fbpx

Când NU înseamnă „și ce dacă”

Violul sau abuzul sexual de orice fel este un subiect foarte sensibil, despre care prea puține persoane vorbesc. Din păcate, pe cât de puține persoane vorbesc despre asta, pe atât de multe trec printr-o astfel de traumă.

sursă; huffingtonpost.com
sursă: huffingtonpost.com

Este puțin probabil să nu fi fost măcar o dată agresată verbal, prin intermediul diverselor apelative, sau chiar să fi avut parte și de mâini pe fund sau alte părți ale corpului. Dacă ai avut norocul să eviți astfel de situații, atunci cu siguranță știi prietene care au trecut prin asta și îți poți închipui cât de neplăcut, chiar traumatic, este. Da, din păcate, trăim printre animale!

Adevărul și mai trist este că sunt șanse de peste 90% să cunoști fete care au trecut printr-un viol, chiar dacă nu o știi. Majoritatea persoanelor care trec prin așa ceva nu merg la poliție, iar unele dintre ele nici măcar nu vorbesc despre asta.

Și cum din orice nenorocire se poate naște un lucru bun, datorită mediatizatului caz din Vaslui, a luat naștere comunitatea NU Inseamna NU, pe care te-aș ruga să o distribui. Nu poți ști câte prietene au trecut prin așa ceva și este important să descopere că sunt multe persoane ca ele și că au un sprijin și o comunitate care să le ajute să treacă mai ușor peste traumă.

Mai jos câteva observații personale despre viol, care sper să ajute cât de puțin.

În cazul în care ai trecut prin așa ceva

1. Cel mai important – NU este vina ta!

Multe victime reiau șirul întâmplării de nenumărate ori și ajung la concluzia că ele sunt vinovate. Indiferent de cum te îmbraci sau te comporți, NU ar trebui să însemne NU, și orice act sexual survenit în urma unui NU hotărât se numește viol.

2. Nu trebuie neapărat să mergi la poliție dacă nu te simți în stare

Aici probabil îmi va sări multă lume în cap, însă poliția nu este atât eficientă pe cât pare și de multe ori poate fi cuvântul tău împotriva cuvântului lui. În cazul în care nu ești crezută sau nu ai câștig de cauză, eventual fiind nevoită să dai iarăși ochii cu atacatorul, sunt șanse foarte mari ca traumele să fie mai mari decât actul în sine.

Înainte de a ajunge la poliție, scoate-ți cât mai repede un certificat medico-legal și asigură-te că ai măcar o dovadă.

3. Vorbește cu cineva

Oricât de greu ți se pare să vorbești despre asta, este important să poți vorbi măcar cu o prietenă foarte apropiată sau chiar o persoană specializată pentru a te elibera. În cazul în care nu te simți încă pregătită, poți căuta pe internet diverse comunități sau persoane care au trecut printr-o agresiune și să vorbești cu el. În scris poate fi mult mai ușor să te eliberezi, mai ales că nu sunt persoane cu care te întâlnești frecvent.

4. Concentrează-te pe altceva

Suferă și exteriorizează-te cât este nevoie, nu îți reprima sentimentele și nici nu îți forța mintea să șteargă evenimentul cu buretele. Însă, odată ce te simți mai puternică, găsește-ți o activitate pe care să te concentrezi și care să îți facă plăcere: înscrie-te la cursuri de box, fă-ți abonament la sală, începe un proiect nou, alătură-te unei cauze nobile, începe lucrul acela pe care ți-l dorești și îl tot amâni de ceva timp etc.

5. Ce nu te omoară, te face mai puternică

Pare foarte greu de crezut că există și o parte bună, însă o astfel de experiență îți poate da o putere extraordinară să faci schimbări în viața ta. Consideră că este un nou început pentru a deveni o persoană mai puternică, mai ambițioasă și mai fericită.

În cazul în care o prietenă a trecut prin așa ceva

1. Nu pune întrebări

Chiar dacă s-a deschis și ți-a povestit un astfel de incident, nu înseamnă că este pregătită să intre în detalii. Nu o întreba nici cum s-a întâmplat, nici unde, nici cine. Asigur-o că îi ești alături oricând simte nevoia să vorbească și că îți poate spune orice, fără să afle nimeni altcineva.

2. Trateaz-o la fel ca înainte

Ultimul lucru de care are nevoie este mila ta. Orice părere de rău sau menajare nu va face decât să o afunde mai tare în suferință și, eventual, să o depărteze de tine. Fă glume, propune-i să ieșiti undeva, comandă ceva de mâncare și faceți un maraton de filme de comedie.

3. Urmărește totuși dacă are nevoie de ajutor specializat

Observă-i reacțiile și încearcă să ții legătura cu ea cât mai des pentru a observa eventuale semne de depresie sau chiar tendințe de suicid. Eventuale semne pot fi: dacă vorbește despre asta (chiar dacă sună a glumă), izolarea socială, lipsa altor activități, abuzul de substanțe (alcool, tutun, droguri, chiar și alimentație).

Dacă observi orice semn îngrijorător, vorbește cu un psiholog și întreabă cum să procedezi, fără să pară că o duci forțat la doctor.

Sursă: myptsd.com
Sursă: myptsd.com

Ce ar mai fi de menționat este că violul nu implică neapărat o persoană necunoscută, poate fi un prieten apropiat sau chiar partenerul de viață. Sunt multe femei violate de iubit/soț – asigură-te că stabilești niște limite clare în ceea ce privește viața voastră sexuală, spune NU dacă nu îți dorești asta și, în cazul în care nu respectă alegerea ta, părăsește-l cât mai repede pentru că nu este bărbat și nu așa ceva îți dorești lângă tine.

Probabil ar mai fi foarte multe de spus, însă mă rezum la aceste lucruri care mi se par un prim pas către „vindecare”. Dacă mai ai ceva de adăugat, care ar putea fi de folos victimelor sau persoanelor apropiate, te rog să lași un comentariu.

#NUinseamnaNU #violuldistruge

Share this:
Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

4 thoughts on “Când NU înseamnă „și ce dacă”

 • Pingback:Despre șapte, Văleni și viol. | Fără titlu

 • Pingback:Cum să spui nimic despre ceva și să ai și cititori pentru asta! | Fără titlu

 • Pingback:Când NU înseamnă „și ce dacă” • NU Înseamnă NU! NU Înseamnă NU!

 • September 23, 2015 at 9:43 pm
  Permalink

  Buna!
  Iti multumim pentru participarea in faza initiala a campaniei Nu inseamna Nu!
  Articolul tau a insemnat mult pentru noi, dar suntem siguri ca a facut diferenta pentru cel putin o persoana care avea nevoie de incurajare!
  Suntem gata sa facem urmatorul pas in campania noastra, si avem nevoie de ajutorul tau:
  Vrem sa construim o comunitate online, pentru ajutorul si sustinerea victimelor violentei sexuale. Vrem sa alcatuim acolo grupuri de suport private, unde victimele sa poata sa fie ascultate si sustinute.
  Daca ne ajuti, acesta este doar primul pas, pentru ca din aceasta comunitate si prin ajutorul articolelor tale, vom reusi sa ajungem la acele persoane care sunt gata sa se intalneasca cu noi fata in fata, si sa ne povesteasca experiena lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi in Bucuresti.
  In scest scop am pregatit o serie de teme de interes pentru public si victime, cu informatii concrete despre care poti scrie. Scopul ar fi sa le spunem tutoror ca existam, si incercam sa facemo schimbare.
  Pentru mai multe detalii, avem nevoie sa continuam sa comunicam cu tine, asa ca te-am ruga sa te inscrii in lista noastra de e-mailuri, pe care o gasesti aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.
  Te rugam sa ne sustii in continuare, si iti multumim pentru tot, pe aceasta cale!
  Echipa Nu inseamna Nu!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *