Asociația ACTIV luptă împotriva contrabandei - Beauty of Life

Asociația ACTIV luptă împotriva contrabandei

by Anna Musat

asociatia activ contrabanda

Tocmai s-a lansat Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) – primul ONG care se implică activ în lupta împotriva contrabandei, așa că am profitat de ocazie să aflu mai multe detalii despre ei chiar de la Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul

Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. Asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de acest fenomen.

Conform unui studiu de piață realizat de asociație, în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, reiese că:

  • 67% dintre respondenți confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute
  • 63% spun că au avut acces la țigări de contrabandă
  • 33% dintre intervievaţi declară că au întâlnit alcool de contrabandă
  • 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă
  • aproape 75% își justifica acțiunea prin prisma prețului de achiziție mai mic
  • cei mai mulți exclud cumpărarea produselor de contrabandă din motive de nesiguranță legată de calitatea produselor, doar 17% fiind de părere că este imoral.

Acestea sunt doar câteva cifre din comunicatul oficial lansat de asociație, care sunt îngrijorătoare mai ales având în vedere părerea majorității, cel puțin cea exprimată cu voce tare, despre corupție și tot ce se întâmplă în România.

Mai multe despre acest subiect aflăm chiar de la inițiatorii proiectului.

Mini-interviu ACTIV

Contrabanda există de foarte mulți ani în România și nu pare să fie ceva care să dispară prea
curând. Ce v-a motivat să lansați asociația acum?

Daniel Mărăcineanu: Contrabanda este un fenomen cu impact negativ asupra stabilității economice, bunăstării
sociale, a sănătății și siguranței publice. El apare ca și consecință a cererii de pe piață, cerere determinată în primul rând de nivelul scăzut de trai, dar și din cauza lipsei de educație a consumatorului cu privire la riscurile directe și indirecte la care se expune prin achiziționare de produse de contrabandă.

Când ne referim la riscuri directe, menționăm riscurile asociate consumului de produse de calitate inferioară, produse care pun în pericol sănătatea și chiar viața consumatorului.

Când vorbim de riscuri indirecte, ne referim în special la impactul pe care fenomenul îl are în privința locurilor de muncă, care se pierd sau nu se mai creează în economie și, desigur, la impactul pe care traficul ilicit îl are asupra economiei în ansamblu și mai ales asupra încasărilor la bugetul de stat. Prejudiciul asupra bugetului de stat este unul de ordinul miliardelor de euro, bani care dacă nu sunt încasați nu pot fi redistribuiți către sectoare prioritare, precum: educație, sănătate sau infrastructură.

Oricât ar încerca instituțiile statului să combată acest fenomen, fără colaborarea cu industriile cele mai afectate și mai ales fără sprijinul societății civile, lupta va fi una pierdută.

Am lansat ACTIV tocmai pentru că ne-am dat seama că este nevoie de implicarea societății civile acum, misiunea noastră fiind aceea de a conștientiza publicul cu privire la pericolul generat de fenomen.

Am constatat, în urma cercetării sociologice realizate împreună cu IRES că traficul ilicit este favorizat în special de lipsa de înțelegere a repercusiunilor pe care acest fenomen le generează în mod direct și indirect asupra cetățenilor.

Ce acțiuni specifice vă propuneți în următoarele luni și unde vă propuneți să ajungeți?

D.M.: Până la sfârșitul acestui an avem programate trei evenimente regionale în zonele în care fenomenul prezintă o incidență crescută și mă refer aici la zona de nord-est, nord și sud vest a țării.

Aceste evenimente vor fi organizate sub forma unor workshopuri la care vor participa reprezentanții autorităților locale, reprezentanți ai agenților economici locali afectați de fenomen. precum și jurnaliști. Concluziile care vor rezulta în urma acestor workshopuri alături de informațiile obținute în urma evenimentului de lansare al Asociatiei ACTIV vor fi prezentate în Parlament unde, la începutul lunii decembrie, ne propunem să desfășurăm o acțiune de amploare în parteneriat cu comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru a informa parlamentarii cu privire la pericolul generat de traficul ilicit.

În ce măsură se va implica și statul în acțiunile asociației, ați avut ocazia până acum să
discutați și cu instituții publice?

D.M.: Multe dintre instituțiile statului s-au implicat deja activ alături de noi. Fac precizarea că la evenimentul de lansare am avut reprezentanți ai : Administrației Prezidențiale, Consilieri de stat de la Cabinetul Primului Ministru, reprezentanți ai Ministerului de Interne, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Economiei, Departamentului pentru Luptă Antifraudă, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social, Ministerului Mediului, OSIM, ANPC, deputați și senatori.

De asemenea, în întâlnirile pe care le-am avut cu factori de decizie din cadrul autorităților mai sus menționate, am constatat deschidere, dorință de colaborare și susținere pentru proiectele noastre.

Cum se pot implica persoanele doritoare în acțiunile asociației și care este mesajul vostru
pentru persoanele care cumpără produse de contrabandă?

D.M.: Persoanele care doresc să ne sprijine în efortul nostru de combatere a traficului ilicit ne pot
contacta oricând atât telefonic, cât și prin intermediul site-ului nostru sau apelând la pagina noastră de Facebook.

Sunt două mesaje pe care doresc să le fac cunoscute publicului:

Traficul ilicit vă afectează viața, chiar dacă nu conștientizați acest lucru!
Fiți ACTIVI alături de noi în combaterea acestui fenomen!

Corectitudinea și responsabilitatea unei țări pornește de la fiecare persoană în parte așa că, înainte de a cere de la stat totul, haideți să fim în primul rând noi corecți și să acționăm în beneficiul statului, nu împotriva lui.

Din momentul în care cât mai mulți dintre noi consumăm responsabil, contribuim la bugetul de stat și, în general, suntem mai buni și mai muncitori, vom realiza că se schimbă tot mai multe lucruri în jurul nostru.

Lasă un comentariu

Related Posts

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența ta pe site. Sperăm că ești în regulă cu asta, iar dacă nu, îți poți retrage acordul oricând. De acord Află mai multe

Privacy & Cookies Policy