fbpx

Călătoria către iubirea de sine

Deși credeam că am făcut asta dintotdeauna, realizez acum că o fac doar de vreun an. La 30 de ani învăț pentru prima dată ce înseamnă să te iubești, cât de mult contează gândurile, să te încurajezi în loc să te critici și să sărbătorești fiecare lucru mic, în loc să sari instant la următorul lucru de pe listă. (aici este cel mai greu, încă nu reușesc pe deplin)

În demersul meu, pentru că cine se aseamănă, se adună, descopăr tot mai multe persoane care fac asta sau care au început măcar să descopere informații noi, să devină interesate de emoții, gânduri și comportamente – de unde apar și cum sunt influențate?

Sunt extrem de multe informații disponibile atât online, cât și în cărți, mai nou și video-uri pe YouTube sau podcast-uri. Partea grea este să alegi informația potrivită pentru tine și să acționezi, nu doar să citești.Foarte mulți ani am citit și eu multe lucruri, care deși m-au ajutat, tot nu au produs schimbări fundamentale. Nu au început nici măcar odată cu terapia, au început abia când am avut curaj să mă expun mai mult, să fiu și în față, să vorbesc despre mine, să-mi exprim fricile, să fac lucrurile care nu-mi erau comode. Era mai simplu pentru mine să-mi zic că ”oricum nu o să reușesc nimic” sau ”nu o să mă bage nimeni în seamă”, decât să fac și să risc fie ignoranța și ”liniștea”, fie, doamne ferește, critică, comentarii sau mai simplu spus – hate. 🙂

Este cunoscut faptul că asumarea publică, chiar dacă ”publicul” este un singur om, contribuie la succesul obiectivelor tale. Tocmai de aceea am decis să fac publice pe social media, lucru pe care nu-l făceam în mod obișnuit, o dată decizia de a nu mă machia până la finalul verii, dar și ”luptele” uzuale de început de vară, legate de imaginea corporală.

View this post on Instagram

#NoMakeUp Summer Încă nu am cunoscut o femeie 100% mulțumită de ea și care să se accepte și să se iubească pe deplin. E o luptă zilnică, obositoare, pentru mine cel puțin, pe care bărbații nu o au în aceeași măsură. Cu alte cuvinte, ne facem singure viața mai grea, mai ales că cele mai multe, chiar și fără să recunoaștem, tot pentru alte femei facem eforturi, într-o competiție care nu ne oferă oricum mai nimic profund. Atenție, cel mult. Pentru mine, lupta asta de mă accepta cu defectele mele și de a mă iubi necondiționat a început de mai mult timp. Acum, însă, îmi doresc să o fac și publică în special pentru mine, să mi-o asum pe deplin, dar și pentru cine dorește să mi se alăture. 😊 Încep cu alegerea de a nu folosi niciun produs de make-up de azi, până la sfârșitul verii. Nu mă machiam oricum mult, cu atât mai puțin de când a început pandemia. Ce am observat, însă, este că de fiecare dată când mă dădeam cu rimel, puțin blush sau un corector pentru coșuri, pe care le urăsc (cam ca orice altă femeie), simțeam că nu îmi place de mine și că am nevoie de puțin machiaj măcar, să-mi placă ce văd în oglindă sau în camera laptopului. Cumva, mă simțeam vinovată după. De astăzi, vreau să mă afișez așa cum sunt și la întâlniri și la înregistrări de podcast și în club. Și când am tenul frumos și odihnit, dar și când am coșuri și mă simt "ștearsă". Un prim pas pe care îl văd ca iubire de sine. 💖 🔜 Urmează lucruri frumoase și pe @beautyoflife.ro, pe care l-am reorganizat în: 🥰 Iubește-te pe tine 🌱 Iubește natura 👥 Iubește oamenii ..pentru că iubirea mi se pare că este The Beauty of Life și lucrul care ne face să simțim că trăim. Again, am tot spus, iubirea nu este doar despre a-ți găsi un partener. Iubirea este ceea ce suntem și pe care ne-o oferim în primul rând nouă, apoi altor oameni și a tot ce ne înconjoară. ❤️ #selflove #beautyoflife #iubire #nomakeupchallenge

A post shared by Anna Musat (@annamusat) on

Motivul pentru care am ales această provocare, așa cum am menționat și în postare, a fost pentru a-mi asuma în totalitate decizia. Nu este vreo mare schimbare sau manifest, dar sunt curioasă să văd cum mă simt în situații în care nu mă prezentam nemachiată și mai ales cum reacționează alții, apropo de proiecțiile pe care le facem.

Avem de multe ori impresia că toată lumea ne va judeca aspru sau că suntem analizați sub lupă și vorbiți pe la spate, dar adevărul este că prea puțini oameni acordă atenție celor din jur. Gândește-te doar la tine, cât de mult timp petreci gândindu-te la alți oameni sau analizând poze și persoane de lângă tine?

Cu toții suntem preocupați de viața noastră, stăm cu gândurile, fricile și planurile noastre. Iar dacă petreci mai mult timp gândindu-te la alții, ar trebui să-ți faci griji pentru alte lucruri…

View this post on Instagram

❗Long post 🙃 De când mă știu am avut probleme cu felul în care arăt. Mult timp am fost prea slabă, nu aveam sâni, apoi m-am îngrășat, mi-a apărut celulită, am urât-o (și încă o urăsc), iar de atunci vreau constant să mai slăbesc măcar 2-3 kg, deși am avut perioade în care am fost cel puțin fit. Multe femei avem probleme cu felul în care ne percepem în oglindă, indiferent de cum ne văd alții. Știu femei absolut superbe care nu se văd deloc așa și sigur știi și tu cel puțin una. Tot noi, femeile, punem presiune pe noi: nu ieși nemachiată pe stradă, ia uite-o și pe aia cum e îmbrăcată, nu prea se mai aranjează, e clar, a început să se complacă, devine casnică, are aspect de nevastă, ce grasă e, ce nas mare, femeia bărbat, cum să ieși în club în blugi? Câte și mai câte. 🤦‍♀️ Hai să ne mai lăsăm în pace… Din experiența mea de până acum, aspectul fizic nu-ți aduce mare lucru, decât atenția inițială, pe care tot trebuie să o duci și în alte direcții la un moment dat. Asta dacă vrei și altceva în viață, în afară de complimente. Nu cred că îți aduce fericirea, la fel cum nu ți-o aduce nici o relație, nici banii, nici multe altele, in my humble opinion. Am avut multe în viață, pe rând din păcate 😅, dar până nu am început să mă pun pe mine pe primul loc, să lucrez cu mine, să-mi cresc stima de sine, să merg la terapie, să fac eforturi să-mi înțeleg fiecare gând de unde vine, nu am simțit multă satisfacție sau fericire reală. Nici în relațiile sănătoase pe care le-am avut, pentru că nu am știut să primesc iubire, probabil nici să ofer, nici când am câștigat mai mulți bani, pe care oricum nu credeam că-i merit și nu știam cum să mă dau peste cap să fac cât mai multe. Legat de aspectul fizic, ce voiam să subliniez este că am cea mai satisfăcătoare relație la care am visat (și am standarde înalte), am încheiat contracte și în blugi și tricou și nu îmi amintesc de vreo oportunitate pierdută pentru că nu aveam aspectul perfect, precum nici nu am avut vreo experiență pozitivă în ocaziile în care m-am aranjat mai mult. Cel mult am atras complimente care veneau oricum din zona sexuală, de la bărbați care nu voiau altceva de la mine. Așa că happy summer, girls!

A post shared by Anna Musat (@annamusat) on

Iar postarea de mai sus a fost făcută cu ocazia primei întâlniri cu marea și dezbrăcarea la costum de baie, când bucuria a fost umbrită de grija kiligramelor în plus. Grija asta nu doar că o au cele mai multe femei (dacă nu e de greutate, e oricum de alte aspecte fizice), dar am auzit îngrijorător de multe femei vorbind foarte urât despre ele.

Gravitatea lipsei de iubire de sine

Un exemplu de dialog pe care l-am auzit chiar recent la sală:

– Instructor: Bravo, X

– X: Ei, bravo. Bravo pentru ce?

– Instructor: Te descurci super bine, vorbeam serios.

– X: Păi dacă nu mai am atâta grăsime, mă mișc mai ușor. Acum nu mai sunt grasă, sunt doar urâtă! (nu era)

Sunt convinsă că este un exemplu light, față de multe altele pe care le-am auzit de la prietene și gânduri care mi-au trecut și mie prin minte de multe ori.

Fac eforturi de mai bine de un an să le temperez, dar tot nu au dispărut de tot. Întotdeauna îmi este greu să fiu sinceră despre progresele făcute în terapie sau atunci când lucrezi cu tine în orice fel. Cele mai multe persoane se îngrijorează când aud că nu se schimbă totul de pe o zi pe alta și renunță încă dinainte de a începe, pentru că e prea complicat. Doar că schimbarea e definitivă, chiar dacă lentă, pe când stările proaste sunt constante toată viață, dacă nu faci nimic în privința lor, să tai răul de la rădăcină.

Printre lucrurile principale pe care eu una regret că nu le-am învățat în copilărie și care ar fi utile și în școli, este să te iubești pe tine, să înveți cum să te îngrijești întâi pe tine. Să înveți limitele dintre a-ți prioritiza nevoile și a fi egoist; dintre a vedea ce timp îți mai rămâne pentru tine și a vedea ce timp îți rămâne pentru ceilalți.

Marele dezavantaj al lipsei de iubire autentice este că nu ai cum să fii fericit, care este scopul vieții pentru cei mai mulți oameni. Nu ai cum să te bucuri de nimic cu adevărat, oricât ai afișa-o, atât timp cât tu nu ești mulțumit de propria persoană.

Poți să ai toți banii din lumea, cea mai invidiată relație de pe Instagram, cea mai mare comunitate online și orice lucru la care te poți gândi. Dacă tu nu te iubești și nu te accepți pe deplin, aceste lucruri vor fi doar niște lucruri bifate pe o listă sau o realizare despre care poți vorbi cu alți oameni și să te minți că ai viața pe care o dorești.

iubirea de sine beauty of life #invatasateiubesti

Seria de articole ”Învață să te iubești”

Din tot ce am urmărit vreodată, cele mai valoroase informații au venit întotdeauna de la psihologi, care nu degeaba au studiat totul despre creier și emoții. Mai mult decât atât, vin cu cea mai realistă abordare pentru că lucrează zilnic cu răni și traume (pe care absolut toți le avem) și înțeleg cât durează procesul și cam ce acțiuni ajută cu adevărat.

De aceea, de săptămâna viitoare vom începe să publicăm interviuri cu terapeuți, iar apoi și articole care tratează o situație specifică despre iubirea de sine – de unde vine, cum ajungem la rădăcina problemei, ce acțiuni ne ajută, dar și de unde ne putem documenta cu siguranța unor informații valide și de calitate.

Eu nu mai cred în afirmații pozitive, în rutine de dimineață, de seară, în vision boards sau orice altă tehnică de a deveni fericit sau de a te iubi pe tine. Nu că nu ar funcționa; părerea mea este că funcționează. Doar că nu funcționează de unele singure, doar că repeți ceva în oglindă zilnic. Funcționează după ce ai înțeles exact de unde vin anumite gânduri, de ce te comporți într-un fel sau altul și cum te-a afectat fiecare lucru pe care l-ai trăit. Abia după ce procesezi toate aceste informații, accepți că ești om, că greșești, iar că unele lucruri sunt pur și simplu nedrepte și de acum încolo, numai de bine! 🙂

Așa că abia aștept să las specialiștii să vorbească, iar de la tine am mare nevoie de ajutor să facem cât mai cunoscute aceste materiale. Ne ajută enorm să dai un share prietenilor și să știm că informațiile ajung unde trebuie și contribuie câtuși de puțin la o viață mai liniștită și împlinită pentru cititori.

De asemenea, ajută-ne cu teme de conversație și haideți să construim ceva frumos cu #invatasateiubesti. Tu ce oameni frumoși urmărești și ar avea ceva interesant de spus? Pe tine ce teme te preocupă? Ce lucruri, gânduri și întâmplări stau în calea fericirii? Ce nu poți accepta la tine și vrei să schimbi cu orice preț?

Lasă-ne orice întrebare sau sugestie în comentarii sau scrie-mi la ana@beautyoflife.ro

Share this:
Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *