fbpx

Longevitate în 7 pași (III)

Al treilea pas după respirație și alimentație este SOMNUL, care reprezintă unul dintre cele mai importante semnale de care ascultă sistemul imunitar. Printre principalele cauze care te împiedică să ai un somn lung și odihnitor se numără: știrile negative, stresul, consumul de cafea sau ceai verde după prânz, consumul de alcool, somniferele sau obezitatea (factor care favorizează și apneea în somn).

Important nu este neapărat cât dormi, ci cât de calitativ este somnul. Pentru asta trebuie să treci prin toate cele 5 etape de somn identificate de oamenii de știință:

I. Somnul REM (rapid eye movement) reprezintă ~ 25% din timpul somnului, interval în care apar și visele.

II: Somnul non-REM care cuprinde etapele:

  1. Somn ușor (I și II)
  2. Somn adânc (III și IV). Etapa a IV-a este foarte importantă pentru că reface și conservă energia corpului.

Persoanele mereu obosite nu ajung, de obicei, în faza a IV-a de somn pentru că se tot trezesc noaptea, din cauza apneei sau alte motive, și sunt nevoiți să reia somnul de la prima etapă.

Dacă adormi adesea în timp ce te uiți la televizor sau citești, dacă ai impresia că trebuie să recuperezi în weekend și în multe dimineți te simți mai degrabă obosit decât odihnit, înseamnă că nu ai parte de un somn de calitate.

Calitatea somnului este mai impotantă decât calitatea sa, sunt persoane care dorm 5 ore și sunt odihniți, la fel cum sunt persoane care dorm 9 ore și sunt obosiți. Sistemul imunitar funcționează în funcție de cât de bine te-ai odihnit, dacă dormi suficient și adânc, atunci și sistemul imunitar este liniștit și relaxat.

Sfaturi pentru un somn odihnitor:

sleep-baby

  1. Stabilește o oră de culcare fixă. Organismul funcționează cel mai bine când te bagi la somn și te trezești la aceeași oră. De exemplu, în Ayurveda, ciclurile înaintează în 6 unități a câte 4 ore, idealul fiind culcarea la 10 p.m. și trezirea la 6 a.m. pentru a se armoniza cu activitatea minții și a corpului.
  2. Crează un mediu liniștit pentru somn.În camera în care dormi nu ar trebui să fie niciun zgomot, lumină, telefoane, TV sau alte aparaturi. Trebuie să fie întuneric deplin, să nu se vadă lumină nici pe sub ușă sau prin geamuri. Lenjeria de pat trebuie să fie mereu curată, iar salteaua și pernele să fie moi astfel încât să te simți complet relaxat. Dacă nu ai toate condițiile acestea în casă, cumpără-ți accesorii – mască pentru ochi sau dopuri de ureche.
  3. Stabilește un ritual de seară. Dacă urmezi niște activități în fiecare seară (ex. să citești, să faci liste pentru a doua zi, exerciții de respirație, meditație etc.) se creează o reacție condiționată prin care corpul, creierul și sistemul imunitar trec printr-un tipar familiar care duce automat la somn. Un exercițiu pe care poți să îl faci este să te întinzi în pat, închizi ochii și să îți relaxezi pe rând fiecare mușchi al corpului începând cu degetele de la picioare, glezne, gambe, coapse și tot așa până la mușchii feței.
  4. Fă o baie seara și folosește uleiuri esențiale. O baie fierbinte și relaxantă face tot timpul minuni. Poți să pui în apă câteva picături de esență de iasomie, trandafir, lavandă sau orice te relaxează, iar dacă ai dureri adaugă în apă o jumătate de cană de sare amară (sulfat de magneziu) și tot atâta bicarbonat de sodiu.
  5. Crează-ți o mantră a viselor care poate fi o frază sau o imagine, un peisaj, orice îți aduce liniștea și starea de bine. În timp, vei adormi imediat ce îți vei folosi mantra.
  6. Nu mânca înainte de culcare și nu bea foarte multe lichide. Te vei simți plin și cel mai probabil vei avea nevoie la toaletă noaptea, ceea ce va întrerupe somnul.

În timp, aplicând pașii de mai sus, vei ajunge să ai un somn odihnitor și să fii plin de energie pe tot parcursul zilei.

Somn ușor! 🙂

Share this:

Ana Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Optimismul mă face să văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *