fbpx

A fi sau a nu fi vegetarian…

De ceva timp se tot dă o luptă între ”iubitorii de carne” și vegetarienii/veganii/raw-veganii – care trăiește mai sănătos, ce stil de viață este mai periculos, foarte multe păreri pro și contra pentru fiecare alegere. Eu personal cred că trebuie să alegi în funcție de ce îți spune corpul, să încerci mai multe variante și să alegi ce te face să te simți cel mai bine…în analize și vizite la doctori, că până la urmă este în primul rând despre sănătate.

Mai multe despre un stil de viață vegetarian am aflat de la Adelina, vice-președinte al Asociației Vegetarienilor din România, într-un scurt interviu pentru care îi mulțumesc pe această cale. 🙂

10434008_10203093509473088_1433833825924296580_nSpune-mi, te rog, în câteva cuvinte, ce reprezintă Asociația Vegetarienilor din România și cum a luat naștere.

Asociația Vegetarienilor din România a luat naștere odată cu primul eveniment organizat de noi, o săptămână întreagă de activități, conferințe și workshop-uri dedicate stilului de viață vegetarian, sub numele de VegFEST, în mai 2015. A fost o săptămână minunată, cu interes peste așteptările noastre, mult de muncă dar și satisfacții pe măsură. AVR ( Asociația Vegetarienilor din România) are ca scop principal crearea unei comunități frumoase de oameni faini, răspândirea de informații mai puțin mediatizate pe scară largă și susținerea celor care au nevoie de ajutor în a-și face viața mai frumoasă, mai sănătoasă și mai diversă. Apoi au urmat proiecte ca GreenNight– vizionare de documentare, workshop-uri de gătit vegetarian și conferințe pe teme diverse. Anunțăm toate activitățile noastre pe www.1001vegetarieni.ro și pe pagina de Facebook AVR așa că fiți cu ochii pe noi pentru noutăți!

Care sunt avantaje, dar și dezavantajele unui stil de viață vegetarian?

Sunt o multitudine de avantaje în stilul de viață vegetarian! Devii mai sănătos, îți vindeci diverse afecțiuni, ai mai multă energie și, de obicei, începi să o consumi făcând sport – un alt beneficiu care vine la pachet cu schimbarea asta, ești mai conștient și mai atent cu planeta și animalele. Odată cu schimbarea regimului de viață mai primești și un fel de fericire, la pachet, pentru că, cred că știm cu toții de acum că ceea ce mănânci influențează starea emoțională. Ca dezavantaj, deși nu l-aș numi chiar așa, dar poate fi provocator uneori, este să găsești ce să mănânci în oraș. Cu răbdare și iscusință însă, vei reuși să găsești cele mai faine locuri de mâncat în oraș, atât pentru tine, cât și pentru prietenii sau familia ta non-vegetariană! AVR pregătește și o gală a premiilor în acest sens, iar în curând o să vezi care sunt cele mai faine locuri unde ți-ar plăcea să mergi și să te simți bine!

Pe tine ce te-a determinat să devii vegetariană și cât de ușor ți-a fost să faci tranziția?

Eu am început într-o perioadă extrem de stresantă în viața mea, la sugestia surorii mele care era vegetariană de câțiva ani deja. De câțiva ani mă urmăreau niște probleme de sănătate cărora medicina modernă nu le dăduse răspunsul, iar sugestia ei a venit atunci când eram aproape disperată, foarte stresată, astfel încât am spus “De ce să nu încerc și asta?”. La început a fost un pic dificil pentru că nu eram obișnuită să caut “varianta fără carne” la ce mâncam de obicei, dar după câteva săptămâni am constatat schimbări majore în sănătatea mea, lucru care mi-a dat un imbold extraordinar. Am început să citesc, să mă uit la documentare, să caut răspunsuri și studii abia dupa ce văzusem pe pielea mea că asta e soluția bună pentru mine. Au trecut mai bine de 4 ani de atunci și în continuare sunt uimită de cât de bogată, diversă și plină de gust este lumea vegană!

Care au fost cele mai mari provocări și cum ai trecut peste ele?

Prima provocare a fost mica schimbare în modul de percepție al mâncării. Vin dintr-o familie gurmandă, cu o mamică foarte pricepută în ale gătitului așa că plăcerea gustului a fost mereu importantă pentru mine. Inițial m-am lovit de lipsa de variație pentru că eram studentă și mâncarea de cantină nu-ți dă prea multe opțiuni vegetariene… Așa a început călătoria mea în bucătărie și am descoperit că îmi place să gătesc, să încerc și să inventez rețete.

A doua mare provocare a fost la câteva luni după ce am devenit ovo-lacto-vegetariană. Începusem să-mi fac alegerea auzită în diverse contexte iar oamenii tind să te atace într-un fel pentru că nu te înțeleg sau nu sunt de acord cu tine. Mi-a luat o vreme până să nu mă mai sperii de amenințările de genul “O să te îmbolnăvești!” sau “Nu ești normală!”. M-am documentat mult și am găsit răspuns la tot ce mă speria, așa că după o vreme nu mă mai atacam atunci când cineva contesta alegerea mea. Acum, am ajuns la un fel de echilibru și cred că pentru fiecare om vine un moment în care realizează niște schimbări, că ele nu trebuie grăbite pentru nimeni și că este libertatea fiecăruia să facă ceea ce consideră că e mai bine pentru el. Însă mereu sunt deschisă în a oferi informații și a deschide această opțiune pentru oricine!

Ce sfaturi ai avea pentru persoanele care doresc să devină vegetariene și care ar fi primii pași?

Aaa, ce-mi place întrebarea asta! Eu cred că e foarte important să ai oameni care te susțin în alegerea asta. Eu am avut-o pe sora mea și mi-a fost mai ușor. La început presiunea din exterior este mare și poate nici tu nu ești sigur pe ce faci așa că o susținere este foarte importantă. Dacă vrei să devii vegetarian te sfătuiesc să te documentezi bine înainte, să-ți cauți comunități și oameni cu experiență cu care să relaționezi, să experimentezi gătitul în varianta sănătoasă și mai ales să-ți dai timp ție să testezi și să descoperi ce e mai bine pentru tine! Nu-ți fie teamă, testează și vei vedea pe pielea ta ce e de făcut!

În final, ne poți oferi câteva variante de produse sau chiar mese vegetariene, ușor de preparat, care le pot înlocui cu succes pe cele animale?

Nu cred neapărat că trebuie “înlocuite” produsele animale. Adică dacă scoți produsele animale din alimentația ta, nu trebuie să le înlocuiești neapărat cu altceva similar, ci trebuie să-ți extinzi aria de produse vegetale. Încearcă să introduci leguminoase (linte, fasole, năut etc. ), muuulte verdețuri și multe fructe! Există multe rețete de chifteluțe, sarmale, burgeri și chiar fripturi vegetariene, nu e nevoie să-ți lipsească produsele care îți aduc “gustul copilăriei”, poți pur și simplu să le transformi în ceva sănătos și cu gustul și mirosul similar!

Pe www.1001vegetarieni.ro vei găsi o multitudine de rețete, care mai de care mai gustoase. Vei găsi acolo și “Ghidul vegetarianului începător”, care s-ar putea să-ți fie de folos!

Tot ce pot să-ți spun este: Încearca și n-o să-ți pară rău!

Dacă ai orice întrebare și îți dorești să afli mai multe informații despre ce înseamnă un stil de viață vegetarian, urmărește pagina de Facebook  sau scrie-le direct fetelor la adresele de pe site-urile menționate.

Oricare ar fi decizia ta, alege un stil de viață sănătos și ai grijă de corpul tău! Doar asa poți realiza tot ce îți propui.

Share this:

Anna Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Sunt optimistă și văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *