fbpx

Încheie-ți trecutul pentru un viitor fericit

Toată lumea are un trecut mai mult sau mai puțin fericit. Diferența dintre persoanele fericite și cele mai puțin fericite este că cele fericite sunt împăcate cu trecutul lor și nu se lasă afectate de el.

trecutul

Fiecare experiență vine cu lecția ei, învaț-o și treci mai departe. Altfel, nu faci decât să trăiești în trecut și să irosești zile, luni sau chiar ani gândindu-te la ”cum ar fi fost dacă”, în loc să îți faci un prezent care să te bucure și în viitor.

Cum cel mai bine mi se pare că a spus-o Osho, o să continui cu un citat:

Orice experiență care nu a fost trăită se va afla în suspensie în jurul nostru, va persista: «Termină-mă! Trăiește-mă! Încheie-mă!». În fiecare experiență există o calitate intrinsecă prin care aceasta tinde și vrea să se termine, să fie încheiată. Odată încheiată, se evaporă; neîncheiată, persistă, te torturează, te bântuie, îți atrage atenția. Îți spune: «Ce ai de gând să faci în privința mea? Sunt încă neîncheiată – încheie-mă!».

Întregul tău trecut se află în suspensie în jurul tău, nimic nefiind încheiat – deoarece nimic nu a fost trăit cu adevărat, totul a fost depășit cumva, parțial depășit, doar cât de cât, într-un mod aproximativ. Nu a existat nicio intensitate, nicio pasiune. Te-ai mișcat ca un somnambul, ca unul care merge în somn. Astfel încât trecutul este suspendat, iar viitorul creează frică. Iar între trecut și viitor se află, strivit, prezentul tău, singura realitate…”.

Mai mult de atât, teoria nu-și are rostul. Așa că îți recomand 3 pași pentru a lăsa trecutul acolo unde îi este locul, după care nu mai ai nicio scuză pentru a te agăța de el.

Pasul 1. Analizează-ți cu atenție sentimentele și pune pe foaie ce anume te-a deranjat? Ce ai fi schimbat? Dacă se întampla totul exact cum îți doreai erai cu siguranță fericit/ă pe deplin acum? Va mai conta subiectul în 5 ani?

Pasul 2. Cel mai bine ar fi să le pui pe hârtie. Chiar dacă nu îți place să folosești pixul de obicei, încearcă acest exercițiu – scrie-ți o scrisoare pentru propria persoană dinainte de evenimentul peste care simți că nu ai trecut. Spune-i cum ești în prezent, încurajează-o și fi-i alături așa cum i-ai fi unui prieten drag.

Apoi, scrie o altă scrisoare de la tine din viitor (unde te imaginezi peste câțiva ani) către persoana din prezent. Spune-ți câte lucruri și experiențe frumoase te așteaptă, cât de mici sunt de fapt problemele din prezent și orice altceva mai simți tu.

Pasul 3. Daca tot simți că ceva te ține în loc, cel mai indicat (și matur) ar fi să contactezi direct persoana care te-a rănit, să pui pur și simplu întrebările la care vrei răspuns.

O altă variantă ar fi să îi scrii o scrisoare, în care să îi spui tot ce simți și cum te-au afectat anumite gesturi sau cuvinte. Dacă nu simți că te-ai eliberat, chiar poți trimite scrisoarea.

Când vine vorba de fericirea ta, orgoliul nu are ce căuta în ecuație. De foarte multe ori ne facem prea multe probleme și le exagerăm în mintea noastră, pentru a afla că nici măcar nu am interpretat corect o situație sau anumite cuvinte.

Așa că nu mai lăsa trecutul să stea în calea fericirii pe care ar trebui să o simți în prezent…pur și simplu pentru că exiști și pentru că viitorul poate arăta oricum vrei tu! 😉

Share this:
Ana Musat
Sunt o idealistă. Visez să schimb lumea sau măcar o mică parte din ea. Optimismul mă face să văd mereu jumătatea plină a paharului. Îmi plac oamenii pozitivi, cu inițiativă și care își trăiesc viața după propriul set de valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *