Din categoria oameni minunați care fac lucruri și mai minunate, am văzut întâmplător pe Facebook câteva poze superbe cu mesajul ”înfrumusețarea satului Țopa” și am vrut imediat să aflu mai multe detalii. Acest gen de inițiative mi se par extrem de frumoase și au mereu o poveste frumoasă în spate, ceea ce s-a adeverit și în acest caz. Avem nevoie să vedem și mai mult decât gri și praf, avem nevoie de mai multă artă și activități în offline.

Muncă în echipă 🙂
Așa că am ajuns la Teli Iacșa și i-am pus câteva întrebări despre proiect și cum se poate pune în aplicare în cât mai multe locuri. Poate câțiva ani vom vedea câte un sat magic în fiecare județ.
Cum a luat naștere această inițiativă?
Teli Iacșa: Eu căutam o casă și aveam un buget destul de mic; împreună cu colegii mei, Jorj Dimitriu și Silviu Fletan, căutam un spațiu, un teren – orice, unde să ne simțim bine și să lucrăm, un atelier, un loc unde să construim ceva unic, în maniera noastră.Într-o dimineață am văzut anunțul despre vânzarea căsuței din Țopa și, până la prânz, am reținut casa. Fostul proprietar a intervievat mulți interesați să o cumpere. Din vreo 600 de oferte, ne-a ales pe noi, pentru planul pe care i-l dezvăluiserăm în legătură cu căsuța. În acea zi am făcut și un mic plan despre cum pot să susțin această casă, dar între timp ideile au înflorit și rodesc în continuare.

Superba casă din satul Țopa.
De ce satul Țopa din Mureș?
T.I.: Am luat în considerare inclusiv proprietăți din Șoimoș, județul Arad, unde am visat eu de mic copil să mă mut (acolo a crescut tata și mai avem ceva rude) dar ni se părea destul de departe de București.
Când mi-am dorit asta, cred că nu am specificat ‘centrul Bucureștiului’ și am ajuns în centrul țării cu un adevărat muzeu. Mai lucrăm în continuare la pusul umărului. Dimineața în care am citit anunțul despre vânzarea căsuței, a fost o dimineață din acelea în care te îndrăgostești la prima vedere, așa că mi-am ascultat inima și am acționat până la venirea prânzului.
Care este echipa care ”pune umărul” la creșterea acestei laturi superbe a României?
T.I.: Suntem trei asociați principali – inițiatori, cinci membri fondatori ai asociației, numită HOPA!, și acum discutăm o posibilă colaborare și mărire a echipei cu cei de la ‘Terapie în Grădină‘, dar și cu oameni pe care i-am întâlnit în zona Sighișoarei.
Sunt eu, Teli Iacșa (Teofilia Juravle), artist plastic, iar cei doi asociați cu care lucrez cot la cot (că deja ne dor coatele) sunt Silviu Fletan – manufacturier obiecte piele, lemn, metal etc. și Jorj Dimitriu – olar și crestator lemn.
Una dintre colaborările fructuoase, este cea cu Ferma Ecologică din Țopa, condusă de Daniel și Tincuța Cișmaș.
Am invitat artiști plastici și peisagiști voluntari care s-au arătat interesați să ajute, în această vară, la înfrumusețarea satului. În acest scop, am cerut și ajutorul Primăriei Albești (domnului Primar Nicolae Sovrea, care s-a arătat foarte deschis și omenos încă de la începutul discuțiilor noastre) să îi primim cum se cuvine pe musafirii noștri și să oferim, în măsura posibilităților, și materiale pentru aceste acțiuni.
Din rândul comunității, Eusevia și Octavean Șuteu – organizatorii muzeului din sat și conducătorii ansamblului folcloric ‘Târnava Mare’, dar și Doricuța noastră-Ioana Andrei – sunt cei care au adus cea mai mare contribuție la amenajarea căsuței din Țopa, pe care dorim să o păstrăm ca mărturie a modului tradițional de viață local. Câțiva copii s-au implicat direct în prima noastră acțiune de înfrumusețare a satului, care a constat în pictarea uscătorului de plante medicinale de la Ferma Ecologică din Țopa.
Spuneai că organizați și activități pentru autosusținere și acțiuni de strângere de fonduri pentru comunitatea locală. Cum v-ați gândit să realizați toate acestea?
T.I.: Activitățile de autosusținere vor consta, în principal, în activități artistice precum comercializarea obiectelor create de noi, ateliere de artă și meșteșugărie etc. Ne gândim și la o formă de agro-turism, externalizând servirea mesei la Ferma Ecologică din Țopa.

Grădina casei din Țopa
Cum au reacționat locuitorii din comună la acțiuni, cât de deschiși au fost? Dar comunitățile locale?
T.I.: Locuitorii din comună par foarte entuaziasmați de proiectele noastre, unii dintre ei s-au deschis și implicat deja în ceea ce întreprindem. Noi suntem, la rândul nostru, foarte deschiși și comunicăm cu fiecare dintre ei ideile noastre. S-a creat o legătură frumoasă, unele prietenii, ei fiind foarte primitori și de ajutor.
De exemplu, Daniel Cișmaș, de la ferma ecologică Țopa ne-a împărtășit că “Ne considerăm niște oameni implicați în viața comunității locale din Țopa și eu mă consider parte din viața acestui sat, deși m-am născut în Boiu, satul vecin. De mai bine de 10 ani suntem parte din acest proiect interesant, care e numit ferma ecologică Țopa, suntem preocupați de mediu, de relațiile cu oamenii, de crearea de hrană de calitate, de tradiții și păstrarea a ceea ce e autentic și de valoare în sufletele noastre, dar, oricâte am încerca să facem, vedem că parcă nu e suficient de mult și de bine. Speranțele noastre par a prinde viață prin micuța căsuță din Țopa, care începe să adune inimi mari. Noi, la fermă, înțelegem foarte bine ce înseamnă să faci cu inima ceva, mai cu seamă în lucrul pământului, dar avem nevoie și de crearea unui spațiu realmente cultural, simțim nevoia de conexiune culturală cu oamenii. Este nevoie de reclădirea spiritului de solidaritate și cooperare, de mai multă atenție acordată Vieților noastre; sunt cuvinte pe care le utilizăm la nivel teoretic, dar care încep să dispară din practica noastră. Visez la ziua când satul nostru ar fi un spațiu de inspiratie pentru alții și, din câte pot vedea, inițiativa lui Teli, Silviu, Jorj și ceilalți, ne aduce o rază de speranță. Pot spune că de acum am o experiență de viață care îmi dă posibilitatea să cunosc oamenii; ceea ce văd pe chipul și în sufletul lor sunt exact acele lucruri de care noi avem mare nevoie și anume: sinceritate, altruism, spirit tânâr, entuziasm, multă dragoste, bucuria de a dărui și multe altele! Suntem la începutul unui drum frumos, care, sperăm din suflet, să ducă la crearea unui spațiu în care să existe din plin multă bucurie și speranță pentru viitor!”
La prima noastră întâlnire cu Ferma ecologică am avut reala plăcere să discutăm și cu Dl Primar Șovrea, cu toții arătându-se dornici să ne ajute. Primăria comunei urmează să ne dea un răspuns cu privire la susținerea acțiunilor de voluntariat din vară. Relația noastră cu Ferma Ecologică din Țopa este una armonioasă, de prietenie, de susținere reciprocă pe mai multe planuri.

Înfrumusețarea satului Țopa
Ce planuri de viitor aveți și cum vă gândiți să dezvoltați acest proiect?
T.I.: Planurile noastre viitoare țin, în mod special, de sensibilizarea oamenilor la oameni, la frumos, la educație și artă, la mediu. În acest sens vom organiza:
- activități culturale – muzică, teatru, ateliere de creație etc.
- activități sociale – acțiuni caritabile, de ajutorare, voluntariat, adunări festive etc.
- acțiuni de ecologizare – conștientizarea problemelor de mediu, responsabilizarea comunității, acțiuni de recoltare și reciclare creativă a deșeurilor.
Vom aduce în prim plan valorile autentice locale, dorind să insuflăm tinerei generații dragostea pentru acestea. Vom acționa pentru a înfrumseța satul, cu ajutorul voluntarilor, într-o încercare de atragere a mai multor oameni, ei devenind, în același timp, beneficiari a celor enumerate mai sus.

Interiorul căsuței din satul Țopa
Din planul asociației ”HOPA!” din Țopa (:-)), mi-a plăcut foarte mult să citesc că vor să facă din acest mic sat un loc de rezidențe artistice, iar pe lângă atelierele menționate mai sus, festivaluri de muzică și teatru, de care ducem lipsă, își propun și preluarea și perpetuarea tradițiilor și obiceiurile locale, chiar și pregătirea copiilor pentru Olimpiada de meșteșuguri tradiționale.
În plus, mai spun că ”Ne-ar plăcea să introducem niște ateliere în școli, să aducem și să ne oferim voluntari, când este cazul, să implicăm tinerii cu dizabilități din comună în acțiunile noastre și să ne implicăm în acțiunile lor. Visăm și la proiecte turistice, care să facă satul înfloritor și primitor, dar și ecologice, să crească floarea frumos și lăpticul sănătos.”
M-am îndrăgostit la prima vedere de acest proiect, mai ales că sunt foarte atașată de mediul rural, vacanțele la bunici fiind principala bucurie a copilăriei. Mi-aș dori să văd astfel de inițiative mai des, mai ales că știu câtă nevoie este, în special pentru copii, de activități diversificate, de cultură, de artă, dar și de modele pe care să le urmeze.
Urmărește-o pe Teli Iacșa pe Facebook pentru noutăți, dar și pagina Căsuței din Topa. Dacă ai și alte idei, dorești să te implici în activități sau să le faci cunoscute în cercul tău, le poți scrie oricând sau poți lăsa și aici un comentariu, Cu siguranță, orice fel de ajutor este bine venit, chiar și un simplu share. 🙂