Aşteptările în relaţie - versiunea ”ei” - Beauty of Life

Aşteptările în relaţie – versiunea ”ei”

by Ana Musat
așteptările în relație iubire

Iubirea reprezintă un subiect pe cât de complex și dezbătut, pe atât de simplu și personal. Am scris despre subiect acum 5 ani (aici), când eram singură și nu mi-am schimbat părerea nicio clipă. Spuneam așa:

Tot ce trebuie să faci este să comunici…it’s that simple! Problemele se rezolvă doar în doi, nu pe net, nu pe la prieteni. Doar voi doi știți cum sunteți, ce aveți și ce vă doriți. Părerea mea este că, dacă există o atracție fizică la început și aveți principii de viață similare, este imposibil să nu aveți o relație fericită dacă vă comunicați constant sentimentele, dorințele și problemele, cu sinceritate maximă, fără frică, fără jocuri, fără orgoliu. Iar dacă nu primești același respect pe care îl oferi, soluția e simplă și o știi și tu.

Ce se întâmplă, în schimb, este că mult prea puțini comunică sincer și deschis, mai ales la începutul unei relații. Asta înseamnă să fii cu adevărat vulnerabil, să lași o persoană să intre în viața ta cu totul, să-i împărtășești cele mai mari frici ale tale, să-i spui ce nevoi emoționale ai, ce bagaj ai și de ce îți place ceva sau nu.

Înainte de a te gândi de ce încă nu ai o relație fericită sau de ce nu te simți satisfăcută în relație, întreabă-te dacă ai exprimat totul și verbal, dacă ești tu 100% lângă omul pe care îl dorești și cât de mult te iubești?

De ce dispare iubirea în timp?

Ideea articolului de astăzi a apărut după ce o prietenă a întrebat ”de ce se schimbă bărbații în relații după căsătorie?”. Asta după ce a discutat cu mai mulți bărbați căsătoriți de mulți ani și unul dintre răspunsuri a fost că pur și simplu căsniciile nu sunt o lună de miere constantă, apar probleme și discuții, pe care puțini știu să le gestioneze. De aici atâtea divorțuri.

Alain de Botton spunea în celebrul lui discurs (mai jos) despre romantism, cum romanele de dragoste și filmele de la Hollywood au distrus ideea unei relații normale și fiecare are așteptarea ca celălalt să fie în acord deplin, să gândească la fel și viața să fie un șir lung de gesturi romantice și fericire.

Iubitul meu, cu care dezbăteam subiectul este de părere că, în general, femeile au așteptări din ce în ce mai mari de la bărbați să fie serioși, responsabili. În plus, vor să schimbe aspectele care nu se mai leagă de o viață de familie stabilă și matură, adică cele de care s-au îndrăgostit în primul rând.

Te las pe tine să citești mai jos și varianta ”lui”, așezată în cuvintele pe care puțini le exprimă, de Alex pe blogul său.

CLICK AICI PENTRU VERSIUNEA LUI

Așteptările feminine vs. masculine

Ne-am apucat să ne întrebăm prietenii ce așteptări au de la parteneri, pentru a trage o concluzie despre cum se schimbă ele în timp. Sau de vină este partenerul?

Partea distractivă începe chiar de la exprimarea așteptărilor, pe care le putem numi și dorințe, pentru a nu pune presiune pe nimeni. 🙂

Ce își doresc bărbații?

Aici, treaba este destul de simplă pentru mulți. Când spun mulți, mă refer la toți cei pe care i-am întrebat, plus discuțiile cu cel puțin câteva zeci de bărbați cu care am abordat subiectul de-a lungul timpului. Plus alte câteva zeci, poate chiar sute adunate de la prietene. Da, e un subiect extrem de intens dezbătut!

Deși nu este un studiu complex sau oficial, reprezintă un procent destul de mare al bărbaților din România de 25-40 de ani. Nu de alta, dar răspunsurile sunt atât de similare, încât mi-e greu să cred că există o majoritate care gândește diferit și pe care nu am descoperit-o

Bărbații vor de la parteneră să fie iubitoare și afectuasă în primul rând, să aibă preocupări comune, dar neapărat și separat și să fie pasionată de ceea ce face. Deși sexul intens este o presupunere generală, puțini bărbați se așteaptă realist să facă sex zilnic sau de 4-5 pe săptămână. Vor o parteneră de discuții și un aliat care să le fie alături.

Bineînțeles, sunt și excepții care își doresc o frumusețe ieșită din comun (nu e cazul pentru cei mai mulți), o femeie cu o carieră strălucitoare sau mai știu eu ce alte lucruri.

Îmi par lucruri de bun simț, pe care orice femeie este capabilă să le ofere atunci când este îndrăgostită, își respectă partenerul și vrea să îmbătrânească alături de el.

Ce își doresc femeile?

Aici se complică puțin treaba. Dacă la bărbați răspunsurile sunt ceva mai simpliste, cele mai multe femei fie mi-au scris 4-5-10 rânduri, fie au vorbit 2 minute legate despre ce își doresc.

Pe scurt, să fac un sumar, femeile își doresc un bărbat atrăgător, inteligent, să poți vorbi cu el despre orice, spontan și dornic de aventuri noi, amuzant, iubitor împăcat cu propria persoană, care să le dorească constant. Vor să câștige bine, să aibă o carieră de succes, să petreacă timp de calitate împreună și să contribuie și la treburile casei.

Aș putea continua, dar cu siguranță știi și tu răspunsurile. Le-ai pus pe foaie sau le-ai exprimat între prieteni sau ai auzit femei în jurul tău care înșiruiesc mai multe calități.

Am auzit și femei care spuneau că nu își mai doresc atât de multe, vor doar să fie un pic de chimie, să comunice bine și să facă lucruri împreună. Cu toate astea, resping orice bărbat care își dorește să le cunoască așa cum sunt și să le iubească. La fel cum și unii bărbați, cu dorințele lor simple, resping femei inteligente și iubitoare, pe motiv că nu sunt la fel de…nu știu cum.

Tu cum ești cu tine? Ce ai de oferit?

Mi-au plăcut două lucruri pe care le-am auzit în ultimul timp:

  1. ”Uită-te în oglindă, înainte să te uiți pe fereastră.” – asta este ”furată” de la Alex. 😀
  2. ”Iubirea de sine este ca o ceașcă de cafea. Dacă o ai plină, poți merge în lume, să o oferi și celorlalți. Dacă este goală, nu poți avea pretenția ca ceilalți să o umple pentru tine.” – este parte din următorul interviu din seria ”Învață să te iubești”, cu Andreea Săvulescu, pe care nu am apucat încă să îl public.

Sunt de părere că foarte mulți oameni încearcă să își acopere golurile emoționale cu relațiile din viața lor. Caută un bărbat sau o femeie, care să compenseze unele lipsuri, să-i ofere foarte multă iubire și atenție sau care să îi ofere un anumit status. O imagine frumoasă despre o viață perfectă sau fericită, pe care o afișează, dar nu o trăiesc.

Am scris în perioada sărbătorilor și un articol foarte personal, despre fericirea ”pe cont propriu” sau în relație, pe care te invit să îl citești fie că ești single, fie că te afli într-o relație.

Pe scurt, ideea din articol, în care cred cu tărie, este că nu poți fi fericit cu nimeni, atât timp cât nu ești bine cu tine. Da, este atât de comun mesajul, încât nici măcar nu îl mai internalizezi, e ca un bla bla în surdină.

M-am oferit pe mine ca exemplu pentru că am relația perfectă (perfectă pentru mine, cum mi-am definit-o și redefinit-o de-a lungul vieții) și cu toate astea nu sunt mereu fericită. Ba mai mult, am avut chiar perioade de lupte interioare destul de dureroase. Repet, în condițiile în care relația este sănătoasă, fericită, sunt iubită și primesc tot ce îmi doresc de la partener.

Așa cum nu poți aștepta o relație pentru a începe să fii fericită, nu poți aștepta nici de la partenerul de cuplu să te facă fericită. Iubirea de sine este o călătorie continuă, la fel și relația de cuplu.

La fel cum înainte de a te iubi cu adevărat trebuie să te vezi, să te accepți și să ai compasiune, așa și pentru o relație fericită trebuie să îți vezi partenerul pentru ceea ce este cu adevărat, ce exprimă prin comportamente și cuvinte, nu ceea ce proiectezi tu, să îi accepți defectele la fel cum îi accepți calitățile și să-i dai spațiu să crească.

Mulți ajung să fuzioneze cu partenerul de cuplu, poate pentru că își doresc să aibă relația perfectă sau poate din frica de a nu-l pierde pe celălalt. Apoi, inevitabil, cel puțin unul devine nefericit că s-a neglijat și revine la măcar 1-2 dintre obiceiurile care-l defineau.

Acela este momentul în care partenerul crede că s-a schimbat, nu mai e cine era la început și încep conflictele serioase.

Care este secretul relațiilor fericite?

așteptările în relație fericire beauty of life

Este un articol personal, așa că în continuare îmi voi exprima părerile pe care le am despre fericirea în doi, care pot fi total eronate. Este realitatea mea bazată pe relațiile pe care le-am avut, pe relația din prezent și pe ceea ce văd în jur.

1. Totul începe cu tine.

Umple-ți ceașca de cafea cu iubire de sine. Descoperă cine ești tu cu adevărat, fără păreri preluate, fără critică, fără laudă de sine. Află ce îți place să faci, ce îți dă energie, ce te seacă. Ce activități îți aduc valoare și ce faci doar de dragul altora.

Ce îți lipsește pentru a te iubi cu adevărat?

Acceptă-te așa cum ești acum, acceptă că ești om, că nu le poți face pe toate, că poate nu ai știut până acum, nu ai avut resursele necesare. Filtrează ce este al tău de ceea ce spun cei din jur. Vrei să trăiești pentru tine sau pentru ceilalți?

Recomand cu tărie terapia. Pe toți ne ajută o perspectivă avizată, dar mai ales imparțială, o persoană care să ne pună oglinda în față și care să ne țină de mână cât descoperim lucrurile mai puțin plăcute despre noi.

2. Definește-ți foarte clar ce vrei într-o relație.

Este foarte bine să știi ce vrei, chiar dacă pare că ai prea multe pretenții. Am auzit mult în anii de ”burlăcie” că îmi doresc prea multe, că e imposibil. Nu aveam așteptarea ca partenerul să fie perfect, să îmi ofere multe. Ce înșiram, de fapt, erau lucrurile care mă definesc pe mine, ce este important pentru mine și ce pot oferi și eu.

Să oferi și tu același lucru mi se pare extrem de important. Îmi doream un bărbat cu o carieră de care e pasionat, dar să se și distreze și să fie fun, pentru că și eu am multe activități care mă pasionează și îmi place la fel de mult să mă și distrez. Nu îmi doream pe cineva cu super carieră, care să suplinească frustrările mele sau care să fie amuzant pentru amândoi.

Pe același principiu, nu aveam pe listă să aibă bani, de exemplu, sau să fie serios și responsabil. Nici eu nu am mulți bani și nici nu sunt foarte disciplinată și responsabilă. Ambele sunt motive de discuții și poate mi-aș dori să fie altfel uneori, dar nu poate el să fie într-un fel pentru amândoi. Atât eu, cât și el învățăm, creștem și ne străduim să devenim împreună mai responsabili.

3. Comunică sincer și transparent

Pentru a fi fericit în doi, cred cu tărie că trebuie să fii 100% transparent. Să arăți în fiecare moment cine ești, care sunt părțile tale sensibile, ce gândești cu adevărat, ce lupte interne ai și ce vrei de la partener.

Mi se pare important să te exprimi în situații conflictuale în termeni de ”atunci când faci X, mă simt așa, îmi amintesc de.., mi-e frică să nu…. Aș aprecia foarte mult să…”. La fel important mi se pare să pui întrebări, să încerci să afli ce gândește și ce simte partenerul.

Uneori, tu vei fi persoana mai calmă și este de ”datoria” ta să-i fii alături și să ai răbdare. Alteori celălalt va fi mai calm, poate vei spune lucuri dureroase sau vei simți să te răzbuni cumva. Atunci să fii recunoscător că ai un partener care are răbdare, te acceptă și te iubește în continuare așa cum ești.

Tu ai curaj să arăți exact cine ești?

4. Învață din greșeli

Dacă tot comunici deschis și amândoi vă puneți sufletul pe tavă, ar fi bine să vă și ajustați comportamentul cât să nu mai reluați conflictele pe viitor. Asta crește încrederea și respectul, care sunt vitale pentru o viață împreună.

Unele discuții vor fi reluate pentru că încă dor sau sunt sensibile, însă ce pot spune cu siguranță este că dacă sunteți deschiși să vă ascultați și să înțelegeți ce provoacă fiecare sentiment, se vor diminua în timp, până vor dispărea.

Într-adevăr, relațiile sunt dificile…sau nu, depinde cum privești viața în general. Iubirea de sine este dificilă, descoperirea lucrurilor importante pentru tine este dificilă…sau totul este simplu când te accepți cu adevărat, ai răbdare cu tine și privești viața ca pe o călătorie, nu o listă de obiective ce trebuie atinse cu orice preț.

Poate unii sunt mai norocoși și își întâlnesc ”jumătatea” ușor sau poate alții o caută intens și nu o găsesc pe nicăieri. Ce știu cu siguranță este că timpul investit în tine, nu este niciodată risipit.

Dacă ești single, descoperă-te, învață să te iubești, citește și interviurile publicate pe site, care sper să te ajute, apoi oferă iubire și celor din jur. Oferă iubire necondiționată, nu ca să obții ceva, ci ca să oferi din belșugul tău.

Dacă ești într-o relație, învață să-l iubești pe celălalt așa cum este. Iubirea este un dar minunat! Comunică deschis ce îți dorești, cere ce vrei, dar fii și un suport pentru celălalt, ajută-l să crească și dă-i libertatea să se redescopere constant, la fel cum și o faci pentru tine.

Într-un final, fiecare se află în propria călătorie, rolul partenerului cred că este doar să ne țină de mână pe drum și să ne aștepte acasă cu o îmbrățisare.

Tu ce îți dorești de la o relație?

Share this:

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy