fbpx

Cărțile motivaționale nu te motivează

Fac journaling într-un fel sau altul de la 14-15 ani. Pe atunci nu se știam de journaling și nici nu era vreun trend, însă am descoperit că mă ajută să îmi scriu diverse gânduri, dorințe, dureri, obiective, cam orice îmi trecea prin minte și suflet.

Treptat, pentru că nu am fost învățată cu exprimarea sentimentelor sau nu am dat prea multă importanță la ce simțeam, s-a transformat în liste de obiective, în ”to do lists”, secrete, tips&tricks și tot ce mai citeam sau auzeam la oamenii de ”succes”.

Am pus succes între ghilimele pentru că nu cred că există o definiție a omului de succes – succes cred că ai când ajungi la viața dorită, fie că e vorba de bani, iubire, contribuție în societate sau altceva. Dar asta este altă discuție. 🙂 

De unde vine, de fapt, motivația?

Acum, să trec direct la subiect, când conștientizez mai clar ce se întâmplă cu mine, realizez că m-am spălat singură pe creier cu tot felul de cărți și articole ”motivaționale”.

Nici nu prea mai cred în conceptul în motivație. Cred că nu ai nevoie de motivație pentru lucrurile care contează pentru tine, iar acea motivație pentru lucrurile pe care nu le vrei cu adevărat nu este de durată.

Într-un articol publicat pe better help se menționează 3 faze ale motivației:

  • Activarea – pe care o știm bine cu toții, când ne propunem să începem ceva
  • Perseverența – atunci când și continui ce ai început
  • Intensitatea – energia pe care o pui în a atinge obiectivul

Cei mai mulți nu trec de prima fază pentru că obiectivele pe care vor să le atingă, nu sunt ale lor. Dacă vrei să realizezi ceva ce ai văzut la altcineva sau crezi că ar trebui să intre în ”portofoliul” tău, este foarte greu să investești energia acolo.

Poate încă nu ai descoperit pe propria piele, dar energia noastră este foarte limitată, prețioasă și se împarte între tot ce facem zilnic, pe toate planurile. Nu pornești de la 100% cu orice lucru nou pe care îl faci. Unii învață lecția the hard way, a se vedea atâtea cazuri de burnout, depresii sau anxietăți, alții o învață the easy way (dacă se poate spune așa), a se vedea nemulțumirea constantă și lipsa motivației. 

Cum te motivezi cu adevărat? 

Până acum am identificat câțiva pași la care lucrez în fiecare zi și care cred că pot fi o rețetă de succes pentru cei mai mulți oameni.

  • Etapa cea mai importantă și cel mai des sărită este să realizezi ceea ce îți dorești cu adevărat.
    Este și cea mai grea etapă pentru că necesită dezbrăcarea de zeci de opinii cu care am crescut, de la părinți, până la profesori, prieteni sau oameni cu influență în viața noastră.
    De asemenea, sunt de părere că de cele mai multe ori este nevoie de ajutor profesionist, fie că este vorba de terapie, coaching sau consiliere.
  • Ceea ce îți dorești să faci cred că vine natural după primul pas, așa că pentru ”activare” nu cred că este nevoie de altceva. 
  • Pentru a menține motivația este nevoie de grijă pentru tine și energia ta: stare de sănătate bună, hidratare, alimente nutritive, somn suficient și calitativ, mișcare fizică și timp petrecut cu oameni iubiți sau orice te relaxează și îți aduce bucurie.

Cu toate cele de mai sus verificate constant, sunt sigură că poți ajunge unde îți dorești, diferența fiind doar de timp de la o persoană la alta. 

Provocarea cred că vine din a-ți stabili un timp realistic în care să ajungi unde îți dorești și în a avea suficientă răbdare cât să colaborezi eficient cu energia ta.

Tot îmi pică de ceva timp agende vechi prin mână și realizez că multe obiective se repetă chiar și din 2008. Sunt mulți ani de atunci și la prima vedere pare trist că tot rescriu aceleași lucruri. Însă acum am realizat că nu obiectivele erau problema, ci percepția mea asupra a ce înseamnă să atingi obiectivul. 

Multe erau formulate vag, de asta toate cărțile spun să îți setezi obiective realiste și clar definite. Fiind lucruri generale, nu aveau un punct fix în care să ajungi și să zic ”gata! am reușit”.

De exemplu, nu poți să îți propui să fii sănătos. În schimb poți să îți setezi să faci mișcare de 3 ori pe săptămână, cât de puțin, să mănânci 3 feluri de legume în fiecare zi, să bei măcar 1.5L de apă etc.

Nu poți să îți propui să știi totul despre X. În schimb, poți să investești x ore pe zi sau săptămână citind despre acel lucru.

Nu poți să îți propui să fii împăcat cu tine. În schimb, poți să îți propui să faci zilnic un efort să te înțelegi, să te accepți cu bune, cu rele și să te iubești. La fel cum o faci pentru copil, mamă sau prietena cea mai bună. Îi iubești și dacă realizează lucruri importante și dacă au o zi proastă sau au făcut o greșeală, nu? 

Aici este o altă discuție lungă despre cum am fost crescuți toți în competitivitate și ce noțiuni ni se transmit de generații întregi despre valoarea de sine, plus tehnologiile noi care ne fac și mai grea misiunea de a ne vedea pe noi cu adevărat.

Voi reveni și cu acest subiect, însă până atunci, eu mi-am setat obiectivul să lucrez zilnic la mine, să descopăr și să redescopăr cine sunt și ce vreau, să am răbdare cu mine și să fac un efort să mă accept și să mă iubesc mai mult. În unele zile merge mai bine, în altele mai prost, însă îmi propun ca în fiecare zi să fac un pas cât de mic.

Tu ce îți propui să faci pentru viitorul tău așa cum ți-l dorești?

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *