special prin misiunea extrem de îndrăzneață și revoluționară: incluziunea socială a persoanelor nevăzătoare din întreaga lume. Practic își propune, la nivel global, să le ofere nevăzătorilor acces la o educație completă, pentru a ajunge să învețe singuri, să descopere tot ceea ce noi vedem cu ușurință și să poată studia. Astfel, pot avea acces la mai multe profesii și își pot alege aproape orice domeniu de activitate.

Din cauza unor probleme personale, din 2010 au ajuns să interacționeze cu nevăzători și au dorit să îi ajute schimbând direcția asociației de proiecte sociale, de reciclare și siguranță în trafic, spre proiecte care accesibilizau muzee și sporeau accesul nevăzătorilor la artă.

Mai departe a urmat ideea automatizării procesului de explicare a imaginilor tactile – așa a luat naștere Tactile Circle, iar visul este ca din 2019 să poată face filme tactile pentru nevăzători!

 Mai multe despre toate acestea aflăm în interviul de mai jos. 🙂

Ce este THATS și de unde a pornit ideea?

THATS: Dacă ar fi să o zic într-o frază, aș spune că e aplicația care dă formă cuvintelor pentru un nevăzător. Pentru asta vom folosi un suport tactil (foi cu desene conturate în relief) și o aplicație care le recunoaște poziția mâinii pe respectiva planșă și le dă informații utile pentru a înțelege ceea ce ating.

Aveți vreo statistică legată de nevăzători în România și în lume, numărul acestora, cum sunt integrați în societate etc.?

THATS: Statisticile la nivel mondial sunt:

  • Aproximativ 253 de milioane cu deficiențe de vedere: 36 milioane sunt nevăzători, iar 217 milioane au deficiențe de vedere
  • 81% dintre aceștia au peste 50 de ani
  • La nivel global, principala sursă de pierdere a vederii o reprezintă bolile cronice. Cataracta este pe primul loc al bolilor care duc la orbire și este destul de comună în tările sărace.
  • Prevalența bolilor oculare infecțioase, cum ar fi trahomul și oncocercoza, s-au redus semnificativ în ultimii 25 de ani
  • Peste 80% din cazurile de orbire pot fi prevenite
  • 19 milioane de persoane cu deficiențe de vedere au sub 15 ani. Dintre aceștia 1,4 milioane sunt complet nevăzători și au mare nevoie de o educație atentă și de integrare socială.

Sursă statistici.

Iar cele din România sunt disponibile pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, însă nu sunt extrem de clar centralizate.

N.R.: Toate aceste persoane, din orice țară, vor fi ajutate de aplicația THATS, ceea ce mi se pare de-a dreptul impresionant. 

Care este principala problemă pe care își propune THATS să o rezolve? Care sunt pașii pentru a putea ajunge acolo?

THATS: Principala problemă pe care o rezolvă THATS este înțelegerea lumii înconjurătoare și a formelor pe care nu le pot atinge. Îi ajută să învețe singuri, le oferă acces la o resursă uriașă de informații grafice, tactile și auditive. Practic e prima unealtă modernă de învățare pentru nevăzători. Este prima aplicație de mobil care realizează o punte între tactil și auditiv pentru a le fixa mai bine informația.
Dacă ar fi să reducem la minimum, metoda propusă de aplicație le dă acces la forma obiectelor pe care nu le pot atinge. Extrapolând, le dă o dimensiune lumii intangibile.

În discuțiile noastre cu un expert în accesibilizare, practic omul cel mai în contact cu nevăzătorii, acesta ne-a menționat că el vede următoarele utilități ale aplicației în viața nevăzătorilor: ”Acces sporit la informații, stima de sine sporită ca side effect al autonomiei, rezultate îmbunătățite în învățare și cunoștințe generale, abilități mai bune de utilizare a tehnologiei în general, dezvoltarea plasticității creierului prin stimulare multi senzorială (audio-tactilă)” 

nevazatori romania

Ce este TactileCircle?

THATS: Tactile Circle este un agregator – ne-am propus să aducem aici toți nevăzătorii dornici să introducă tactilul în viața lor. Aici va fi întreaga librărie tactilă a aplicației THATS, de unde se vor prelua descrierile pentru imaginile atinse de nevăzători. Tot prin intermediul librăriei aceștia pot comanda imagini, pentru că vrem să punem în contact cât mai mulți producători de conținut tactil – nu doar desenatori care pot simplifica o imagine la cerere, dar și pe cei care oferă servicii de print.

Tactile Circle este tot ce ține de universul tactil și nu numai: mi-ar plăcea să promovăm și alte aplicații pe care le găsim utile, astfel încât nevăzătorii să fie mereu în contact cu noile apariții, cercetări. Așa e când există o comunitate puternică – vor avea ocazia să crească toți împreună. Nu mai zic de socializare – vor putea să își împrumute conținut tactil, să își creeze evenimente etc. Cam tot ce fac acum deja pe facebook, dar fără zgomotul involuntar de acolo.

Cum se pot implica persoanele care vor să ajute, fie prin donații, fie prin implicarea directă?

THATS: Cei care vor să ajute se pot implica în foarte multe feluri. Pasiv, donând bani și susținând financiar proiectul prin donații în contul asociației aici.
Dar se pot implica și activ. Deocamdată se pot înscrie în baza de date cu voluntari. Cum?

  • Click aici, adaugă adresa de e-mail și vom reveni cu detalii și acțiuni concrete.

Ce poți face ca voluntar?

– poți desena efectiv planșe pentru nevăzători – vor exista pe forum secțiuni în care nevăzătorii vor adăuga cereri de desene. În plus, nevăzătorii vor putea trimite și poze personale, din vacanțe sau cu familia/prieteni, la care voluntarii pot trasa formele din poză și adăuga descrieri ale elementelor sau persoanelor din poză.
– poți adăuga descrieri pentru imaginile din librărie. Indiferent că este vorba de imagini personale sau imagini tehnice, științifice, toate vor avea parte de explicații.
– deși vom avea o integrare cu traducere simultană prin google translate, este nevoie și de traducători voluntari care să corecteze aceste texte, acolo unde cred sau acolo unde nevăzătorii vor raporta dificultăți de înțelegere.
– poți embosa imagini pentru nevăzători din zona lor sau poate chiar din afara zonei lor, trimițându-le prin poștă (pot realiza embosări cu pixul, pe spatele foii, conturând cu aracet sau silicon grafica, sau realizând printuri din plastic prin diferite tehnici).
poți dona telefoane și alte echipamente tiflotehnice. Urmează să avem și o secțiune în care să trasăm toate nevoile persoanelor nevăzătoare, pentru a fi cât mai eficienți și utili.
– în plus, poți ajuta nevăzători din oraș cu orientarea, companie, activități sociale sau culturale etc.

În filmulețul de mai jos, poți vedea și cum funcționează mai exact aplicația THATS:

Acum imaginează-ți cum ar fi să existe o librărie disponibilă GRATUIT, la nivel mondial, care să conțină orice informație la care te poți gândi, accesibilizară pentru nevăzători. Cei mai mulți dintre ei se află deja în țări și medii defavorizate. Mai mult decât atât, cele mai multe sisteme educaționale nu îi pot integra, condamnându-i la o viață izolată.

Această aplicație, și tot ceea ce are THATS în plan, va oferi o șansă tuturor nevăzătorilor din lume să ”vadă” tot ce vedem și noi, să studieze și să își poată alege aproape orice carieră doresc să urmeze.

Dacă vrei să te implici mai mult sau să afli alte detalii, intră pe site sau scrie-le chiar pe pagina de Facebook.

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy